‘The Crown’, de inmiddels wereldvermaarde Netflix-reeks rond het Britse koningshuis zal dan toch geen zesde seizoen krijgen, dat liet de bedenker en schrijver achter de reeks Peter Morgan zopas weten. “In mijn hoofd dacht ik altijd dat The Crown zes seizoenen zou krijgen, maar nu ik effectief aan het werk ben aan de verhalen voor het vijfde seizoen, is het mij duidelijk dat dit het perfecte moment is om te stoppen”, zo vertelt hij aan de The Hollywood Reporter.

De kans dat we dé Royal stars van het moment Kate Middleton en Meghan Markle nog te zien zullen krijgen in de reeks, lijkt dan ook bijzonder klein. Het vijfde en laatste seizoen van The Crown zal immers voornamelijk inzoomen op het leven van Queen Elizabeth en de haren tot en met de jaren ’90.

Kroniek, geen journalistiek

Ook eerder liet Peter Morgan overigens al eens horen dat het hoegenaamd niet zijn bedoeling was om de reeks door te laten lopen tot het heden en een licht te werpen op de recente omwentelingen binnen het Britse koningshuis – hoe interessant die het grote publiek ook mogen lijken.

“Het voelt niet goed aan om over recente evenementen te schrijven. We brengen een perspectief op gebeurtenissen uit het verleden en op welke impact het had op bepaalde personen. Als je schrijft over iets dat te recent is, wordt het journalistiek, en dat ambieer ik niet”, zo klonk het toen.

Om voor een levensechte vertolking van de Queen in haar zestigerjaren te gaan, mag Olivia Colman de scepter in het laatste seizoen wel doorgeven aan Imelda Staunton (64). De Britse actrice is onder meer bekend voor haar rol als Dorothea Omber in de Harry Potter-sequel en voor haar recente rol in de Downton Abbey-film. Ook ontving ze al eens een Oscar voor haar hoofdrol in de misdaad-dramafilm Vera Drake.

Seizoen vier: Charles en Diana

Vooraleer het zover is, moet er echter nog een vierde seizoen van ‘The Crown’ uitkomen. Dat zal vooral inzoomen op de vroege relatie én op de huwelijksperikelen van Prins Charles en Prinses Diana. Zo komen onder meer het huwelijk tussen het tweetal in 1981 en de ‘Royal Tour’ die Diana en Charles in 1983 door Australië maakten, uitvoerig aan bod.

Waar Peter Morgen, schrijver achter de reeks vooral op wil inzoomen, is op de innerlijke tweestrijd die leeft bij de jonge Lady Di: terwijl ze als jong meisje nog volop zoekt naar de uitdrukking van haar eigen unieke en sterke persoonlijkheid, worstelt ze tegelijkertijd met het ‘decorum’ van de koninklijke rol waarin ze geduwd wordt én met uitbouwen van een goede relatie met haar schoonfamilie – vooral die met de koningin, maar zeker ook die met prins Charles zelf eigenlijk.

Na de recente ‘stap terug’ van Meghan en Harry wat hun koninklijke rol betreft, een thema dat relevanter lijkt dan ooit. Wij kunnen alvast niet wachten op het resultaat!

Meer lezen over ‘The Crown’ en het Britse koningshuis: