Zero waste-beauty: deze 5 x badkamer must-haves kan je makkelijk vervangen

Je bent begaan met het milieu en drinkt bijgevolg je water enkel uit herbruikbare drinkflessen, zegt pertinent ‘neen’ tegen het aangeboden rietje in je Starbucks frappuccino en eet minstens vier maal per week doorgedreven vegetarisch. Toch zijn er ook in de badkamer tal van ‘verborgen’ milieuvervuilers aanwezig.

Gelukkig voor onze huid, onze persoonlijke hygiëne én ons ecologisch geweten bestaan er voor al die badkamer essentials ook wel degelijk minder schadelijke varianten. Deze 5 essentiële verzorgingsproducten uit je dagelijkse beautyroutine vervang je zonder veel problemen door een duurzamere variant.

1. Wattenschijfjes

Ben jij ook een van die vele vrouwen bij wie de wattenschijfjes er zowaar doorvliegen? Van het ontschminken, tot het reinigen van de huid en zelfs het afhalen van een afgebladderd laagje nagellak; wattenschijfjes blijken bijzonder multi-inzetbaar binnen een degelijke beautyroutine.

Erg goed voor het milieu is al dat gewatteerde afval echter niet: vervang je wegwerp-wattenschijfjes daarom liever door een herbruikbare, biologische variant van katoen. Een goede variant zijn de katoenen wattenschijfjes van Holland & Barrett: per zes verpakt en nog handig te wassen op 60 graden ook!

2. Wegwerpdoekjes

Ook reinigende wegwerpdoekjes zijn meteen het meest milieubewuste product van je schap. Ook voor deze skincare-stap bestaan er echter natuurlijke en herbruikbare varianten: zo ontwikkelden verschillende duurzame skincare brands gezichtsdoekjes van 100 % biologisch katoen.

Hoe het werkt? Breng eerst een paar druppels van je favoriete reiniger aan en wrijf dan in zachte ronde cirkels met de katoenen doek – die je eerst een aantal seconden onder heerlijk warm water hield – over je gelaat. Lekker verfrissend en nog goed voor de natuur ook.

3. Scrub

Ook scrub blijkt niet bijzonder vriendelijk voor milieu: de blauwe of anderskleurige bolletjes in je scrub blijken namelijk vol polyethyleen en polypropeen te zitten, twee stoffen die eenmaal het afvoerputje van je douche of lavabo voorbij heel wat giftige stoffen blijken aan te trekken. Gebruik in plaats van een scrub-gel dan ook liever een scrubhandschoen! Het resultaat is hetzelfde, en je ecologische voetafdruk wordt er toch weer een beetje kleiner door.

4. Plastic tandenborstel

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook de gebruikelijke tandenborstel is wel degelijk vervuilend, want namelijk van plastic. Nochthans zijn er ook hier heel wat duurzame alternatieven te vinden: ook in deze branche zijn er immers tal van duurzame brands te vinden die aan het experimenteren sloegen met natuurlijke materialen. Een kopje van bio-afbreekbaar varkenshaar, een steel van beukenhout en een handvat van bamboe; you name it, het bestaat.

Voor je een exemplaart uitkiest bedenk je wel best welke ecologische en hanteringsnormen voor jou nu het belangrijkst zijn: wil je graag dat het materiaal biologisch afbreekbaar is, of gewoon dat de haartjes bijvoorbeeld niet van een dierlijke oorsprong zijn? Wil je een steel uit gerecycleerd materiaal, of toch liever uit nieuw, maar dan wel eveneens biodegradable materiaal en last, but nog least: heb je het wel voor een stukje hout of bamboe in je mond? Kies een merk en een exemplaar dat perfect is afgesteld op jouw noden.

5. Wegwerp verpakkingen

Staan er bij jou ook ettelijke crèmes en andere beautyproductjes op het badkamerschap? Dan zal je ook al gemerkt hebben dat al die schoonheid niet enkel heel wat plastic tubes en potjes met zich meebrengt, maar ook nog heel wat extra plastic verpakkingsmateriaal. Wie zijn ecologische voetafdruk graag een beetje in wil perken, kan zich dan ook richten tot labels die specifiek inzetten op ‘zero waste’ op dat vlak en die een hervulbare formule van hun producten aanbieden.

Onder meer Unilever, Marie-Stella-Maris, Holland & Barrett en ook mode- en beautyketen &Other Stories bieden dit aan. Bij die laatste kan je je plastic verpakking na gebruik zelfs terug binnen brengen zodat deze gerecycleerd kan worden voor een volgende gebruik. Wie die inspanning levert, helpt daar trouwens niet alleen het milieu mee, maar ook zichzelf: iedereen die de moeite neemt zijn lege verpakking netjes terug in de winkel te deponeren, verdient daarmee tien procent korting op zijn volgende aankoop! Van een win-winsituatie gesproken.

Shop je eigen ‘zero waste’ beauty-routine hier bij elkaar:

Hand- en Lichaamszeep Navulverpakking

Hand- en Lichaamszeep Navulverpakking

Hand- en Lichaamszeep Navulverpakking

Marie-Stella-Maris, navulverpakking, € 29. Koop ze hier.

Herbruikbare wattenschijfjes van katoen

Herbruikbare wattenschijfjes van katoen

Herbruikbare wattenschijfjes van katoen

Holland & Barret, dunne katoenen wattenschijfjes, €8,99. Koop ze hier 

Ecologische reinigingsdoekjes Bio-katoen

Ecologische reinigingsdoekjes Bio-katoen

Ecologische reinigingsdoekjes Bio-katoen

Eco Belle, tien wasbare reinigingsdoekjes, €17,95. Koop ze hier 

Traditioneel Turkse scrubhandschoen

Traditioneel Turkse scrubhandschoen

Traditioneel Turkse scrubhandschoen

Rituals, Kessa Glove scrubhandschoen, €5. Koop ze hier

Tandenborstel in bamboe

Tandenborstel in bamboe

Tandenborstel in bamboe

Bamboo Toothbrush, vier bio-afbreekbare tandenborstels, €12,97. Koop ze hier

Recycleerbare Body Wash

Recycleerbare Body Wash

Recycleerbare Body Wash

& Other Stories, Fleur de Mimosa body wash, €9. Koop hem hier

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content