Atletiektalent Noor Vidts: “Ik had nooit durven dromen dat ik zo hoog zou geraken”

Wat indrukwekkende atletiekvrouwen betreft, zijn we al jaren verwend in België. Gisteren kroonde niet alleen Nafi Thiam zich voor de tweede keer in haar carrière tot wereldkampioene in de zevenkamp, ook jong talent Noor Vidts zette een ijzersterk slotnummer neer en sleepte zo een welverdiende vijfde plaats in de wacht.

Wie is Noor Vidts? (26)

  • Belgische atlete gespecialiseerd in de meerkamp.
  • Combineerde atletiek jarenlang met basketbal, tot ze op haar 18de Bio-ingenieur gaat studeren aan de KU Leuven.
  • Behaalt in 2014 haar eerste medaille bij de senioren. Ze werd derde op het Belgische indoorkampioenschap 200 m.
  • In 2016 haalt ze haar eerste zilveren plak op de vijfkamp van het Belgisch indoorkampioenschap. Alleen Nafi Thiam moest ze voorlaten.
  • Viert in 2017 met een persoonlijk record haar eerste Belgische titel op de vijfkamp. Ook in 2018 en 2019 haalt ze goud.
  • Eindigt in 2021 vierde op de zevenkamp op de Olympische Spelen in Tokio.
  • Voegde gisteren een vijfde plaats op de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Oregon toe aan haar palmares.

Eerder dit jaar interviewde Feeling-journaliste Hanne Vlogaert Noor Vidts in het kader van een artikel over rijzende sterren. Dit is wat Noor toen vertelde:

“Al van heel jongs af aan doe ik aan sport. Na een scholenveldcross waar ik ruim voorop eindigde, leek het mijn ouders een goed idee me naar de atletiek te sturen. Omdat ik aan elke discipline wel iets leuks vond, kwam ik uiteindelijk in de meerkamp terecht. Er zijn uiteraard onderdelen die me iets beter liggen dan andere – vooral de springnummers en de korte afstanden doe ik graag, de lange loopnummers iets minder- maar over het algemeen houd ik vooral van de variatie. De mooie prestatie die ik vorig jaar kon neerzetten op de Olympische Spelen, kwam relatief onverwacht, ook voor mezelf; eigenlijk zouden pas de volgende Spelen mijn piekmoment worden. Die vervroegde knappe prestatie heb ik volgens mij vooral te danken aan hard werk én aan de goede band met mijn trainer Fernando Oliva. Hij bereidde me niet alleen perfect voor op de Spelen door op de juiste momenten de juiste technieken nog wat bij te scha-ven. Hij leerde me ook omgaan met de torenhoge stress die bij zo’n groot tornooi komt kijken.”

“Ook na de Spelen, nu er plots veel meer ogen op mij gericht zijn en er veel grotere verwachtingen op mijn schouders komen rusten, praten we veel over de druk die dat met zich meebrengt. Nog beter met die stress leren omgaan, wordt een van de grote doelen van volgend jaar. Of er concreet veel veranderd is voor mij na Tokio? Laten we zeggen dat ik hier en daar iets vaker herkend word op straat en dat ik ook iets vaker met journalisten aan de lijn hang dan daarvoor. (lacht) In de spotlights staan, hoeft voor mij niet zo nodig, maar als een vriendin van mij een berichtje doorkrijgt met daarin de boodschap ‘OMG, ik zat naast Noor Vidts op het vliegtuig’, is dat natuurlijk wel vleiend. De leukste verandering op dat vlak, vond ik misschien nog de jonge sportertjes die op een grote happening als de Memorial Van Damme nu in een troepje om een handtekening komen vragen. Net zoals Kim Gevaert en Tia Hellebaut voor mij voorbeelden waren om naar op te kijken, hoop ik dat mijn prestaties jonge atleten kunnen aanzetten om hun dromen na te jagen.”

“Ik hoop dat mijn prestaties jonge atleten kunnen aanzetten om hun dromen na te jagen.”

“Welke doelen ik in 2022 nog graag zou behalen? Dat zijn vooral kleine technische dingen zoals ervoor zorgen dat ik na het nemen van een horde weer sneller op de grond sta of er tijdens de lange loopnummers toch nog die paar honderdsten afpitsen. Met cijfers en plaatsen op het EK of WK houd ik mij niet bezig. Dat zorgt alleen maar voor extra druk. Eerlijk gezegd: ik had nooit verwacht dat ik ooit zo hoog zou geraken. Daardoor is alles wat er na die vierde plek in Tokio nog volgt, gewoon een mooie extra. Kijken wat ik mits de juiste inspanning en training op sportief vlak nog allemaal met mijn lichaam kan bereiken, is voor mij eigenlijk het enige doel.”

Meer lezen over inspirerende vrouwen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content