Volgens beautyexperts zorgt dit 6-stappenplan ervoor dat je mooi veroudert

Het noorden kwijt rond wat nu wél en niét mag tijdens het reinigen, smeren en make-uppen? Regel 1) doe wat goed voelt voor jezelf (en je huid!). Regel 2) volg de raad van onze beautyexperts, ze weten als de beste welke stapjes je niet mag overslaan als je mooi wil verouderen.

1. Ban reinigingsdoekjes voorgoed

We snappen het, reinigingsdoekjes zijn erg aantrekkelijke want simpelweg: handig. Ze verwijderen make-up in amper enkele seconden, ze kunnen mee in je handbagage én je hoeft er geen water of watjes voor te gebruiken. Toch gooi je ze maar beter overboord want: “Reinigingsdoekjes reinigen niet even grondig als een echte cleanser en water. Hierdoor blijft er nog make-up en olie achter die je poriën kunnen verstoppen en puistjes en irritatie kunnen veroorzaken,” waarschuwt Dr. Alexis Granite, consulterend dermatoloog bij Kiehl’s. “Naast het verhoogd risico op onzuiverheden zullen vooral gevoelige huidjes geïrriteerd geraken, alleen al door de harde ‘veegbeweging’ op zich,” zegt Dr. Granite. “Hierdoor kan er permanente roodheid ontstaan.” Ook de chemicaliën die gebruikt worden in de doekjes zijn niet bepaald huidvriendelijk. Beautyexpert Jane Scrivner legt uit: “Reinigingsdoekjes zijn hard voor je huid omdat ze uitdrogende stofjes bevatten die de natuurlijke oliën uit je huid halen. Ze zullen ook de delicate zuurtegraad van je huid uit balans brengen, waardoor er sneller roodheid en irritatie ontstaat. Als je te lang doekjes gebruikt, kan dit bovendien leiden tot dehydratatie waardoor je huid op lange termijn meer lijntjes en rimpels zal vertonen en er grauw begint uit te zien.”

2. Stop met over-exfoliëren

Je huid exfoliëren zorgt ervoor dat dode huidcellen meteen verwijderd worden van het huidoppervlak. Hierdoor heb je instant een heldere teint. Let wel: deze stap mag je niet té vaak doen om een geïrriteerde huid te vermijden. Het kan je natuurlijke lipidenlaag aantasten en je huid dunner maken. “Een droge huid exfolieer je best niet in de winter, tijdens de zomer kan het wel af en toe omdat je opperhuid dan dikker is,” volgens dermatoloog Thomas Maselis.

3. Smeer en hydrateer!

Vocht en hydratatie staan hoog op de prioriteitenlijst als je jouw huid jong wil houden. Wanneer je gelaat niet genoeg vocht vasthoudt, zal-ie ruwer, rimpeliger en grauw worden. Door dehydratatie kunnen bepaalde rimpels ook dieper lijken; elke dag plumpen met serums en crèmes is dus de boodschap! Opgelet: een droge huid is niet per definitie een gedehydrateerde huid; hier ontdek je het verschil.

4. SPF, SPF, SPF...

... we kunnen het niet genoeg herhalen! Zelfs nu we koude, bewolkte dagen in overvloed hebben, is een zonnecrème belangrijk. Waarom? Schadelijke stralen dringen ook door wolken (en ramen!) heen, weet Barbara Geusens, doctor in de Dermatologische Wetenschappen en oprichtster van het skincare merk Nomige: “Glas en wolken houden énkel UV B tegen, 50% van de UV A-stralen komt er wél doorheen. Hoewel UV B de grootste oorzaak is voor zonnebrand kan UV A hier ook aan bijdragen. Zélfs achter glas of wolken kan je dus ook licht verbranden of pigment krijgen.” UV A-stralen veroorzaken rimpels en pigmentvlekken in de diepere lagen van je huid. Ook de kans op huidkanker neemt toe. Hoe vaker je onbeschermd naar buiten gaat, hoe sneller het DNA van je huidcellen schade oploopt. Zowat alle dermatologen zijn het er dan ook over eens: een SPF is het meest efficiënte antiaging-goedje dat er is. Kies voor producten die ook tegen UV A beschermen; de PA+++ rating die je op sommige tubes ziet, zegt iets over de sterkte van de UV A-filter. Vind je een zonnecrème in de winter teveel lagen of ‘geplak’, kies dan voor een rijke anti-rimpelcrème of make-up met minstens SPF 30. Als je heel de dag thuiszit, beschermt die doorgaans voldoende.

5. Wees niet te kwistig met poeder

Het is niet enkel je verzorgingsroutine die je huid ouder kan doen lijken dan-ie werkelijk is. Ook de manier waarop je make-up aanbrengt, kan alles naar de vaantjes helpen. Het komt erop aan alles licht en dewy te houden. Overenthousiast zijn met poeder kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huid droog en flauw oogt én maakt groeven zichtbaarder. Op plaatsen waar je de meeste rimpels hebt, zoals rond je lippen en ogen, spring je er dus maar beter niet te kwistig mee om. “Grijp naar lichtgewicht foundations en poeder alleen als het écht nodig is (bijvoorbeeld om je concealer te setten of als je op bepaalde zones heel hard glimt – denk op je neus of kin),” tipt onze Feeling make-up-expert.

6. Weg met donkere make-up

Donkere make-up kan een goeie keuze lijken voor een avondje uit maar overdag maakt het je doorgaans ouder. Breng vooral géén eyeliner aan op je onderste wimperlijn; het verkleint je ogen en trekt ongewenst aandacht naar eventuele donkere kringen en kraaienpootjes. Als je jouw ogen wil accentueren, kies dan voor oogschaduw in zachte aardetinten, dat oogt een stuk moderner. Verder kunnen ook een te donkere foundationkleur en te zware lippen je een stuk ouder maken dan je bent. Naarmate je ouder wordt, worden je lippen vaak dunner en harde kleuren versterken dat effect. Ga voor naturel en kies voor een kleur die een tintje donkerder is dan je eigen lipkleur. Ook een blosje en glow geven je een stralende, gezonde look.

Hydraterende olie-reiniger

Hydraterende olie-reiniger

Hydraterende olie-reiniger

De nieuwste, luxueuze Cleansing Oil van het Belgische Líkami (€ 39 via likami.com).

Ontzwellende oogcrème

Ontzwellende oogcrème

Ontzwellende oogcrème

Ginzing Refreshing Eye Cream van Origins (€ 31 via origins.eu).

Hydraterende anti-rimpelcrème

Hydraterende anti-rimpelcrème

Hydraterende anti-rimpelcrème

Het nieuwste Smart Clinical Repair Wrinkle Correcting Serum van Clinique (€ 79 via clinique.be).

Zonnecrème met SPF 30

Zonnecrème met SPF 30

Zonnecrème met SPF 30

Zonnecrème met SPF 30 van Typology (€ 28,50 via global.typology.com)

Lichtgewicht foundation

Lichtgewicht foundation

Lichtgewicht foundation

De nieuwste Double Wear Sheer Long-Wear Makeup SPF 20 van Estée Lauder (€ 47 via esteelauder.be).

Crèmeblush

Crèmeblush

Crèmeblush

Pretty Peach Cream Blush van & Other Stories (€ 17 via stories.com).

Naturelle lippenstift

Naturelle lippenstift

Naturelle lippenstift

Lip Power kleurtje 102 (Romanza) van Giorgio Armani Beauty (€ 37 bij Parfuma).

Meer beauty

Openingsbeeld: & Other Stories.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content