Audrey heeft carrièreouders en heeft zelf een succesvol bedrijf

Audrey groeide op in een gezin met hardwerkende ouders. Dit heeft veel invloed gehad op haar eigen leven nu. Hier haar verhaal... 

17 keer verhuisd

Audrey: “Mijn moeder is Siciliaanse, en groeide op in een omgeving waar keihard werken en snel zelfstandig zijn de norm was. Om die omgeving te ontvluchten, trouwde ze al heel vroeg – toen ze achttien was – met mijn vader. Hij is meer een macho die graag de plak zwaait, dus hun karakters botsten al snel. Na vijf jaar hielden ze hun huwelijk voor bekeken en gingen ze uit elkaar. Ik was toen twee en groeide voornamelijk op bij mijn moeder, in de weekends ging ik soms naar mijn vader.

Ik moest steevast in de opvang blijven na school, en was meestal de laatste die achterbleef

Mijn vader was arbeider, maar werkte zich op tot succesvol ondernemer in de bouwsector. Mijn moeder begon als opvoedster in een technische school, maar vond daar niet de voldoening die ze zocht. Ze volgde diverse opleidingen en werkte bij verschillende interimkantoren, om uiteindelijk haar eigen bedrijf op te starten. Ze bleek zeer goed in wat ze deed, en haar carrière kende een boost. Ze startte het eerste Belgische hr-outsourcingbedrijf op in België, en won daarmee zelfs een prijs van de Koning Boudewijnstichting.

Toen mijn moeder wegging bij mijn vader, hadden we geen geld, en moesten we zelfs logeren bij vrienden. Later verhuisden we naar een kleine studio. Ik denk dat ik in totaal zeventien keer ben verhuisd sinds ik kind was, want telkens gingen we naar daar waar mijn moeders professionele leven haar leidde.”

Wachten op de trappen van het klooster

“Mijn moeder was dus allerminst een klassieke moeder. Ze ging graag uit in het weekend, ging graag tennissen, was gefocust op haar werk. Als kind was ik vaak bij mijn grootouders, of ving haar vriend me op. Ik moest steevast in de opvang blijven na school, en was meestal de laatste die achterbleef. Ik herinner me nog dat ik, ik moet 8 à 10 jaar zijn geweest, zat te wachten op de trappen in het klooster van de nonnen, dat naast onze school lag. Héél vaak heb ik daar op de trappen gezeten, omdat de opvang

al gesloten was. En mijn moeder had altijd wel een excuus: een heel belangrijke klant, die ze echt niet kon afwimpelen... Ze kookte wel voor me, maar voor de rest moest ik mijn plan trekken. Later, toen ik veertien was, kreeg ik een stiefvader, de man met wie mijn moeder nu nog altijd is getrouwd. Hij was erg belangrijk voor mijn opvoeding, maar is ook zelfstandige, dus hij was er zeker ook niet altijd.

Af en toe een kusje en een knuffel, dat ga ik mijn eigen kinderen absoluut wél geven

Affectie heb ik niet echt gekend. Mijn moeder kende het zelf niet, en kon het ook niet doorgeven. Dat is wat ik anders zou doen, als ik zelf kinderen krijg. Af en toe een kusje of een knuffel, dat gaat perfect samen met een strenge opvoeding. Voor de rest vrees ik dat ik ongeveer alle fouten zal maken die mijn moeder ook maakte, want mijn werk is ook heel belangrijk voor me.

Eigen bedrijf zonder moeder

Gek genoeg rebelleerde ik als kind vaak als mijn moeder dan wél eens aandacht voor me had. Als ze me bijvoorbeeld hielp met wiskundesommen, dan kon ik dat niet verdragen en zat ik heftig te huilen. Ik verzette me steevast tegen wat zij wilde. Als tiener spookte ik ook van alles uit wat niet door de beugel kon. Toen ik op mijn achttiende naar de ULB trok om Politieke en Sociale Wetenschappen te studeren, liep het mis. Ik leerde een foute man kennen, en maakte een hele moeilijke periode door. Ik stopte met mijn studies, hoewel ik een van de beste studenten was van mijn jaar.

Mijn moeder heeft me gelukkig goed opgevangen, en stelde voor in haar bedrijf te komen werken. Ik moest een hele hoop tests doorlopen, want we wilden zeker niet de indruk wekken dat ‘de dochter van’ er zomaar kon komen werken. Ik slaagde echter glansrijk, en kon aan de slag. Na een aantal jaar ging ik werken voor mijn moeder en haar zakenpartner, maar ik kon me niet vinden in haar visies en ethiek. Ik besloot dan maar mijn eigen bedrijf op te starten. Ik wilde bewijzen dat ik het ook kon, en wel zonder mijn moeder"

Niet vluchten, maar focussen

“Mijn bedrijf Adaequatio Services is ondertussen erg succesvol, en op een bepaald moment was ik zelfs de geduchte concurrent van mijn moeder. Dat was voor ons allebei lastig, dus nu werken we samen. We hebben nu een goeie relatie en onbewust imiteer ik veel van haar gedrag. Ik vermoed dat mijn moeder ondertussen wel trots is op wat ik heb gerealiseerd, maar ze kan dat niet uitspreken. Zelf zat ik er een paar jaar geleden een beetje door. Mijn werk was mijn leven. Bovendien was ik te vriendelijk en aanvaardde te veel van mijn medewerkers. Dat creëerde een negatief boemerangeffect. Nu heb ik mijn bedrijf gedownsized en is mijn omzet kleiner, maar het werken veel fijner. Ik geniet meer van het leven, heb een leuke vriend en in de zomer gaan we trouwen. Daarna willen we snel kinderen.

Mijn moeder en ik werken nu samen en onbewust imiteer ik veel van haar gedrag

Ik ben toch meer een levensgenieter als mijn vader, en minder politiek correct. Ik trek me minder aan van wat de mensen denken. Hoewel ze het altijd erg druk had, is mijn moeder er toch altijd geweest voor mij als het nodig was. Op moeilijke momenten, zakelijk of privé, kon ik altijd bij haar terecht. Ze was kritisch, maar aanwezig. Ik ben een tijd in therapie geweest, omdat er veel kwaadheid in me zat, maar op den duur blijf je rondjes draaien. Ik weet nu dat je mensen niet kunt veranderen, alleen jezelf kun je veranderen. ar het beste van kunt maken in de toekomst. Zij hebben fouten gemaakt, maar zelf maak ik er ook. Ik probeer nu te focussen op de positieve eigenschappen van mijn ouders. Mijn familie is voor mij belangrijk, ik hou van het clangevoel. Ik hoop dat ik ook met mijn eigen kinderen een close band kan smeden, en dat ik hen dat gevoel kan doorgeven.”

Hard werken kan soms schadelijk zijn aan je gezondheid. Lees hier wat elke dag té lang werken met je gezondheid doet.


Meer nuttige tips: 

7 tips om efficiënt van thuis uit te werken

7 dingen die we kunnen leren van butlers

9 tips tegen hooikoorts

Door: Annelies Vanbelle

Partner Content

Gesponsorde content