Je hebt het vast al gemerkt: je doucheputje zit vaker verstopt dan gewoonlijk en ook je borstel lijkt tegenwoordig een hele pruik vast te houden. Volgens Zweedse onderzoekers heel normaal, want uit een studie gepubliceerd in de Dermatology blijkt dat vrouwen meer haar verliezen tijdens de herfstmaanden.

Wat je kan doen tegen tijdelijk haarverlies

Haarcellen zijn na beenmerg de snelst producerende cellen in ons lichaam dus het is dan ook normaal dat ze als eerste lijden onder lichamelijke v eranderingen (bijvoorbeeld door een zomerdieet of omdat je ziek wordt, wat sneller gebeurt in het najaar). Een menselijk haar groeit zo’n twee tot zeven jaar. Zo’n 80 procent bevindt zich steeds in die groeifase, terwijl de rest zich dan in een rustfase bevindt. Daar blijven de haartjes tussen drie à zes maanden vooraleer ze uitvallen. De haarfollikel gaat dan drie maanden op vakantie vooraleer het hele proces herhaald wordt (als je geen progressieve, genetische haaruitval hebt). Onderzoekers ontdekten dat vrouwen het hoogst aantal rustende haren hebben in juli. Dat wil zeggen dat ze zo’n drie maanden of 100 dagen later uitvallen, in oktober dus.

Meestal gaat het tijdens de seizoenswissel – net als bij een emotionele shock, medicijnen, of een dieet – dus om tijdelijke haaruitval. Daarom hoef je jezelf absoluut geen zorgen te maken maar als je toch opnieuw wat extra, sterke haren wil, zijn er heel wat goeie middeltjes.

Ook je haar verdient een massage

Je kan de groeicycli van je haren proberen te verlengen door optimale omstandigheden te creëren zodat de haren zo sterk mogelijk kunnen groeien. Stimuleer de bloedcirculatie door je hoofdhuid zacht te masseren en voldoende voedingsstoffen te geven (met bijvoorbeeld een serumkuur).

René Furterer Triphasic soins anti-chute cheveux voor progressieve, genetische haaruitval (8 flacons: € 73,65, een kuur is 2 doosjes), RF80 (12 ampulen: € 52,60) voor tijdelijke haaruitval.

Scrub je hoofdhuid regelmatig

Exfoliëren is niet enkel goed voor je lichaam en gezicht, ook voor je hoofdhuid doet het wonderen. Dode huidcellen verdwijnen, waardoor de doorbloeding beter wordt en het residu uit haarproducten wordt weg gescrubd. Doe het wel met milde producten, bijvoorbeeld met deze reinigende scalp scrub van & Other Stories.

Restore Scalp Scrub – € 15 via & Other Stories.

Het zit vanbinnen

Je kan je hoofdhuid ook van binnenuit voedingsstoffen geven met behulp van supplementen. Oenobiol heeft capsules met vitamines B, waaronder biotine, die je haar verstevigen en revitaliseren.

Haar: revitaliserend – € 23,90 bij Oenobiol (2 capsules per dag, gedurende 3 maanden).

De juiste producten zijn key

L’Oréal Paris stopte in de Elsève Arginine Resist x3-lijn het aminozuur arginine, dat de haargroei én de aanvoer van voedingsstoffen naar de haarfollikel verbetert. Hierdoor worden je lokken een pak sterker.

L’Oréal Paris Elsève Arginine Resist x3 – € 3,99 bij Kruidvat.

Of ga voor de natuurlijke manier

Aveda heeft een botanisch 3-stappenplan, gebaseerd op drie producten uit de traditionele Ayurvedische wijsheden. Als je de Aveda Invati Advanced producten twaalf weken gebruikt, wordt haaruitval met 33% verminderd. Dat komt omdat er densiplex inzit, een mix van Ayurvedische kruiden, kurkuma en ginseng. Ga langs bij de Aveda-kapper voor een behandeling – inclusief wassen en stylen – en doe de rest van de verzorging gewoon thuis.

Exfoliërende shampoo (€ 32), verdikkende conditioner (€ 34,50) en hoofdhuid revitalizer (€ 69) bij Aveda.

Slaap op satijn

Niet alleen met de juiste producten, ook met de juiste tools maak je een wereld van verschil. Vervang je kussensloop bijvoorbeeld eens door een satijnen variant, het zorgt voor minder wrijving waardoor je jouw haar minder zal beschadigen. PS Werkt ook tegen rimpels!

Satijnen kussenhoes met roosjes en luipaarden – € 14,99 bij H&M Home.

Meer tips voor mooi haar