De ware liefde voor Susan

Tanja Dierckx

Chef Cultuur Tanja Dierckx wil dat Susan Sarandon aan de man geraakt, nog vóór haar 70ste.
Ik las deze week een interview met Susan Sarandon. In oktober wordt ze 70. Hallo jongens en meisjes, heeft iedereen dit gehoord? Susan Sarandon wordt 70!

Haar filmverleden flitst aan me voorbij, geplaveid met een paar uitzonderlijke rollen. Die van Janet bijvoorbeeld, het onschuldige meisje dat samen met haar vriend Brad ten prooi valt aan de erotische verleiding van travestiet Frank-N-Furter in The Rocky Horror Picture Show (1975). Wat een film was dat! In het hele westen veerden mensen recht in de bioscoop en dansten samen de Time Warp... Een echte cultbelevenis! Tim Curry was de ster van de film en Susan zette zichzelf op de kaart van Hollywood.

In 1991 was er Thelma and Louise. Twee vrouwen breken los uit hun dienstbaar bestaan en hit the road in een groene Ford Thunderbird, de knapste cabrio uit de filmgeschiedenis. Ja, ik weet het, het loopt allemaal dik fout af. Louise schiet de bijna-verkrachter van Thelma neer en voor ze het weten zit het hele politiekorps van Arizona in hun wielspoor. In een soort van summum van verbondenheid tussen vrouwen, kussen ze elkaar en rijden ze de Grand Canyon af. Beetje destructief, toegegeven. Maar onvergetelijk.

En wie herinnert zich Sister Helen Prejean in Dead Man Walking (1995)? Ze luistert naar de terdoodveroordeelde moordenaar Matthew Poncelet (Sean Penn) en begeleidt hem naar het schavot, met de onvergetelijke woorden: ‘I want the last face you see in this world to be the face of love, so you look at me when they do this thing’. Susan kreeg er een Oscar voor, na eerder vijf keer genomineerd te zijn. Verdiend – al ergerde ik me wel aan dat Zuiders dialectje.

Natuurlijk was dat allemaal de actrice Susan, en niet de mens Susan. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze van al deze rollen iets in zich draagt. Zo fake kan cinema niet zijn.

Maar eigenlijk gaat deze blog niet over haar films. Wat me echt frappeerde was hetgeen ze zei in dat interview: “I’m very romantic. I don’t miss a person from an old relationship but unfortunately my brain remembers the being in love part and I miss that part.” Susan Sarandon is single en ze mist geen van haar ex-mannen, maar ze mist het gevoel van verliefd te zijn, van te houden van iemand.

Dat raakt me. Dat zinnetje maakt van haar plots, naast een prima actrice, ook een romantische dame op leeftijd die het op haar 70ste moet doen zonder partnerliefde. En dat terwijl ze zo goed als haar hele volwassen leven deel uitmaakte van een koppel. Susan was 15 jaar met Chris Sarandon en ruim 20 jaar met Tim Robbins. Tussendoor was ze met een stel andere begeerlijke mannen, zoals Sean Penn. Zij was iemand die – in mijn ogen – altijd in een relatie was, en die dat goed en langdurig kon volhouden. Ze was zelfs een trendsetter onder de cougars, toen ze als 42-jarige de 12 jaar jongere Robbins aan de haak sloeg...

En nu is ze single, flink tegen haar zin. Doodzonde vind ik dat. Het is alsof een raspaard op stal wordt gezet en daar wat aan hooi mag gaan snuffelen. Dit kan de tol van de roem toch niet zijn?

Dus bij deze een oproep: wie kent een leuke man voor Susan? En snel graag, want de tijd kort. Want je mag nog het bed gedeeld hebben met Frank-N-Furter, de ravijn ingereden zijn met Thelma, de mooie woorden van Sister Prejean gepreveld hebben en zelfs een Oscar op je schouw hebben... Misschien betekent dat allemaal weinig als je 70 wordt en je ’s morgens wakker wordt, je arm uitstrekt en niemand voelt om dichter bij te kruipen...

De ware liefde voor Susan, nog vóór haar 70ste! Wat gun ik haar dat!

 

Tanja DierckxChef human interest & cultuur Tanja Dierckx houdt van cultuur in alle vormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje. Op zondag blogt zij onder de titel ‘Food for Thought’.

Lees hier alle blogs van Tanja.

Partner Content

Gesponsorde content