Wie maakte het nog nooit mee: je snelt als de bliksem naar de parfumerie om je zo snel mogelijk óók dat heerlijke geurtje waar je vriendin gisteren over de wekelijkse koffie zo goed mee stond, aan te schaffen. Eens thuisgekomen, blijkt het geurtje op jouw huid echter een pak minder ‘overtuigend’.

Vervelend, dat alleszins, maar erg verwonderlijk is dat niet, zo zegt geurexpert Michael Donovan. Net zoals elk individu uniek is, is elke huid – en dus ook het geurtje dat daarmee zal blenden – dat immers ook.

PH-neutraal is ideaal

Welke eigenschappen van onze huid nu precies bepalend zijn voor de manier waarop een geurtje op ons afdraagt? Dat blijkt vooral de PH-waarde van je huid te zijn, zo legt Donovan uit: “De PH-balans van elke huid is anders. Omdat het net die PH-waarde is die een invloed uitoefent op welke tonen in je parfum versterkt zullen worden, en welke minder goed boven het geheel uit zullen komen, ruikt elk geurtje bij iedereen ietsje anders.”

Om niet voor onaangename verrassingen komen te staan, heb je dan ook liefst een huid waarvan de PH-waardes goed in balans zijn. Gelukkig zijn er in de verzorgingsindustrie enkele labels en zepen die daar specifiek op inzetten, zoals bijvoorbeeld YUN Probiotherapy en het welgekende Sanex. In die laatste’s Zero %-lijn zit er bijvoorbeeld een douchegel die zich specifiek richt op het op orde houden van je PH-huishouding.

Vette vs. droge huid

Niet alleen de PH-waardes zijn echter van invloed op de manier waarop een parfum op jouw huid geurt, ook de hormoonhuishouding,je huidtype en zelfs ook je eetgewoontes en natuurlijk de overige rest van gebruikte beautyproducten – denk: geurende zepen, crèmes, etc. – hebben effect.

Wie een relatief ‘normale’ huid heeft – dus geen specifiek droge of vette variant – zal ontdekken dat parfums op zijn of haar huid min of meer een exacte kopie zijn van hoe ze ook in de parfumerie al geurden (op dat gekke papieren strookje bijvoorbeeld.).

Geurtjes voor een vette huid

Wie een eerder vette huid heeft echter, doet er goed aan al te zoete of zware geuren te vermijden. “De meeste parfums werden ontwikkeld op basis van elementen die zich laten aantrekken door olie”, legt George Preti onderzoeker aan het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia uit aan Dr. Oz the Good Life. “Vette huid zal er dan ook voor zorgen dat bepaalde tonen in een parfum versterkt worden, waardoor al te zoete geuren een beetje overweldigend kunnen worden.”

Gucci Bloom, Acqua di Fiore (€ 97,50/100ml) is een prima geurtje voor mensen met een vette huid. 

Frisruikende fruitgeuren en lichte bloemenparfums kunnen op deze huidtypes dan weer bijzonder goddelijk overkomen. “Vooral citrus-geuren zijn voor olie-rijke huidtypes een goed idee: de noten in dit soort parfums die op een droge huid gewoon verloren zouden gaan, versmelten bij op een vettere huid tot mooi symfonisch geheel.”

Als algemene regel geldt dan ook, dat een vette huid parfums bijna letterlijke laat ‘poppen’: het kan ervoor zorgen dat een bescheiden geurje zich transformeert tot een waar ‘magnum opus’, waar een droger huidtype enkel van kan dromen. Als een soort van keerzijde aan de medaille moeten dit soort huidtypes wel opletten met uitbundige parfums: die kunnen immers al snel een beetje ‘too much‘ worden.

Geurtjes voor een droge huid

Gezegend met een droge huid? Dan ga je beter voor een ‘groter’ parfum. “Een droge huid heeft bombastischere geuren nodig met een degelijke basis om de geur ook lang en ver genoeg te kunnen dragen”, legt Donovan uit. “Orientaalse geuren met kruidige ingrediënten als patchouli, musk, amber en sandelhout doen het hier goed, maar ook zwaardere bloemengeuren zoals vanille en tuberoos zijn een goede keuze.”

Dolce & Gabbana’s The Only One (€109,90/100 ml) is dan weer een excellent geurtje voor een droge huid. 

Al te delicate geurtjes – hoe jammerlijk ook – kunnen beter vermeden worden, want die verdwijnen toch in een minimum aan tijd als sneeuw voor de zon. “Wie een statement wil maken, kiest dan ook best voor iets met een sterke ondertoon”, zo klinkt het. Een tip voor droge huidtypes die hun geurtje wat langer willen laten doorwerken trouwens, is om de huid voor het parfumeren deftig te hydrateren. “Kies daarbij bij voorkeur voor een geurloze moisturizer of olie”, zo luidt het advies.

One love

Ook een optie: probeer eens een geurende olie te cumuleren met een aansluitend parfum. Onder meer het Britse parfum-merk Jo Malone zou ‘fragrance combining consultations‘ aanbieden in hun vestigingen. Misschien een leuk ideetje voor wie nog op zoek is naar zijn ware ‘parfum-liefde’?

Want hoe je het ook draait of keert: hét geheim voor het uitkiezen van het juiste geurtje voor jouw lijf, draait niet zozeer om welk parfum jij verkiest, maar wel om welk parfum er kiest voor jou.

SOURCE: Women's Health / byrdie.com