Dit zou de echte doodsoorzaak van Queen Elizabeth II zijn

Queen Elizabeth II en het Britse koningshuis waren altijd al graag beschreven onderwerpen. In populaire series worden de levens van de Britse royals verfilmd (wel of niet geschiedkundig correct – dat laten wij in het midden). Biografieën over het reilen en zeilen van de koningsfamilie verkopen als zoete broodjes. En sinds het overlijden van Queen Elizabeth in september verveelvuldigde de verkoopscijfers van dergelijke boeken alleen maar. Of alles gebaseerd is op echte feiten is nog maar de vraag.

In het boek Elizabeth: An Intimate Portrait zou echter wel correcte én ongekende informatie te lezen staan. Het boek werd namelijk neergepend door Gyles Brandreth, een goede vriend van Queen E. Brandreth is een Brits schrijver en voormalig politicus. In zijn biografische uitgave over het leven van de Queen komen we heel wat te weten over de gedachten en uitspraken van de voormalig Britse koningin inzake bijvoorbeeld family matters. Enkele opvallendheden op een rijtje.

1. Over Meghan Markle

Volgens Brandreth verwelkomde de Queen Meghan Markle van in het begin met open armen. Al maakte ze zich wel zorgen dat kleinzoon prins Harry iets “te verliefd” zou zijn geweest. Tegen Meghan zou de Queen hebben gezegd: “Je kan actrice blijven als je wilt – het is ten slotte jouw beroep.” En na het veelbesproken interview tussen Oprah Winfrey met Meghan en Harry – wat de Queen “televisie nonsens” noemde – was het voormalig hoofd van de Britse familie voornamelijk bezorgd om het welzijn van haar kleinzoon. Ook nadat Harry en Meghan afstand deden van hun koninklijke titels en naar de Verenigde Staten verhuisden, bleven de twee welkom bij de Queen.

Queen Elizabeth II Meghan Markle

Meghan Markle en Queen Elizabeth II in 2018.

2. Over prins Philip

Anno 2017, op 96-jarige leeftijd, ging prins Philip met pensioen. Hij verhuisde destijds naar Sandringham in Schotland om van zijn welverdiende pensioen te genieten. Maar de koning of koningin van het Verendigd Koninkrijk hoort tot het einde van diens heerschappij in Buckingham Palace te verblijven. Aangezien in Engeland de vorst heerst tot de dood, bleef Londen de hoofdverblijfplaats van Queen E, enkele uren verwijderd van haar echtgenoot. Wekenlang leefde het koningskoppel dus gescheiden van elkaar. Wanneer corona uitbrak besloten de echtgenoten samen in Windsor Castle te verblijven, waar prins Philip een jaar later ook overleed.

3. Over de gezondheid van de Queen

Net zoals haar echtgenoot, zou Queen Elizabeth gestorven zijn aan de gevolgen van ‘ouderdom’. Veel meer informatie kwamen niet-ingewijden niet te weten. Ook andere informatie over de gezondheid van de gewezen Britse koningin werd niet publiekelijk gemaakt. Maar Brandreth trekt nu zijn boekje open. In de biografie vertelt hij dat de Queen gedurende haar laatste levensjaren aan beenmergkanker leed. De ziekte maakte haar vermoeid en de koningin verloor aanzienlijk wat gewicht. Ook de “problemen met mobiliteit” waarover de pers het vaak had, zouden aan de ziekte toe te schrijven zijn volgens de schrijver. Toch bleef de koningin toegewijd aan haar verantwoordelijkheden en regeringsfunctie. “Ze accepteerde dit met alle elegantie die je van haar altijd kon verwachten”, schrijft Brandreth.

Elizabeth: An Intimate Portrait van Gyles Brandreth zal in het Verenigd Koninkrijk verschijnen op 8 december.

Meer over de Britse royals:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content