Alle choquerende onthullingen van Harry en Meghan op een rij

Prins Harry en Meghan Markle die de koninklijke familie verlaatten in 2020 was als een bom die insloeg op het imago van de Britse royals. Een controversieel interview met de wereldbekende Oprah Winfrey kon al heel wat duidelijkheid brengen rond de reden waarom het echtpaar afstand nam van hun koninklijke titels. Maar in de nieuwe docuserie Harry & Meghan doen de twee pas écht hun boekje open.

De bingewaardige Netflixserie doet opnieuw heel wat stof opwaaien. Leugens, bedrog, haatpropaganda, gevaarlijke achtervolgingen en doodsbedreigingen zouden de oorzaken zijn geweest voor de definitieve breuk van H & M met het Britse koningshuis. Elke aflevering zit tjokvol choquerende inside information van de ex-royals zelf en van hun dierbare achterban. Hoe langer je kijkt, hoe meer het begrip groeit voor de keuze van Harry en Meghan om uit de royal family te stappen. Geen tijd om te kijken? Wij zetten enkele spraakmakende uitspraken en bekentenissen op een rijtje.

Nergens veilig

Dat de breuk van Harry met zijn koninklijke titels en familie ook invloed heeft op zijn relatie met broer William en schoonzus Kate, is vanzelfsprekend. Maar uit de Netflixafleveringen blijkt nu dat William en Kate ook zelf een rol speelden in het vertrek van Harry en zijn gezin. In de periode voor de breuk werden door sociale media en de Britse tabloids heel wat verdraaiingen, negatieve verhalen en leugens over Markle verspreidThe Firm deed bijgevolg niets om de geruchten tegen te spreken of om Meghan te beschermen. Maar het gaat nog een stapje verder zo blijkt...

In het tweede deel van Harry & Meghan komen we te weten dat enkele negatieve verhalen van Harry’s familieleden zelf kwamen, of toch van hun persoonlijke persteams. Elk lid of koppel van de Britse koninklijke familie heeft een persteam, zo ook William en Kate. De twee prinsensbroers spraken vroeger af dat hun beide teams zouden samenwerken, kwestie van een prins Charles en Lady Diana-situatie te vermijden. Die belofte werd door William verbroken, blijkt nu. Zijn persteam zou onjuiste informatie en schadelijke verhalen over Meghan Markle hebben gelekt aan de Britse pers. Waarom juist? Om William en Kate zelf uit de negatieve pers te houden en hen uit de wind te zetten. Zo zou iedereen opnieuw richting Harry en Meghan kijken.

Haatdragende halfzus

Ook bij Meghan’s familie verliep niet alles even proper. Dat sociale media niet in het voordeel van Meghan werkten, was al vroeg duidelijk. Het verspeiden van haatpropaganda gebeurde niet alleen via de Britse tabloids, maar speelde zich evenzeer online af. Volgens een onderzoek van Bot Sentinel, een bedrijf in data analysis, kwam zeventig procent van de “haatdragende Twitterinhoud” van amper 83 accounts. Elk van deze accounts – van echte mensen en dus geen bots – zou zo om en bij 1370 afkrakende tweets over Meghan hebben geschreven, waarmee er zeventig miljoen mensen werden bereikt. En vreemd genoeg zat Meghan’s familie hier voor iets tussen.

Hoewel Meghan’s mama, Doria Ragland, haar dochter door dik en dun steunde, bleken er vreemde situaties gaande langs de Markle-kant van de familie. De Twitteraccount van Samantha Markle, de halfzus van Meghan (waarmee Meghan amper contact had), was één van deze 83 accounts die misinformatie verspreidden. Het ergste? In enkele van deze tweets werd Meghan bedreigd met de dood. In de serie heeft Meghan het over deze angstaanjagende berichten: “Ik ben een moeder, dit is het echte leven. Je zorgt ervoor dat mensen mij willen vermoorden. Het is geen tabloid, het is niet gewoon een verhaal. Je maakt me bang. Zijn mijn kinderen wel veilig? […] Wat je doet is écht. En dat is iets wat sommige mensen niet begrijpen.”

Miskraam

In Harry & Meghan stelt het koppel zich open op en beantwoorden de twee zo oprecht mogelijk elke vraag, zo ook over hun relatie en persoonlijke levens. In het tweede deel van de reeks heeft Meghan het over een miskraam dat ze kreeg in 2020. Volgens manlief Harry zou niemand minder dan de pers verantwoordelijk zijn geweest voor het verlies van hun kindje.

Tijdens die periode liep er namelijk een rechtszaak tegen The Mail on Sunday, de zondagseditie van The Daily Mail. Harry en Meghan beschuldigden de krant ervan privébrieven tussen Meghan en haar vader Thomas Markle te hebben gepubliceerd, uiteraard zonder goedkeuring. Vorig jaar won het koppel de rechtszaak en moest The Daily Mail hen 1.7 miljoen aan schadevergoeding betalen. Maar de schade was in 2020 al aangericht. De fragmenten die de krant publiekelijk maakte, zorgden alleen voor nog meer haatpraat over Markle. Volgens Harry werd deze stress te veel voor zijn vrouw, wat leidde tot het einde van de zwangerschap. “Ik geloof dat mijn vrouw een miskraam kreeg door wat er met The Mail was gebeurd. Kan ik dat met zekerheid zeggen? Neen. Maar gebaseerd op wat ik heb gezien, zeg ik dat het miskraam gebeurde door wat ze met haar deden.”

Egoïstische ouders

Ook het krijgen van hun eerste kindje, Archie, was reden te meer om negatief over Meghan te schrijven en praten. Meghan was namelijk niet de meest traditonele koninklijke moeder. Naar aloude Britse gewoonte poseert de net bevallen mama met haar pasgeborene op het trapje van St. Mary’s Hospital in Londen. Zo namen ook prinses Diana en prinses Kate deel aan deze traditie. Bij de geboorte van Archie in 2019 verwachtte het Britse publiek dus ook dergelijke “presentatie” voor hetzelfde ziekenhuis. Maar dat liep even anders.

Meghan bleek heel bezorgd over de bevalling en koos een andere regeling. “Ik was wat ouder en wist niet of ik een keizersnede nodig zou hebben. Ik had al een goede, lange relatie met mijn dokter en dat was de persoon aan wie ik mijn bevalling toevertrouwde. Maar zij werkte in Portland Hospital”, getuigt Markle. Volgens de actrice stond zij wel open voor een fotomoment met de nieuwe baby in het nieuwe ziekenhuis, maar wegens praktische moeilijkheden (“Ze konden die straat niet barricaderen”) ging dit niet door.

Archie werd vervolgens voor de eerste keer aan het grote publiek getoond in het kasteel. Een beslissing die de nieuwe ouders duur zou komen te staan, want de pers draaide ook deze keuze om tot een negatief narratief. Meghan en Harry zouden egoïstisch zijn geweest, ze wilden hun baby voor zichzelf houden en niet met de rest van het Britse volk delen.

Meer over de Britse royals:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content