Wat zegt je kapsel over jouw karakter?

Een pony, een middenscheiding, een hoge paardenstaart: je kapsel zegt veel over je persoonlijkheid. Wij gingen het voor je na.

"Wie een vrouw écht wilt kennen, moet naar haar kapsel kijken", zei Hubert de Givenchy in 1985 in Vogue. Wat de legende van de Franse mode toen nog niet wist, is dat een kwarteeuw later de psychologie van het kapsel booming business zou worden. Halve bibliotheken zijn volgeschreven over wat een bob nu precies reveleert over je zieleroerselen. Wij trokken met een zak vol vragen en een gezonde dosis scepticisme naar Rémi Portrait, een cult-ster in Frankrijk. Opgeleid bij de legendarische Franse kapper Alexandre de Paris, wordt hij de persoonlijke coiffeur van Koningin Rania van Jordanië. Daarna gaat het mis: hij wil er niets over kwijt, maar nadat ie al zijn centen verloor, ging hij zich verdiepen in de Chinese filosofie en in shiatsu. Het resulteert in de creatie van de coupe énergétique: een kapseltechniek die, u raadt het al, de energie zou stimuleren en "emoties zou doen vrijkomen". Aan hem om alles wat we ooit xilden weten, maar nooit durfden vragen (wegens toch een beetje raar) te duiden.

De populaire pony

REMI PORTRAIT: "De pony is een soort van zelfbescherming. Mensen met een pony zijn soms bang om bepaalde dingen onder ogen te zien, of willen iets verbergen. Wie daarentegen het voorhoofd vrijhoudt, geeft zich letterlijk bloot en gaat het leven met open vizier tegemoet. Leuk weetje: tot 1925 bestond de pony helemaal niet. Die kwam pas toen Poiret (de legendarische Franse couturier Paul Poiret, red.) het jongenskopje creëerde.'

Lang haar

Een lange lok vooraan?

REMI PORTRAIT: "Die kan vanalles betekenen, het hangt er een beetje vanaf naar welke kant die valt. Gaat de lok naar links, dan overheerst volgens de Chinese filosofie je (mannelijke) yang-kant. Valt hij naar rechts, dan is de (vrouwelijke) ying-kant het voornaamste."

Wat zegt opgestoken haar over jou?

REMI PORTRAIT: "Als je je haar opsteekt, blokkeer je je energie. Al naargelang de hoogte waarop je het vastzet (op de kruin, middenop de schedel of in de nek) heeft dat een verschillende betekenis. Vrouwen die hebben de neiging om hun leven sterk onder controle te houden, zowel op sociaal vlak als in hun beroep. Zet je het haar eerder in de nek vast, dan kan dat erop wijzen dat je je persoonlijke leven liever voor jezelf houdt. Haar dat midden op het hoofd wordt vastgezet, zit daar net tussenin. Je moet er maar eens op letten: een rij speldjes in één haarpartij volgt doorgaans een bepaalde meridiaan. Ook dat zegt veel over je persoonlijkheid".

Wat als je je haar achter de oren steekt?

REMI PORTRAIT: "Wie dat doet, toont onbewust dat hij een sociaal persoon is die de tijd neemt om naar anderen te luisteren. Als je je oren daarentegen verbergt, door je haar erover te dragen, creëer je onbewust een barrière tussen jou en de wereld."

Slimme scheiding: In het midden, links of rechts?

REMI PORTRAIT: "Absoluut. Een middenscheiding wijst op evenwichtigheid, maar ook op een zekere starheid. Mensen met een middenscheiding zijn vaak perfectionisten die niet erg openstaan voor avontuur. Logisch ook: met een middenscheiding is er geen ruimte voor fantasie.

Een scheiding rechts, waarbij het haar naar links valt, wijst erop dat iemand moeite heeft om haar (mannelijke) yang-kant te uiten. Zulke vrouwen ontbreekt het wel eens aan assertiviteit, ze zullen niet snel in actie komen als hen onrecht wordt aangedaan. Omgekeerd hebben vrouwen met een scheiding links moeite om hun hun vrouwelijke kant te aanvaarden."

Krullen versus stijl haar: wild vd braaf?

Golven duiden volgens Portrait op een soepel karakter, een bereidheid om te aanvaarden dat dingen veranderen en evolueren. Al speelt ook erfelijkheid een rol. Er zijn drie haartypes: Aziatisch, Afrikaans en daartussen het Europese haar, zowel steil zijn als krullen."

Ook de mode heeft haar invloed. In de jaren 70, toen modellen met Afro-kapsels erg populair waren, namen veel vrouwen een sterk gekrulde permanent. Daarna kozen ze voor grotere krullen, en weer wat later werd steil haar mode. Tegenwoordig gaan meer en meer vrouwen terug naar hun natuurlijke haar.

Wat je kleur van je haar verraadt

Wie vaak van haarkleur verandert, is op zoek naar je identiteit. Het kan ook duiden ook op een gebrek aan evenwicht in de chakra's, want elke chakra komt overeen met een kleur en een orgaan. Een vrouw kan behoefte hebben aan rood om haar persoonlijkheid kracht bij te zetten."

Vrouwen die hun haar niet willen laten kleuren, zijn sterke persoonlijkheden die zichzelf aanvaarden zoals ze zijn.

Bron: Feeling 01-2012; Tekst: Belen Ucros.

Partner Content

Gesponsorde content