Tips van een expert: Heb jij een zeemeeuwmanager?

Ilse Ceulemans

In haar boek  ‘Het ministerie van Werkplezier’ toont Ilse Ceulemans hoe het komt dat je soms na een lang werkdag met een leeg gevoel  naar huis keert. Met de nodige humor en scherpte fileert ze de vreemde gewoontes op en rond het kantooreiland. Ze legt ook uit wat je eraan kunt doen. Exclusief voor Feeling geeft ze drie dagen tips, en laat ze je kennismaken met vreemde vogels op de werkvloer: de flamingobaas, de zeemeeuwmanager en de struisvogelflexwerker. Vandaag maak je kennis met de zeemeeuwmanager.

Lees ook: Heb ik een flamingobaas? En wat doe ik eraan? 

Ken je de zeemeeuwmanager?

De zeemeeuw komt krijsend aangevlogen, schijt de boel onder en is weer weg.

Waar komt de zeemeeuwmanager vandaan?

Even een stukje geschiedenis. De term ‘zeemeeuwmanagement’ werd voor het eerst gelanceerd door Ken Blanchard, een Amerikaans zakenman, consultant en manager.  Met de term  zeemeeuwmanager beschreef hij een toxische leider die zich het best voelt als hij anderen luid kan bekritiseren, niet gehinderd door een uitermate beperkte kennis van zaken. Typisch voor zeemeeuwmanagement is ook het om de haverklap veranderen van het organigram, waarmee hij zijn macht wil onderstrepen. De zeemeeuwmanager is verslaafd aan verandertrajecten, waarvan niemand weet waar ze heen leiden of wat de veranderingen zouden kunnen opleveren.

Wanneer de chaos totaal is, vindt de zeemeeuwmanager dat het tijd is om nieuwe oorden op te zoeken. Grote multinationals worden op deze manier in geen tijd herschapen tot economisch rampgebied, waarna werknemers zich vertwijfeld afvragen: ‘Wat is ons in hemelsnaam overkomen?’

Deze vraag vat samen wat een zeemeeuwmanager eigenlijk is: een fout van de natuur.

Wat doe je eraan?

* Tip 1: Herken en benoem het fenomeen. Je zal merken dat dit zeer verlichtend werkt.

* Tip 2: Beschouw het als een vorm van teambuilding: hoe erger de baas, hoe meer de ondergeschikten naar elkaar toegroeien.

* Tip 3: Heb geduld. Hij vliegt dus op een dag ook weer weg.

 

Het Ministerie van Werkplezier, Ilse Ceulemans en Serge Ornelis, Uitgeverij Manteau, € 19,90.

 

Wil je nog meer tips lezen van experten?

Partner Content

Gesponsorde content