5 geldvragen die ieder koppel zich moet stellen

Geld is écht belangrijk voor je relatie. Gelukkig moet je niet steenrijk zijn, maar je kunt maar beter op dezelfde golflengte zitten. Deze geldvragen zou ieder koppel zich moeten stellen.

Geld is belangrijk, maar gelukkig niet hét belangrijkst binnen een relatie. Hier vind je nog 6 dingen die minder belangrijk zijn dan je zou denken. 

Communicatie over geld is de eerste stap om op dezelfde financiële golflengte te komen. Geldcoach Denise Hughes verklapte aan TIME de belangrijkste vragen die jullie elkaar moeten stellen.

1. Waar staan we nu?

“Het is misschien verrassend, maar koppels zijn vaak geheimzinnig tegen elkaar over hun geldzaken. Stel dus vraag: ‘waar staan we?’. Dat is belangrijk zodat jullie allebei op de hoogte zijn. Uit een wetenschappelijk onderzoek waaraan 4.500 koppels meededen, bleek dat ruzies over geldzaken de grootste oorzaak zijn van scheidingen. Een extra reden dus om het gevoelige onderwerp toch aan te snijden. Ben jij in de beginfase van je relatie? Dan bespreken jullie dus best jullie salarissen, schulden en spaargelden. Koppels die al langer een relatie hebben, bespreken rekeningen die binnenkomen, grote uitgaven die moeten gebeuren en wat er in de toekomst nog gepland is.”

Geldzaken zijn een belangrijke oorzaak van relatieproblemen, maar dit is dé doodsteek voor jullie relatie volgens een psycholoog.

2. Zijn de uitgaven belangrijk voor jullie?

Na dat gesprek over je inkomsten en uitgaven, kun je best nagaan wat je allemaal uitgeeft als koppel, raadt de geldcoach aan. “Kijk naar alle uitgaven, zonder te veroordelen. Enkel zo ontdek je waar jullie geld naartoe gaat. Stel jezelf vervolgens de vraag waarom je die uitgaven doet en welke psychosociale noden je ermee vervult. Zijn bepaalde uitgaven niet substantieel voor jullie als koppel, worden jullie er niet écht gelukkig van, dan moeten ze weg. (Op belangrijke rekeningen na natuurlijk – de elektriciteitsfactuur kun je maar beter betalen als licht je dierbaar is).” Maar hoe zit het dan met het geld dat naar gezellige dubbeldates gaat? “Daar moet je de keuze maken. Als je echt wilt besparen kun je het geld misschien beter gebruiken voor een date zonder anderen. Je zult uiteindelijk sneller het dessert opgeven of die extra fles wijn achterwege laten als er geen vrienden bij zijn.”

Lees hier hoe je eenvoudig geld kunt besparen

3. Wat is momenteel je belangrijkste doel?

De dingen die je belangrijk vindt, veranderen gedurende je hele leven, en zelfs jaarlijks. Daarom is het belangrijk de prijzen van grote plannen in de gaten te houden en in te calculeren. Je spaart bijvoorbeeld voor een trouwfeest, een nieuwe wagen of een grote reis. “Terwijl voor het ene koppel de universiteit voor de kinderen het belangrijkst is, is voor een ander koppel een grote reis momenteel het belangrijkst. Een ander koppel spaart misschien om schulden weg te werken. Een gezamenlijk doel hebben, helpt bij het sparen.”

Geef je liever niet té veel uit aan reis? Dit zijn de goedkoopste bestemmingen van het moment

4. Hoe denken jullie over geld?

Deze vraag is belangrijk in elke fase van jullie relatie. “Wat is je geldverhaal: hoe gingen jullie vroeger thuis met geld om, hoe denk je over geld en hoe belangrijk is het voor jou? Misschien leerde je partner dat sparen heel belangrijk is, of is hij meer het ‘geniet-van-het-moment-type’. Iedereen heeft verhalen over geld en dat beïnvloedt je leven op positieve of negatieve manieren. Door te praten over jullie kijk op geld begrijpen jullie elkaar beter. En dat is belangrijk in een goede relatie.”

Lees hier dé tips van een miljonair om rijk te worden

5. Wie draagt wat bij in onze relatie?

“Tenzij je dezelfde job hebt met dezelfde uren en hetzelfde salaris, zal één van de partners meer verdienen, en dus meer bijdragen aan het huishoudelijk budget. Het is belangrijk dit te bespreken. Bespreek hoe jullie samen de financiële lasten verdelen. Heb je een gezamenlijke rekening waarop alle inkomsten binnenkomen of houden jullie elk een eigen rekening? Hebben jullie aparte spaarrekeningen of wordt er gezamenlijk gespaard voor grote uitgaven? Het maakt niet zoveel uit wie wat betaalt, zolang jullie je er beide goed bij voelen en je weet hoe het zit met jullie geldzaken. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar erover praten is belangrijk.”

Meer tips voor een goede relatie:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content