Een aangrijpende speech voor ‘ambitieuze vrouwen met ambitieuze dromen’ van Glenn Close op de Golden Globes in januari, een ruggensteuntje voor alle vrouwelijke artiesten door Jorja Smith op de BRIT Awards en een zusterlijke shout out naar alle ‘leading ladies’ op het grote scherm door Ruth E. Carter op de Oscars gisteravond; het lijkt wel krachtige, feminist empowering-boodschappenen te regenen dezer dagen.

En in dat rijtje kwam zopas weer een prachtexemplaartje bij: in een campagne voor Nike brengt niemand minder dan tennislegende Serena Williams homage aan alle vrouwelijke pioniers in de sportwereld die – tegen de langdurige mannelijke dominantie in – gevochten hebben om te geraken waar ze nu staan: totally on top, dus. “If they want to call you crazy, fine. Show them what crazy can do”, zo klinkt het in de aangrijpende campagne.

Crazy, delusional drama queens

In het filmpje worden eerst een aantal vooroordelen tegenover vrouwen met een droom – vooral die in de sportwereld dan – op een rijtje gezet: ‘Als we te veel emotie tonen, noemen ze ons dramatisch, willen we het opnemen tegen mannen, dan zijn we gek en als we dromen van gelijke kansen voor mannen én vrouwen, dan lijden we aan waanbeelden. Zijn we te goed in iets, dan is er zeker iets mis met ons, en worden we kwaad om onrecht dat ons wordt aangedaan, dan zijn we hysterisch‘, zo vertelt de stem van Williams.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Terwijl er een opeenvolging van iconische beelden van vrouwelijke prestaties uit de sportwereld volgt, vervolg ook de stem: ‘Maar is een vrouw die besluit dat ze wel dégelijk een marathon kan lopen, gek? Een vrouw die wil boksen, gek? Een vrouw die dunkt, of de aanvoerster is van een NBA-team: gek? En een vrouw die 23 Grand Slams op haar naam schrijft, dan een baby op de wereld zet, en daarna terugkomt voor meer: gek? Wel, dan is ‘gek’, zo gek nog niet, besluit de campagne krachtig. “It’s only crazy until you do it. Just do it.” Don’t worry, we will.

Het emotionele filmpje – dat door Serena zelf op haar Twitter-account geplaatst werd – werd inmiddels al meer dan 3 miljoen keer bekeken, en dat op slechts een paar dagen tijd.

Stijlvolle powerlady

Dat net Serena Williams boegbeeld is van de female force-campagne van Nike, mag geen toeval heten. Al sinds het prille begin van haar carrière staat de jongste helft van de Williams-zussen garant voor pure power en vrouwelijke vechtlust.

Bovendien heeft Serena niet alleen altijd al blijk gegeven van een gezonde portie ambitie op het tennis court, ook wat mode- en stijlvernieuwing betreft, heeft de Amerikaanse altijd een soort van voortrekkersrol gespeeld. Dat witte schoentjes, zedige plissérokjes met bijbehorende shortjes en polootjes ook in tennisland zo onderhand vergane glorie zijn, heeft de moderne tenniskijker vooral aan háár te danken.

Tot slot is Serena ook naast het veld niet vies van een power-outfitje meer of minder. Hieronder enkele van haar krachtigste, en meest gedurfde looks op een rijtje.

Serena op de Vanity Fair Oscar Party

Serena in casual travel-style

Serena op weg naar Meghan Markle’s baby shower

Serena op de uitreiking van de ‘Woman of the Year’-award

Serena op de Premiere van de HBO docu-reeks ‘Being Serena’

Serena op de Royal Wedding

Serena op Roland Garros

Serena op de Women’s Tennis Association Thames-avond

Serena op Wimbledon

Serena tijdens de Australian Open

Serena tijdens de U.S. Open

Serena tijdens de U.S. Open

Serena op the Glamour 2017 Women of the Year Awards

Serena op the MET Costume Institute Benefit Gala

Serena op de Academy Awards 2019

Serena op Indian Wells

Lees ook: