Uitgetest: de Bath & Barley bierspa in Brussel én Brugge

Lise Milbou

Een bierspa in Brussel (en sinds kort ook Brugge!); hoewel ik zelf geen bierliefhebber ben en me dat vast iéts minder rasechte Belg maakt, werd ik meteen getriggerd door het wellnessconcept. De uitnodiging om eens te komen bierbubbelen, nam ik daarop met beide handen aan en dit is hoe het er daar aan toegaat.

Zo helend is hop

Waarom je zou dobberen in een bad vol biervlokken? Wel hierom: de hoofdingrediënten in bier hebben heilzame eigenschappen en dat weten ze eigenlijk al sinds de middeleeuwen. Toen al werd er gebaad in water, hop, gerst en gist want vooral de hopplant zou rijk zijn aan xanthohumol, een krachtig antioxidant (het Belgische verzorgingsmerk Xantho is hier trouwens op gebaseerd!).

Al tijdens de middeleeuwen geloofden ze in de helende kracht van hop. De xanthohumol in het plantje is een krachtige antioxidant die fors inwerkt op huidveroudering.

Xanthohumol zou huidveroudering vertragen, ontstekingen verzachten plus tegengaan én bovendien anti-bacteriële eigenschappen hebben. Tegelijkertijd gaat het stofje de vorming van tyrosinase tegen, waardoor het hyperpigmentatie zou kunnen afremmen. Genoeg redenen dus om te geloven dat bierbaden wat doet met je huid.

Bierbaden in België

Vooral in Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland en Hongarije is bierbaden nog steeds erg populair maar vreemd genoeg is deze traditie in bierland België wat verloren gegaan. Tot nu dus, want vanaf 1 mei 2021 opent Bath & Barley haar deuren in hartje Brussel. Concept? Een luxueuze privé-wellness waar je kan sippen van een Belgisch biertje terwijl je geniet van een warm bad gevuld met gerst, gist en Belgische hop. Een mooie symbiose tussen een culinaire ervaring en privéspa dus.

Bath & Barley bierspa in Brussel

Vrienden Louis Raes en Bart De Brabanter, beiden 37 en bier- en wellnessfanaat, ontvangen me hartelijk in hun prachtige, smaakvol ingerichte pand op een boogscheut van de Grote Markt en Brussel-Centraal. Gedroogde gerst zweeft er al dansend tegen het plafond en naast hun leuke bierbeautyshopje trekt de biermuur meteen m’n aandacht. Die staat vol Belgische brouwsels waaruit je tegen betaling (tussen € 15 à € 21) een biertje en foodpairing uitkiest als extraatje bovenop de Estaminet-biertap. Ik kies voor een Rodenbach (want naast Desperados het enige bier dat ik lust), vergezeld van twee smeuïge, roze pralines en mijn blije bubbelmaat gaat voor een alcoholarme Wunder Lager (het is 11u ’s ochtends) met speculoosjes van Maison Dandoy.

“We gingen heel gericht op zoek naar een pand met mooie gewelven onderin en gaven elke ruimte een thema dat verwerkt zit in het doucheraam. Zo hebben we in de kelder de Hopduvel en Kuiper, de luxueuze Monnikkamer met sauna bevindt zich op de begane grond.”

Hopduvel, Kuiper en Monnik

Louis neemt ons mee naar de verschillende kamers en start in de kelder. “We zijn heel gericht op zoek gegaan naar een pand met mooie gewelven onderin die helemaal bij het concept passen. Verder gaven we elke unit een thema dat verwerkt zit in het glasraam van de douche. Zo hebben we beneden de Hopduvel en Kuiper, de luxueuze Monnikkamer met sauna bevindt zich op de begane grond.”

bierspa in Brussel

Bij het binnenwandelen van de ruimtes, voel je het meteen: hier is écht op de details gelet. De koperen waterkranen knipogen naar ketels, de shampoo en douchegel zitten in een trappistenfles, de strobedden herinneren aan de middeleeuwen en de badkuipen doen denken aan eikenhouten biervaten. Die laatsten worden gevuld met warm water, gerst en gist en op voorhand kies je uit drie Belgische hopsoorten waarmee de heren een zakje vullen voor een scrub. Wij mogen een poosje in de luxueuze Monnikruimte vertoeven waarin zich 3 kuipen, sauna, twee biertaps, een strobank, koudwateremmer, douche en toilet bevinden. Boven de saunastenen bungelt een schaaltje hop wat de bierbeleving extra intens maakt.

Bath & Barley bierspa in Brussel

Wanneer Louis de ingrediënten in de kuip kiepert en de deur achter ons toetrekt, genieten we van anderhalf uurtje bierbubbelen. Jammer hier is dat we de knop zélf niet kunnen bedienen. We moeten dus op bubbels wachten wanneer Louis of Bart ze weer aanzetten maar daar zou volgens de twee snel verandering in komen. Hoewel de ingrediënten die op je huid achterblijven heilzaam zijn, spoelde ik ze achteraf toch weer af (echt proper ziet het er niet uit). Tip voor de dames: een badpak zorgt ervoor dat élk gerst- en hopblaadje tegen je huid gekleefd blijft, hou er rekening mee als je plots naar toilet moet 😇.

Dat anderhalf uur vliegt en ik moet zeggen: de ervaring is echt apart. Wij komen zeker nog eens terug met vier vrienden want het fun-gehalte is écht top. Of het heilzaam is voor je huid, durf ik met twee biertaps in de omgeving niet beweren als beautyredactrice, maar origineel en vernieuwend? Dat zeker en vast!

bierspa in Brussel

Bath & Barley – Kies uit één van de drie privéruimtes geschikt voor koppels en groepen tot 6 personen. Vanaf € 119 voor 1 uur ‘baden en bieren’ met 2 personen, reserveren via de website. Schildknaapstraat 34, 1000 Brussel en Hoedenmakersstraat 2, 8000 Brugge.

Ook uitgetest

Partner Content

Gesponsorde content