Alles wat je moet weten over de begrafenis van Queen ELizabeth II morgen
Elf dagen na het sterven van koningin Elizabeth II is het morgen (maandag) tijd voor de koninklijke begrafenis. Zaterdag hielden de Queens kleinkinderen nog een erg emotionele wake aan de kist van hun grootmoeder. Vandaag, zondag, is de laatste volledige dag dat het publiek een laatste groet kan brengen aan de kist van Her Majesty in Westminster Hall. Dit kan nog tot maandagochtend, 6u30. Daarna gaat een van de grootste en meest complexe gebeurtenissen op Brits grondgebied van start: de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II.
Koning Charles kondigde eerder deze week aan dat de dag van zijn moeders begrafenis een bank holiday, of nationale feestdag, zou zijn. Scholen en bedrijven sluiten de deuren en er wordt verwacht dat een miljard mensen de op televisie uitgezonden begrafenis op afstand zal meevolgen. Voor wie zelf morgen aan het kleine scherm gekluisterd zal zitten: hier is wat je kan verwachten.
Dagplanning
De dag van Elizabeth’s begrafenis zal, zoals te verwachten, volgens een strak getimed tijdsschema verlopen. Om 6u30 in de ochtend zullen de deuren van Westminster Hall, waar het lichaal van de Queen momenteel nog opgeborgen ligt, gesloten worden voor het publiek. Om 10u44 zal de kist van de koningin naar Westminster Abbey gebracht worden. De begrafenis zal daar om stipt 11u van start gaan, gevolgd door de Last Post en twee minuten stilte over heel het land.
Rond de middag zal de kist opnieuw op de koets gehesen worden richting Wellington Arch gebracht , waarna de processie een laatste halt zal houden in Windsor Castle. Hier wordt de Queen herenigd met haar overleden familieleden en haar echtgenoot Philip, de hertog van Edinburgh, die in 2021 stierf. In St. George’s Chapel zal de Lord Chamberlain, de hoogste officier van de Royal Household van het Britse koningshuis, zijn stick of office boven de Queen’s lichaam breken terwijl de kist langzaamaan in de koninklijke grefkelder, weg van het publiek, verdwijnt. Tegen halfacht ’s avond staat de privébegrafenis gepland, waar de kist van koningin Elizabeth II samen met de kist van prins Philip begraven zal worden.
Lijst van genodigden
Op dergelijk belangrijk en strak georganiseerd evenement mogen natuurlijk de belangrijke gasten niet ontbreken. Maar wie staat er nu juist op de guest list? Naast de leden van de Britse koninklijke familie, zullen ook Europese koninklijke familieleden aanwezig zijn op de Queen’s begrafenis, zoals onder andere de Spaanse koning Felipe en koningin Leatizia, koning Willem-Alexander en koningin Maxima van Nederland. Onze koning Filip en koningin Mathilde hebben reeds laten weten dat ook zij aanwezig zullen zijn.
Daarnaast zijn er bij de genodigden heel wat wereldleiders die een laatste hulde komen brengen aan de Britse koningin. Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw, Jill, worden verwacht in hun gepanserde auto, “The Beast”. Met name president Macron van Frankrijk, Canadese president Trudeau, eerste ministers van Schotland en Ierland en anderen zullen voor de trieste gelegenheid afzakken naar Londen. Ook de leiders van het Britse Gemenebest komen de koningin voor een laatste keer eren. Russische president, Vladimir Poetin, kreeg dan weer geen koninklijke uitnodiging.
Emotionele dag
Op wat weleens een van de grootste diplomatische momenten van de eeuw zou kunnen zijn, verwachten wij een geëmotioneerde Royal family te zien, gehuld in ingetogen zwart. Hoe de familieleden met elkaar zullen omgaan, valt nog te bekijken. Eerder deze week zaten Kate, William, Meghan en Harry aan dezelde eettafel, wat doet hopen op een verzoening tussen de twee koppels na jarenlange spanningen. Ook zou Harry wel in zijn militair uniform mogen verschijnen. Outfits, juwelen en interacties: wij houden het alleszins verder in de gaten.
Meer over het Britse koningshuis:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier