Vraag aan de dermatoloog: “Hoe weet ik of een moedervlek gevaarlijk is?”

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Omdat we ons afvroegen met welke beautyvragen jullie écht zitten, riepen we jullie op om ons via Instagram te laten weten waar jullie graag een antwoord op kregen. Een vraag die vaak terugkwam, was: “Hoe weet ik of een moedervlek gevaarlijk is?” Dermatoloog Thomas Maselis weet raad.

Wat is het?

Een moedervlekje wordt gevormd door een kluster pigment die bepaalde huidcellen produceert, ook wel: melanocyten. Ze kunnen plat zijn of een beetje op je huid liggen en zijn vaak rond en regelmatig. Als ze er komen door een blootstelling aan teveel uv-licht van de zon of zonnebanken kunnen ze een eerste indicatie zijn van huidkanker. Vooral bleke mensen die snel verbranden en blond of rood haar hebben, moeten oppassen.

Probeer je huid regelmatig te checken. Doe het door om de drie maanden na een douche je huid na te kijken voor de spiegel. Vergeet ook je handen, voeten, tenen en vingers niet te controleren.

Raad van de dermatoloog

Als je een zelf-check wil doen, komt het er volgens Dermatoloog Thomas Maselis op aan de afwijkende vlekjes eruit te vissen. Dat kan je doen met het ABCDE-onderzoek:

  1. Asymmetrie: wanneer het ene deel van je moedervlek niet matcht met het andere.
  2. Boord: check of het randje van de moedervlek onregelmatig of geblurd is.
  3. Color: is de kleur oneven? Als je vlek tegelijkertijd zwart, bruin, wit, rood en grijs is, ga je beter naar de dermatoloog.
  4. Diameter: een vlekje kleiner dan 6 mm is meestal goedaardig
  5. Evolutie: een vlek die er anders dan de rest uitziet, voorspelt soms niet veel goed. Trek er een foto van en kijk of-ie verandert van vorm.

Twijfel je? Ga naar de dermatoloog.

Vanaf welke leeftijd laat je jouw kinderen checken?

“Op heden zijn er geen consensus-richtlijnen omtrent de screening van kinderen op huidkanker,” volgens Dr. S. Bracke van De Huidkliniek. “Melanoom bij kinderen is erg zeldzaam. De diagnose wordt zelden gesteld voor de puberteit. Risicofactoren voor melanoom op jongere leeftijd zijn zonblootstelling, licht huidtype, veel moedervlekken, familiegeschiedenis van melanoom en de aanwezigheid van een of meerdere grote aangeboren moedervlekken. Omwille van de zeldzaamheid van melanoom voor de puberteit doen we weinig routine-inspecties van moedervlekken voor de puberteit. Enkel bij kinderen met een grote aangeboren moedervlek worden vaak jaarlijkse inspecties uitgevoerd. Regelmatig zelfonderzoek door de ouders is ook aan te raden. Bij veranderingen in moedervlekken is het aanbevolen de dermatoloog te raadplegen.”

Meer raad van de dermatoloog

Openingsbeeld: The Coucou Club

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content