God save the King! Hier kom je te weten wat Kate droeg en wat de ‘royal gossip of the day’ is

Een kleine acht maanden na het overlijden van wijlen Queen Elizabeth II, is de dag aangebroken: zoon van Queen E, King Charles III, werd officieel gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk en hoofd van het Gemenebest van Naties. Een hele boterham van een titel, net zoals de voorbreidingen voor deze Britse hoogdag niet van de poes waren. Zo’n 2.200 genodigden – van pop en rock royalty tot échte royalty – streken neer in de Londense Westminster Abbey. En er kwam ook een gouden koets en heel wat koninklijke bling bling aan te pas. Het beste van de dag lees je hier.

De laatste coronation day waar de Britten getuigen van mochten zijn, vond zo’n zeventig jaar geleden plaats. De gastenlijst van Queen Elizabeth II telde 8.800 hoofden en de kerkdienst van de voormalige koningin duurde zo’n drie uur. King Charles III pakte het iets meer bescheiden aan met een kerkdienst van een uur en zo’n 6.500 gasten minder. Toch was er heel wat te doen rond Charles’ kroning, beginnend met de ophef rond zoonlief Harry en Meghan’s aan- of afwezigheid. Waar wij vooral op zaten te wachten? De beste (koninklijke) looks van de dag, de achterliggende symboliek van de tiara’s en andere juwelen én de meest opvallende momenten van de kroningsdag zelf.

Kate Middleton in Alexander McQueen

Zoals verwacht waren vandaag (bijna) alle ogen gericht op prinses van Wales, Kate Middleton. De Prinses ging gehuld in een jurk van Alexander McQueen. De royals dragen nogal graag looks en juwelen met betekenis en dat was vandaag eveens het geval. De jurk van Kate was versierd met borduursels met rozen-, distel-, narcis- en klavermotieven die refereerden naar de vier naties van het Verenigd Koninkrijk. Deze bloemen waren ook te zien op de trouwjurk van de prinses in 2011 – die jurk werd niet toevallig ook ontworpen door creatief directeur van Alexander McQueen, Sarah Burton.

De Wales-familie arriveert.
Kate droeg een jurk van Alexander McQueen en een cape van de Royal Victorian Order.

Over Kates roomwitte jurk werd een koningsblauwe mantel gedrapeerd. De cape kreeg Kate acht jaar na haar huwelijksdag met William, wanneer koningin Elizabeth haar de hoogst mogelijke eretitel in de Royal Victorian Order verleende. De cape kreeg Kate er gratis bij en mocht voor de kroning van koning Charles nog eens uit de kast.

Ter ere van vandaags feestelijkheden, koos Kate een prachtige bloemenkroon (uiteraard niet van bloemen, wel van edelstenen, gemaakt) van Jess Collett X Alexander McQueen in plaats van haar gebruikelijke tiara. Een knipoog naar prinses Diana kon ook niet uitblijven: de diamanten oorbellen met Zuidzee-parels van Kate behoorden vroeger nog toe aan haar schoonmoeder.

De bloemenkroon van Jess Collett X Alexander McQueen.

Mini-Kate

De traditie van McQueen-jurken wordt bij deze doorgegeven van moeder op dochter want ook kleine prinses Charlotte (8 jaar), de tweede oudste telg van Kate en William, droeg een jurk aan de hand van Sarah Burton. Kleine Charlotte droeg een witte jurk met witte geborduurde cape én een Jess Collett X Alexander McQueen-bloemenkrans die verdacht veel op die van haar mama leek. Kate en Charlotte dagen wel vaker op in matching outfits, denk maar aan de begrafenis van de Queen in september 2022. Moeder en dochter droegen toen beiden ingetogen zwarte manteljurken van – je raadt het al – Alexander McQueen.

Prins Louis en prinses Charlotte hand in hand.
Ook prinses Charlotte droeg een bloemenkrans zoals die van haar mama.

De kinderen stelen de show

De drie bengels van Kate en William waren uiteraard aanwezig op hun grootvaders grote dag. De oudste van de drie, prins George (9 jaar), vervulde een speciale rol op de kroning van koning Charles. Hij was Page of Honour tijdens de plechtigheid en daar kwam een traditioneel uniform bij te kijken. De kleine George nam zijn rol erg serieus en verdient een dikke pluim volgens ons. Zijn kleinere zus en broer, Charlotte (8 jaar) en Louis (5 jaar) gedroegen zich ook voornaam, al leverde de twee hier en daar wat grappige momenten op, prins Louis op kop. Het blijven natuurlijk kinderen!

Prins George als Page of Honour.
Louis, George en Charlotte in de koets.
Zus Charlotte en kleine broer Louis in gesprek tijdens de kerkdienst.
Had prins Louis er een woelige nacht op zitten?
Ook op het balkon van Buckingham Palace zorgde prins Louis voor het entertainment.

Camilla’s bling

Ook voor Camilla was het een belangrijke dag; zij werd officieel gekroond als koningin gemalin en daar hoorde, naast een kortere kroningsceremonie dan die van Charles, heel wat bling bij. Aan de vierde vinger van Camilla werd een ring geplaatst: de Queen Consort’s RIng. Deze toont aan dat de gemalin getrouwd is met de koning. Ook de Queen Mother, de moeder van koningin Elizabeth, droeg ze.

The Queen Consort’s Ring.

Over welke kroon op Camilla’s hoofd zou pronken werd heel wat geschreven, maar Buckingham Palace koos uiteindelijk voor de kroon gemaakt door Garrard voor koningin. Mary die koningin gemalin was naast koning George V in 1911. De controversiële Koh-i-Noor diamant werd voor de gelegendheid wel van de kroon verwijderd.

Koningin gemalin Camilla op het balkon van Buckingham Palace.

Harry op de derde rij

Na een druk jaar – een Netflix docuserie, de publicatie van zijn boek en een ophefmakend televisie-interview – hield prins Harry zich koest. Zijn vrouw, Meghan, was niet uitgenodigd en Harry zelf mocht vanop de derde rij toekijken hoe zijn vader tot koning werd gekroond. Duidelijk zenuwachtig, maar met head held high.

Prins Harry twee rijen achter zijn broer en schoonzus.
Prins Harry na de kroning.

Star-studded guestlist

Het leukste aan een koninklijke gebeurtenis van dit kaliber (naast de royal dresses), zijn de vele beroemdheden die RSVP-den. Passeerden de revue:

Koning Filip en koningin Mathilde

First Lady Jill Biden en kleindochter Finnegan Biden

Lionel Richie

Pippa Middleton

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima van Nederland

Olena Zelenska, first lady van Oekraïne

Katy Perry

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje

Prins Albert II en prins Charlene van Monaco

Dame Emma Thompson

Nick Cave

Kroonprinses Victoria van Zweden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content