Home Celebs 5 dingen die we kunnen leren van zelfverzekerde mensen

5 dingen die we kunnen leren van zelfverzekerde mensen

5 dingen die we kunnen leren van zelfverzekerde mensen

Een ding hebben zowat alle succesvolle mensen gemeen: ze stralen zelfvertrouwen uit. En ook al zijn ook zij soms onzeker, je merkt er niets van. Dankzij deze 5 tips zie je er net zo zelfverzekerd uit, ook al ben je dat misschien niet (altijd).

Onderzoek heeft het bewezen: zelfzekere mensen zijn meer gewenste arbeidskrachten, hebben een hogere sociale status én hebben meer invloed. Maar net zoals zowat iedere vrouw, ben ook jij waarschijnlijk zo nu en dan onzeker. Een belangrijke vergadering, spreken voor een grote groep of een gesprek met een intimiderend persoon… Dankzij deze tips zie ook jij er zelfverzekerd uit, ook al ben je het misschien (even) niet.

Wil jij niet enkel doen alsof, maar ook je zelfvertrouwen een beetje opkrikken? Lees dan deze tips van een expert. 

1. Maak oogcontact

Praat je met anderen, maak dan oogcontact met ze. Kijk niet naar je telefoon of je omgeving, maar focus je aandacht op de persoon met wie je communiceert. Dat geeft hen het gevoel dat je ze belangrijk vindt. Voelen zij zich belangrijk, dan zullen ze respect hebben voor jou. Butlers weten beter dan wie dan ook dat oogcontact en een goede houding noodzakelijk zijn, lees hier wat je nog meer kunt leren van butlers.

2. Geef een gemeende handdruk

Een stevige handdruk bevestigt dat je gefocust bent op de persoon voor je. Of je nu een oude klasgenote, een nieuwe collega of een belangrijke baas ontmoet… Geef altijd een stevige handdruk, glimlach en kijk in de ogen. Dat komt zelfverzekerder over en geeft de indruk dat je echt geïnteresseerd bent.

Lees ook: 5 dingen die succesvolle mensen doen na het werk

3. Een zacht schouderklopje

Toon zelfzekerheid en straal warmte uit in één gebaar. Dat doe je door zachtjes en kort de schouder van de persoon aan te raken tijdens de handdruk. Aanrakingen zijn sterk, en als je ze juist uitvoert, tonen ze zelfzekerheid en stel je je gesprekspartner op zijn/haar gemak. Obama doet dit bijvoorbeeld altijd. Ga jij Obama ook zo missen? Hier vind je de favoriete foto’s van de huisfotograaf van het Witte Huis. 

4. Let op je houding

Sta rechtop en leun nergens op. Spreek je voor een publiek of met een andere persoon, leun dan niet op een tafel, tegen de muur of aan een toog. Sta mooi rechtop, je ziet er niet alleen slanker uit, het toont ook dat je écht wil meedoen aan het gesprek en dat je gefocust bent. Zit je? Plaats dan je beide voeten recht op de grond, kruisen komt minder goed over. Door handgebaren te maken tijdens het spreken, kom je overtuigender over. Gebruik jij je handen liever niet, kruis dan zeker niet je armen, want zo vormen ze een soort van schild en kom je gesloten over. Kruis jij vaak je benen? Lees hier dan even wat het doet met je lichaam.

Lees ook: 10 tips voor meer zelfrespect

5. Zit aan dé tafel

Heb je een meeting? Zit aan de tafel. Sheryl Sandberg, COO van Facebook, ziet vaak dat vrouwen zitten op een stoel tegen de muur of aan het eind van een tafel. Ben je uitgenodigd voor een vergadering, zet je dan aan de tafel. Dit is een goede opportuniteit om deel te nemen aan het gesprek en je mening of ideeën hoorbaar te maken.

Ach, we zijn allemaal wel eens onzeker. En op zich is dat geen ramp, maar probeer zelfzeker te zijn en van jezelf te houden.

Meer tips voor ambitieuze vrouwen

SOURCE: Forbes