Meghan Markle schrijft over miskraam: “Terwijl ik mijn eerste kindje vasthield, verloor ik een tweede”

Meghan Markle (39) en haar man Harry verloren deze zomer een kindje. Hoeveel pijn dat haar deed, drukt de hertogin van Sussex uit in een opiniestuk dat ze schreef voor The New York Times. Ze beschrijft de pijn als een ‘bijna ondraaglijk verdriet’ en roept mensen op wat vaker stil te staan bij de verliezen die we allemaal lijden in het leven. “Af en toe gewoon aan een ander vragen ‘ben je wel oké?‘ is zo belangrijk. Helaas verliezen we net die essentie vaak uit het oog.”

Een dag in juli

Meghan begint haar openhartige verhaal met een beschrijving van de bewuste dag in juli: terwijl ze – net zoals elke andere vrouw dat al eens zou doen – zoekt naar een ontbrekende sok, een weggerold krijtje vanonder de tafel raapt en de luier van haar kindje ververst, voelt ze plots een scherpe pijn in haar onderbuik. Met Archie nog in de armen valt de Hertogin op de grond. ‘Terwijl ik een slaapliedje zong om ons beiden kalm te houden, voelde ik dat er iets niet oké was. Met mijn eerste kind in mijn armen, besefte ik dat ik mijn tweede aan het verliezen was’, zo schrijft ze in haar stuk getiteld ‘The Losses We Share’.

De reden waarom Meghan haar persoonlijke verhaal publiek maakt is dubbel: ten eerste wil ze de pijn waarmee koppels na het verlies van een kind achterblijven onderstrepen. ‘Het verliezen van een kind betekent het dragen van een bijna ondraaglijk verdriet‘, zo schrijft ze. ‘En hoewel zoveel mensen met dit verdriet geconfronteerd worden, wordt er toch nog zo weinig over gesproken: mijn man en ik ontdekten dat op 100 vrouwen er zo’n 10 tot 20 te maken krijgen met een miskraam. Ondanks deze gemeenschappelijke pijn, blijft het gesprek taboe.’ Dat taboe wil Meghan nu voor een stukje uit de wereld helpen, want je vrij voelen om over verdriet te spreken, is een belangrijke voorwaarde om dat verdriet uiteindelijk ook verwerkt te krijgen.

Daarnaast koppelt Meghan haar persoonlijke verdriet ook aan het grootschalige verlies dat mensen dit jaar wereldwijd geleden hebben, in het bijzonder met betrekking tot de corona-pandemie en het politiegeweld tegen zwarten in de V.S. In haar stuk verwijst ze specifiek naar de dood van Breonna Taylor en George Floyd, twee zwarte Amerikanen die daar dit jaar om het leven kwamen door racistisch getint politiegeweld en die op die ongelukkige manier uitgroeiden tot het gezicht van de wereldwijde ‘Black Lives Matter’-beweging.

‘Are we okay?’

De combinatie van haar scherpe persoonlijke verdriet en het hectische, polariserende tumult dat ze vandaag in de wereld om haar heen ziet gebeuren, doet Meghan bovendien terugdenken aan een belangrijke vraag die haar door een journalist gesteld werd tijdens haar officiële reis in Zuid-Afrika. Op het eind van die trip vroeg ene Tom Brady haar toen rechtuit of ‘alles wel oké was‘ met haar? Een vraag die bij de Hertogin ook toen al zichtbaar hard binnenkwam en haar deed beseffen dat dát uiteindelijk is waar het om draait: als mens even stilstaan bij hoe het leven is voor iemand anders, ongeacht wie die persoon is of hoe we er tegenover staan. De Hertogin antwoordde de journalist destijds zelf door hem te bedanken voor zijn vraag: ‘Niet veel mensen hebben me al gevraagd of ik oké ben‘.

Om mensen in hectische tijden als die van vandaag ook weer wat meer oog te laten hebben voor elkaar en weer wat meer naar elkaar te laten toegroeien, roept Meghan in haar opiniestuk dan ook nadrukkelijk op om deze vraag wat vaker in de mond te nemen: Ben je oké?. ‘Want’, zo schrijft de Hertogin: ‘Hoezeer we het soms ook oneens zijn met elkaar, en hoezeer we op dit moment ook fysiek uit elkaar gedreven worden: de waarheid is dat we tegelijkertijd ook meer verbonden zijn dan ooit, door wat we individueel en collectief hebben moeten doorstaan dit jaar. We passen ons aan aan het nieuwe normaal, waar onze gezichten noodgedwongen schuilgaan achter een masker. Maar tegelijkertijd dwingt dit ‘nieuwe normaal’ ons ook om elkaar in de ogen te kijken – die soms gevuld zijn met warmte, en soms met tranen. Daardoor zien veel mensen elkaar voor het eerst in lange tijd écht. Zijn we oké? Dat komt wel.’

Meer lezen over Meghan Markle:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content