De cijfers liegen er niet om, in België is slechts 33% van de zelfstandigen een vrouw. En daar moet dringend verandering in komen, want een stijging van het aantal vrouwelijke ondernemers geeft niet alleen de economie een boost, vrouwen hebben vaak ook topideeën en heel wat talent is nu onbenut. Hoog tijd dus voor verandering. Start it @kbc en de Straffe Madammen Club slaan de handen in elkaar om vrouwen aan te zetten tot ondernemen. Feeling-gastvrouw, Straffe Madam én onderneemster Elke Jeurissen vertelt er graag meer over.

 

De cijfers spreken boekdelen: in België is amper 33% van de zelfstandigen een vrouw. Meteen goed voor het trieste record van de laagste startersgraad voor vrouwen in de Europese Unie. En dat terwijl het potentieel er zeker is. Onderzoek wijst uit dat Tech start-ups opgericht door vrouwen 12% meer omzet realiseren en 35% meer ROI behalen. Vrouwelijke ondernemers hebben bovendien 30% minder kans om failliet te gaan dan hun mannelijke collega’s, omdat ze zich beter voorbereiden en rationeler en berekender te werk gaan. Hoog tijd voor verandering dus. Zit je met een goed idee? De stap wagen is de boodschap.

“Ik kom ze erg vaak tegen, vrouwen die 20 jaar werkervaring hebben, een mooie staat van dienst hebben en al een tijdje met het idee rondlopen om voor zichzelf te beginnen”, vertelt Elke Jeurissen, Feeling-gastvrouw en succesvolle ondernemer. “Dat kan in hun eigen expertisedomein zijn, maar net zo goed in iets volledig nieuw. Maar vaak wagen ze de sprong niet, het drukke leven houdt hen tegen of hun directe omgeving die wijst op de risico’s van onderneming, waardoor vrouwen schrik hebben om hun veilige haven op te geven. En dat is zonde. Want veel potentieel blijft onontgonnen”, vertelt Elke.

“Ondernemen is niet alleen succesvol zijn, af en toe loop je keihard tegen de lamp. Maar in een netwerk met andere ondernemers vind je vaak oplossingen”

Durf springen

“Waarom er zo weinig vrouwelijke ondernemers zijn weet ik helaas niet precies, want dan zou er onmiddellijk een oplossing zijn. Maar er zijn wel een aantal factoren. Zo zijn het vaak negatieve reacties uit de directe omgeving die voor twijfels zorgen. Ondernemen is inderdaad niet voor iedereen, en je neemt een risico. Partners, familie of vrienden vinden het misschien geen goed idee om een goedbetaalde job en een veilige haven op te geven. Bovendien zien we in de media vaak dezelfde ondernemers opduiken: 26-jarige jongens die een zaakje starten en liefst zo snel mogelijk naar San Francisco willen verhuizen. En dat terwijl er ook heel wat andere ondernemers zijn, vrouwen met ervaring bijvoorbeeld.” Dat is één van de redenen waarom Elke Jeurissen mee aan het roer staat van de Straffe Madammen Club, een organisatie met een geweldige missie: meer vrouwelijk talent zichtbaar maken in de media, op congrespodia en in organisatie. De Club zet vrouwen uit het bedrijfsleven, culturele en academische middens en andere sectoren aan om meer uit hun kot te komen. En daar zijn wij van Feeling het uiteraard helemaal mee eens. Go Ladies!

Can someone please make that flamingo emoji happen? 💕🕊#qotd #quote #feelingmagazine

A post shared by Feeling magazine (@feelingmagazine) on

“En ook dat is broodnodig. You can’t be what you can’t see. We hebben nood aan die rolmodellen. Vrouwen die vertellen over hun eigen onderneming, niet alleen over de successen, maar ook over de problemen en oplossingen. Want let’s face it: ondernemen is niet alleen succes, af en toe loop je keihard tegen de lamp. Maar voor ieder probleem zijn er oplossingen.”

Leren van ervaren ondernemers

En die Straffe Madammen willen graag jouw rolmodel zijn. Daarom werken ze dit jaar samen met Start it @kbc. “Een programma van KBC dat 4 jaar geleden is opgestart. Start it @kbc begeleidt mensen met een goed ondernemersidee. Iedereen kan zijn of haar idee insturen en wanneer je na verschillende rondes geselecteerd wordt, begeleidt Start it @kbc je bij de opstart van je zaak. Er zijn verschillende workshops en fiscaal, juridisch, marketing- en ander advies komen aan bod. Kortom, alles om de opstart van je zaak in goede banen te leiden. Bovendien is het een unieke kans om je netwerk uit te breiden, want je komt in contact met allemaal starters én ervaren ondernemers. Helaas merken we ook hier dat het grote merendeel van de inzendingen van mannen komen, daarom willen we samen met Start it @kbc vrouwen overtuigen hun idee te pitchen”, legt Elke uit.

En dat is meteen haar gouden tip voor vrouwen met een ondernemersidee. “Zelfs als je uiteindelijk niet geselecteerd wordt voor het programma, is dit een unieke kans. Je verliest niets, en je idee wordt door professionals beoordeeld. Zet dus gewoon je idee op papier en doe mee”, klinkt het enthousiast.

Start it @kbc wil meer straffe madammen laten ondernemen

Voel je het zelf kriebelen om een zaak op te starten? Of ben jij onderneemster en zie je het helemaal zitten om jonge straffe vrouwen te helpen bij hun eerste stapjes in de zakelijke wereld? Neem zeker een kijkje op startit.be voor meer info.

Elke Jeurissen is één van die Straffe Madammen en een waar rolmodel. Op haar 29ste zei ze een goede job bij het kabinet van minister Rik Daems op om haar eigen zaak te starten. Nu is ze succesvol onderneemster, samen met Cato Leonard, bij Glassroots. In Feeling Magazine deelt ze iedere maand graag haar tips in de rubriek Make it Work.

Gouden tips van Elke Jeurissen: