De tante en oom van Joke boorden een erfenis door haar neus

Joke werd bedrogen door haar eigen tante en oom. Zij deden het onvoorstelbare om alles uit een erfenis te halen. Joke werd voorgelogen en blijft uiteindelijk met niets achter. Lees hier haar verhaal. 

Misbruik van dementerende oom

Joke: “Meer dan 6 miljoen euro was er te verdelen, toen een groottante van me stierf. Ze had geen kinderen, dus haar fortuin zou integraal naar haar neven en nichten gaan. Maar anderen hebben daar een stokje voorgestoken. De grootoom die achterbleef, was dementerend, dus de man tekende zowat elk papier dat onder zijn neus werd geschoven. Daar maakten mijn tante en oom – de zus en schoonbroer van mijn vader – gretig gebruik van. Ze speelden samen onder één hoedje met de familie van de dementerende oom. Onder hen werd het geld mooi verdeeld: 3 miljoen euro voor zijn kant van de familie, en 3 miljoen euro voor mijn tante en oom. Terwijl het eigenlijk moest worden verdeeld onder de zes neven en nichten, onder wie mijn vader.

Het ging om een waanzinnig bedrag, en het is haast ongelofelijk dat zij zich dat hebben kunnen toe-eigenen. Maar mijn oom en tante waren dat al lang aan het voorbereiden, besef ik nu. Ze zijn zelfs in het dorp van mijn groottante en grootoom komen wonen, en gingen dagelijks bij hen langs. Deden boodschappen, voerden hen overal naartoe, namen hen mee op reis. Als aasgieren waakten ze bij hun nest, tot de dag kwam dat ze konden toeslaan. Of er een testament was, en wat erin stond, zullen we nooit weten. We hebben ondertussen al ontelbare versies gehoord van het hele verhaal, en geen ervan klopt helemaal, denk ik.

Als aasgieren waakten ze bij hun nest, tot de dag kwam dat ze konden toeslaan, met miljoenen euro’s als buit

Mijn ouders hebben zich in de luren laten leggen. Zij vertrouwden mijn oom en tante, die het regelen van de erfenis in alle eerlijkheid op zich zouden nemen – daar gingen ze prat op. Ach, we hadden het moeten weten: hun hele leven al staat geld centraal. Het is hun favoriete gespreksonderwerp, en ze pakken graag uit met hun rijkdom. Om de haverklap komen ze hun nieuwe chique bolide showen, of pochen ze met het nieuwe poolhouse-met-sauna-en-jacuzzi dat ze hebben laten bouwen.

Maar het ging niet alleen om geld, ze probeerden ook psychologisch een wig te drijven tussen mij en mijn ouders, en tussen mij en mijn zus. Het zijn mensen die twee stenen kunnen laten vechten, en daar zelfs van genieten. Liegen is hun tweede natuur. Dat doen ze zonder verpinken. Ik voel me dus verraden door mijn tante en oom, maar deels ook door mijn ouders en mijn zus. Een jaar lang hebben ze voor mijn tante en oom de deur niet opengedaan, toen ze te weten kwamen dat al dat geld verdwenen was. Ze waren boos en ontgoocheld. Maar daarna hebben ze hen weer schoorvoetend toegelaten. Ondertussen gaan ze alweer samen op citytrip en naar chique restaurants. ‘Alles voor de lieve vrede’, zeggen ze.”

Liefde en valse zekerheid kopen

“Mijn zus krijgt het ene na het andere dure cadeau van mijn oom en tante. Een gigantisch poppenhuis voor de kinderen, een designkeukenrobot, een loungeset voor de tuin. Het zijn vergiftigde geschenken, maar ze ziet het niet. Mijn tante doet het alleen om mijn zus weer voor zich te winnen, en haar zo monddood te maken. Maar zij is het wel die ons ongeveer 500.000 euro afhandig heeft gemaakt. 500.000 euro, waarvan 250.000 voor mij, en 250.000 voor mijn zus, dat is een érg aanzienlijk bedrag. Ik mag niet nadenken wat je daar allemaal mee kunt realiseren. Wij zouden ons huis willen verbouwen, maar dat kan op dit moment niet. Onze auto is stuk, maar we kunnen geen nieuwe kopen. Mijn man en ik werken allebei in de sociale sector, dus onze lonen zijn zeker niet royaal. Er zijn een hoop dingen die we onszelf en onze kinderen moeten ontzeggen. We moeten elke cent omdraaien.

Het breed hebben, zorgt ervoor dat je je beter waant dan anderen, minder kwetsbaar, ongenaakbaar zelfs

Waarmee ik mezelf troost? Welgestelde mensen zijn meestal niet de mooiste mensen, dat ondervind ik. Het breed hebben, zorgt ervoor dat je je beter waant dan anderen, minder kwetsbaar, ongenaakbaar zelfs. Maar uiteindelijk biedt geld schijnzekerheid. Iets waar mensen zich in al hun hebberigheid blind aan vastklampen.

Het met weinig moeten doen, is een les in bescheidenheid. En wat écht belangrijk is, komt met een grote helderheid plots naar de oppervlakte: je gezin, je vrienden, de natuur, schoonheid. Je moet leren loslaten, en dat is erg bevrijdend. Plots besef je dat niet je hele geluk afhangt van je koopkracht. Van die glinsterende bolide of Delvaux-handtas. Al was ik wellicht een even bewuste vrouw geweest mét al dat geld. Het leven was alleen een beetje makkelijker geweest.”

Meer sterke getuigenissen zijn die van David die geen contact heeft met zijn vader om zijn moeder niet te kwetsen en Gwen die haar ex op heterdaad betrapte


Lees ook: 

Volgens deze 40+ mama komt een kindje nooit te laat

Daarom leg je je gsm best niet op tafel tijdens een gesprek

Video: "durf jij je af te vragen wie je werkelijk bent?"

Door: Annelies Vanbelle

Partner Content

Gesponsorde content