Home Celebs VIDEO: 9 mannelijke BV’s strijden mee tegen seksueel geweld

VIDEO: 9 mannelijke BV’s strijden mee tegen seksueel geweld

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Vrouwenraad en de organisatie 'Wij spreken voor onszelf' lanceren de campagne #1isteveel. Daarin pleiten ze voor nultolerantie voor seksueel geweld. 9 mannelijke BV's werken mee aan de campagne. 

Seksueel geweld is geen zeldzaamheid: 10 %van de meisjes en 8,5 % van de vrouwen krijgt te maken met (poging tot) verkrachting. En nog veel meer meisjes en vrouwen krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toch wordt seksueel geweld vaak gereduceerd tot iets dat zich afspeelt tussen twee personen, de dader en het slachtoffer. Het gaat echter zelden over seks: het draait om macht, dominantie en intimidatie. En dat gebeurt niet in een vacuüm.

Bystander effect

Handtastelijkheden op straat, iemand die misbruik maakt van zijn positie of van de benevelde toestand van een vrouw op café, iemand die voortdurend seksistische grappen of seksuele opmerkingen maakt over vrouwelijke collega’s… Seksuele plegers rekenen op de oogkleppen van omstanders, op hun gêne en inertie. Dit wordt het bystander effect genoemd: mensen reageren vaak niet als ze getuige zijn van geweld, uit onmacht, gewoonte of omdat anderen ook niet reageren.

Nochtans is sociale controle een sterke hefboom: mensen kunnen seksueel geweld voorkomen of ingrijpen wanneer het zich voordoet. De meeste mensen zullen seksueel geweld wel moreel veroordelen, maar dat is niet genoeg.

 #1is1teveel

Seksueel geweld wordt vaak begrepen als een vrouwenzaak, maar niets is minder waar. Dat stellen BV's Adil El Arbi, Guga Baùl, Ivan De Vadder, Jonas Geirnaert, Ozark Henry, Bart Schols, Guy Swinnen, Wouter Torfs en Thomas Vanderveken in de video. Ze stellen dat ze zullen ingrijpen wanneer ze dingen zien gebeuren die niet door de beugel kunnen. En dat er dringend een einde moet komen aan elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Met de campagne #1is1teveel willen Vrouwenraad en 'Wij spreken voor onszelf' oproepen tot maatschappelijke actie.

 

Lees ook: 

11 quotes die aantonen hoe fantastisch vrouwen zijn

9 sterke vrouwen die ons inspireren