Vraag aan de dermatoloog: “Hoe behandel ik couperose?”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Omdat we ons afvroegen met welk beautyprobleem jullie écht zitten, vroegen we via Instagram naar jullie kwaaltjes. Eentje die vaak terugkwam: “Hoe behandel ik couperose en hoe ontstaat het?” Dermatoloog Thomas Maselis weet raad.

Wat is couperose?

Couperose herken je aan verspreide maar permanente rode vlekjes die meestal voorkomen op de wangen. Vaak zien ze eruit als kleine, gesprongen aders. Ze verdwijnen doorgaans niet vanzelf en kunnen regelmatig terugkeren. Het is niet besmettelijk of gevaarlijk, wél esthetisch – vaak ook emotioneel – vervelend. Het komt het vaakst voor bij mensen met een lichte teint en fijne huid.

Hoe ontstaat het?

Soms is couperose een gevolg van rosacea, een ontstekingsreactie van de huid. Maar het kan ook spontaan opduiken, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen.

Naast een toename van de bloedvaatjes (teleangiëctasieën) kan ook het systeem dat het verwijden en vernauwen van de bloedvaatjes in de gezichtshuid regelt verstoord zijn. “Als je jong bent, zijn je bloedvaatjes dynamisch maar naarmate je ouder wordt, zullen ze minder goed dichttrekken nadat ze hebben opengestaan,” weet dermatoloog Maselis. “Dan is er sprake van een instabiliteit van de bloedvaten.” Huidhaarvaatjes zijn over het algemeen dan ook heel broos.

Wat moet je vermijden?

Waarom jij precies last hebt van couperose is niet duidelijk, maar er zijn wel heel wat prikkels die een verstoring van de bloedvaatjes in de hand kunnen werken.

“Het is belangrijk om prikkels die couperose in de hand kunnen werken te vermijden,” tipt Maselis. “Ik denk bijvoorbeeld aan alcohol, schommelende temperaturen, stress en koffie. Kortom: alles wat roodheid kan veroorzaken.” Het zijn allemaal factoren die de bloedvaatjes in je gezicht doen uitzetten.

Hoe behandel je couperose?

Let eerst en vooral op de factoren die couperose in de hand werken. Heb je een lichte teint, pas dan op voor pikant eten en zorg ervoor dat je jouw huid in de winter goed beschermt tegen de koude. Dat doe je extra hydraterende producten.

Verder werken cosmetische crèmes met actieve bestanddelen die je microcirculatie boosten. Je kunt ook crèmes smeren met bepaalde ingrediënten die roodheid neutraliseren. “Azelaïnezuur wordt bijvoorbeeld vaak ingezet tegen couperose,” weet Maselis. “Ook laserbehandelingen en een flitslamp kunnen effectief zijn.” Pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser), KTP-laser en flitslampen zijn voorbeelden van lasers en lichtbronnen, geschikt voor de behandeling van couperose. Goedkoop zijn ze niet en ze worden vrijwel nooit vergoed door het ziekenfonds. Vraag aan je dermatoloog of huisarts welk behandelcentrum zij adviseren.

Hoe camoufleren?

Eerste tip: gebruik make-up zonder parfum en bewaarmiddelen om irritatie te voorkomen. Die vind je bij de apotheker. Breng een groene corrector aan die roodheid neutraliseert en ga erover met een beetje concealer om je teint te egaliseren.

Daarnaast is het belangrijk je make-up op een zachte manier te verwijderen ’s avonds. Gebruik een milde reiniger die je huid niet irriteert.

Mozaïekpoeder – Avène

Mozaïekpoeder - Avène

Mozaïekpoeder – Avène

€ 17,40 bij de apotheker.

Couvrance concealer stick – Avène

Couvrance concealer stick - Avène

Couvrance concealer stick – Avène

€ 13,95 bij de apotheker.

Rosaliac reinigingsgel – La Roche-Posay

Rosaliac reinigingsgel - La Roche-Posay

Rosaliac reinigingsgel – La Roche-Posay

€ 14,20 voor 195 ml bij de apotheker.

Roséliane CC Crème SPF30

Roséliane CC Crème SPF30

Roséliane CC Crème SPF30

Uriage
€ 20 voor 40 ml – Shop het hier

Anti-Roodheid Emulsie

Anti-Roodheid Emulsie

Anti-Roodheid Emulsie

Avène
€ 20,50 voor 40 ml – Shop het hier

Meer raad van de dermatoloog

Openingsbeeld: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content