SOS haarverlies: dit kan je doen bij verdund hoofdhaar

Lise Milbou

Vaginafillers, lasers voor je snor, kalknagels... Feeling vond het hoog tijd enkele ‘beautytaboes‘ bespreekbaar te maken. Hieronder lees je wat je kan doen bij haarverlies op je kruin.

Eerste hulp bij verdund hoofdhaar

Kwaal?

Bij hormonaal haarverlies (menopauze, pilgebruik, zwangerschap...) zijn de verhouding mannelijke en vrouwelijke hormonen de boosdoener. Wanneer het aantal vrouwelijke hormonen daalt, komt testosteron piepen – al zorgt het niet bij elke vrouw voor haarverlies. Dit hangt af van het aantal receptoren in je haarfollikel die het hormoon opvangen. Heb je veel receptoren, dan zal dit meer haarverlies teweegbrengen. Bij de zwangerschap werkt het anders. Als vrouwen na hun bevalling meer haar verliezen, wil dat zeggen dat ze tijdens de zwangerschap een verhoogd aantal oestrogenen in hun lijf hadden en dus meer haartjes dan gewoonlijk bijhielden. Hormonaal haarverlies herken je aan de inplantingsdichtheid: je nek is ietsje harder begroeid, de haartjes aan je haargrens vooraan zijn dunner en er ontstaan inhammen vooraan.

Bij niet-hormonaal haarverlies werkt het anders. Hier is veroudering een trigger; de uitvalfase van sommige haartjes versnelt omdat de generatie van de weefsels begint te sputteren. Ook onderliggende tekorten, een operatie, infectieziekte, schildklierproblemen, hartritmestoornissen of erfelijkheid kunnen aan de basis liggen. Niet-hormonaal haarverlies herken je aan haaruitval over heel de schedelhuid.

Komaf, dankzij?

Eerst spoor je de oorzaak op, dit kan met een bloedanalyse of speekseltest. Hormonaal haarverlies herstelt zich meestal zelf maar kun je ook behandelen met op maat geformuleerde lotions die de sleutel (testosteron) niet meer op het slot (receptoren) doen passen. Bij niet-hormonaal haarverlies wordt de onderliggende oorzaak aangepakt. Is deze veroudering, dan wordt de celgroei opnieuw gestimuleerd met PRP (Platelet Rich Plasma) of een vitaminecocktail.

Kost?

Een consultatie met bloedanalyse kost zo’n € 80, doe je een speekseltest om erfelijkheid te bepalen dan kost dat € 200. Een lotion moet je blijven gebruiken en kost € 75 voor drie maanden. Haarstimulatie met een vitaminecocktail (mesotherapie) kost € 180 per keer. Haarstimulatie met een vitaminecocktail én eigen bloedplasma kost € 250. Je komt om de één à twee weken terug voor in totaal zo’n twaalf behandelingen.

O.A. BIJ DEHUIDKLINIEK.BE, LIGHTFALLSCLINIC.BE EN CARPE.BE

SOS beautykwaaltjes

Openingsbeeld: Hunkemöller SS21.

Partner Content

Gesponsorde content