Waarom met make-up slapen NOG slechter is voor je huid dan je denkt

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Tijdens de winter is het opsmuk-tijd. We stoppen onze bleke huid maar al te graag onder een dikke laag foundation en wat dacht je van glinsterende oogschaduw en een stevige smak lippenstift op nieuwjaarsdag? Maar als de alcohol in de vrouw zit, vergeten we die laag make-up er nogal eens af te halen voor we gaan slapen. Zelfs al zondig je maar één keer, je doet het beter niet.

De slechte effecten van slapen met make-up

“Hoe vaker je slaapt met je make-up op, hoe groter de kans op beschadiging van je huid,” zegt dermatoloog Jeannette Graf. “Onze huid functioneert, net als de rest van ons lichaam, op een biologisch ritme dat ongeveer 24 uur duurt, ook wel slaap-waakritme genoemd. Zo is de huid ’s nachts bijvoorbeeld vooral bezig zichzelf te vernieuwen. Het dragen van make-up kan dit proces tegenhouden, waardoor je jouw huid kan beschadigen.”

Elke make-up stap in je routine heeft een ander slecht effect op je huid. Deze producten zijn de grootste boosdoeners en Jeannette Graf legt uit waarom:

1. Foundation

Foundation wordt meestal dik aangebracht op andere verzorgingsproducten, zoals een dagcrème,” zegt Graf. “Deze laag wordt blootgesteld aan natuurlijke processen van de huid, maar ook aan bacteriën, milieuverontreinigende stoffen en schimmels. Als je jouw foundation er ’s avonds niet afhaalt, kan dat microcirculatie tegengaan (het proces dat de huid helpt te vernieuwen). Dit kan vervolgens resulteren in de afbraak van collageen, dat weer kan leiden tot rimpels, verstopte poriën en acne.”

2. Mascara

Mascara verstopt de haarfollikels en zorgt voor irritatie op de huid,” waarschuwt dermatoloog Graf. “De zwelling die op kan treden, kan leiden tot blefaritis (een ontsteking aan je oogleden) en conjunctivitis (een ontsteking van het bindvlies van het oog). Bovendien maakt slapen met mascara maakt je wimpers broos.” Met deze trucjes kan je jouw wimpers extra snel laten groeien.

3. Lippenstift

“Slapen met lippenstift kan je lippen uitdrogen,” zegt Graf. “Scrub daarom al-tijd je mond  met een speciale lipscrub nét voor het slapengaan. Breng vervolgens wat balsem aan.” Deze natuurlijke middeltjes herstellen beschadigde lippen.

Ons beauty-lijstje voor kerst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content