SOS Sinaasappelhuid: Wat werkt nu écht tegen cellulite?

Er bestaan heel wat mythes rond wat je moet doen om van cellulite af te raken, maar wat werkt er nu écht? Wij zetten enkele fabels op een rij en klaren uit wat de beste manieren zijn om van je cellulite af te raken.

1. Professionele behandelingen kunnen werken

Waar. Ons lymfatisch systeem zorgt ervoor dat bacteriën, afvalstoffen, overtollig vocht etc. op een efficiënte manier afgevoerd worden. Als het niet optimaal functioneert, heeft dat een invloed op je cellulite. Het lymfatisch systeem wordt niet aangedreven door een pomp, zoals het bloedvatenstelsel. Vandaar dat massage en lymfedrainage interessant kunnen zijn als je je cellulite wilt verbeteren.

Bij een deep tissue massage wordt het onderhuidse bindweefsel van je probleemgebieden gemasseerd. Daardoor wordt vers bloed – en dus ook zuurstof en voedingsstoffen – aangevoerd, wat het aanzien van de huid kan verbeteren. Een deep tissue massage wordt vaak gevolgd door een lymfedrainage. Naast de manuele lymfedrainage heb je ook geautomatiseerde systemen zoals de Bodysculptor waarbij je in een soort opblaasbaar pak gestopt wordt. De effecten van behandeling zijn altijd tijdelijk. Onderhoudsbeurten zijn noodzakelijk.

2. Sporten helpt

Ja en nee. Het is een illusie om te denken dat je van je cellulite af zult raken door als een gek te beginnen sporten. Je lichaam gaat de brandstof die het nodig heeft tijdens een krachtinspanning namelijk niet zoeken in het onderhuidse vetlaagje waar je cellulite zit. Daarvoor worden eerst de koolhydraten aangesproken uit het bord pasta of het stuk cake dat je at en daarna je vetreserves. Laat dat zeker geen excuus zijn om je sportschoenen weg te gooien. Van sport krijg je een strakker lichaam, waardoor je cellulite minder zichtbaar wordt. Het geeft je bovendien een goed gevoel, omdat het de productie van endorfines stimuleert, en meer zelfvertrouwen, waardoor die cellulite je misschien helemaal niet zo veel meer kan schelen.

Wil je toch een beetje gewicht verliezen? Check dan hier 5 x home work-outs voor een strak lichaam.

3. Smeren helpt écht

Gedeeltelijk waar. Laat het ons eenvoudig stellen: verdwijnen zal je sinaasappelhuid niet, maar smeren helpt wél optisch. Solange Dessimoulie, oprichtster van Decléor: “Als een merk beweert dat zijn crème invloed heeft op de vetcellen, moet het dat ook kunnen bewijzen. Alleen kunnen het beoogde en effectieve resultaat uit elkaar liggen omdat de consument te hoge verwachtingen heeft. Anti-celluliteproducten werken in op het gladder maken van de huid.” En dan is er nog het psychologische effect. “Je maakt een klik in je hoofd en neemt de tijd om het product in te masseren. Het zorgt ervoor dat je wat meer op je eten gaat letten, meer water gaat drinken, yogalessen neemt of opnieuw begint te sporten. En dat leidt tot resultaten”, aldus Solange. Mirakels moet je niet verwachten. Vandaar ook dat sommige merken géén anti-celluliteproducten in hun gamma hebben. Zo verklaart Cammie Cannella, vice-presidente global education bij Kiehl’s: “Kiehl’s is bekend om zijn resultaten. Omdat we nog met geen enkele anti-cellulitecrème overtuigende onderzoeksresultaten hebben gezien, maken we er ook geen, ook al is de vraag ernaar in Europa groot. Je verpakt eigenlijk hoop in een potje.”

4. Afvallen werkt

Niet waar. Wanneer je ijverig calorieën begint te tellen, zul je opnieuw in je skinny kunnen, maar je cellulite gom je er niet mee weg. Dat komt omdat je lichaam terwijl je op dieet bent niet aan het vet komt dat ingekapseld zit in je bindweefsel. De focus bij een doeltreffende anticellulitestrategie moet liggen op het bindweefsel. Als het goed in conditie is, houdt het de onderhuidse vetcellen in bedwang en valt je cellulite minder op.

5. Juiste voeding maakt verschil

Absoluut. Je kunt jezelf voor een stuk cellulitevrij eten. Dat doe je door je lichaam onder andere te voorzien van genoeg essentiële vetzuren. Je cellen en bindweefsel hebben vocht nodig om je huid er mooi strak te laten uitzien. Als ze goed geolied zijn, zijn ze beter in staat om vocht vast te houden. Daarvoor heb je essentiële vetzuren nodig uit vlaszaadolie, walnootolie, zonnebloempitten en vette vis. Je kunt het ook als supplement nemen. Antioxidanten uit groenten en fruit zijn ook een cellulite-stopper omdat ze ontstekingsremmend werken en voorkomen dat het onderhuidse bindweefsel beschadigd wordt door vrije radicalen. Hoe donkerder en intenser de kleur, hoe meer antioxidanten er inzitten.

Ontdek meer tips, tricks en advies:

Tekst: An Brouckmans, Openingsbeeld: GettyImages.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content