Vrouw met Feeling: dit zijn de favorieten van Birgit Van Mol

Ze combineren intelligentie en stijl met glans, gaan voor ‘hun ding’ en hebben een warm hart. Elke maand selecteert de redactie één bekende vrouw die belichaamt waar Feeling voor staat. Deze maand is dat presentatrice Birgit Van Mol.

Wie is Birgit?

  • 54 jaar, woont in Vlaams-Brabant.
  • Getrouwd met René Brouwer met wie ze een zoon Otis (17) heeft.
  • Studeerde logopedie en ging daarna werken bij de VRT als presentator op tv (Look en Herexamen) en op de radio (de Geloof-, Hoop- en Liefdeshow, op het toenmalige Radio Donna).
  • Maakte in 1997 de overstap naar VTM en was nieuwsanker tot 2021.
  • Presenteerde ook Hart voor Mekaar, De Gouden Schoen, en momenteel Telefacts.

De favorieten van Birgit

Wat me nu bezighoudt: Net zoals veel mensen hou ik de actualiteit in het oog: de energiecrisis, de situatie met Rusland en Oekraïne… Zij het zonder in een kramp te schieten; ik probeer me zo goed mogelijk te informeren.

Nieuws dat me heeft aangegrepen: Vanochtend las ik in de krant dat er een kind van 4 verdronken is op een schooluitstap. Dat is een pure nachtmerrie. Voor de ouders en de familie, maar ook voor de leerkrachten. Dit wens je echt niemand toe.

Lichtpunt in het afgelopen jaar: Wat me opvalt, is dat veel jongeren erg sociaal zijn. Ze delen fietsen, steps, gaan naar tweedehandswinkels en Kilo Shops, doen aan cohousing. Deels uit noodzaak, maar ook omdat ze bewuster omgaan met bezit.

Favoriete presentator: Dé favoriet bestaat niet voor mij. Er zijn er wel meer die inspirerend zijn. Arjan Lubach vind ik leuk in Nederland. En op een vakvrouw als Oprah Winfrey ben ik gezond jaloers, zeker op de mooie lijst van gasten die al bij haar in de stoel hebben gezeten. (lacht)

Laatste film die ik geweldig vond: Ik ben al veel te lang niet naar de bioscoop geweest. Ik hoop zeer binnenkort Rebel te zien van Adil El Arbi en Bilall Fallah. En voor Close van Lukas Dhont heb ik al een ticket gekocht.

Favoriete acteur/actrice: In België denk ik meteen aan Veerle Baetens, Maaike Cafmeyer, Sien Eggers, Mieke De Groote, Matthias Schoenaerts, Matteo Simoni, Koen De Bouw… We hebben veel klasbakken hier. In het buitenland zijn de eerste namen die nu in mij opkomen Robert De Niro en Julia Roberts.

Mooiste recent cadeau: Totaal onverwacht kreeg ik een boeket bloemen van een collega die waardeerde dat ik tijd voor haar maakte om haar te coachen. Dat ging recht naar mijn hart.

Een onvergetelijke plek: Een van de onvergetelijkste plekken waar ik ooit geweest ben, is hoog in de lucht boven Château-d’Oex, met een luchtballon. Het landschap was bijzonder mooi; de sneeuw, de dieren, de dorpen, de stilte…. echt indrukwekkend. En in Thailand was ik ooit ontroerd door de schoonheid en puurheid van een gebouw, midden in de natuur.

Mijn vakantiehuis staat in: Ik heb er geen, maar idealiter staat het op een mooi strand met exotische bomen, is het zeewater er lekker aangenaam van temperatuur en proper, zijn er fijne mensen en dieren en is het eten puur en smaakvol.

“Ik heb nergens spijt van. Dat helpt je niet”

Uitvinding die alles heeft veranderd: In de loop van de eeuwen zijn er uiteraard vele uitvindingen die onze levens ingrijpend hebben veranderd: auto’s, wasmachines, elektriciteit, enzovoort. Maar voor ons denk ik dat het toch de smartphone is. Van bellen, over bankieren, tot podcasts beluisteren en filmpjes maken… Zouden we nog zonder kunnen?

Bekende gasten op mijn droomdiner: David Bowie. Hij leek me een zeer boeiende mens.

Dit jaar ben ik anders beginnen te denken over: TikTok. Het was een medium voor jongeren, maar de gebruikers sturen het een andere kant uit. Alleen de privacyproblemen doen me twijfelen om overstag te gaan.

Het moeilijkste aan de liefde: Ze vinden. Maar eens je ze gevonden hebt…

Beste opvoedingstip: Niet in een machtsstrijd raken met je kind. Het begon ooit met een gouden tip over in de hoek staan: dat je een kind niet moet dwingen te blijven staan tot jij zegt dat het er mag uitkomen. Maar wel dat je aangeeft om even na te denken over waarom ze daar staan – nadien kunnen ze je dan komen vertellen of het al dan niet flink was.

Favoriete designer/label: Ik draag al jaren bewust merken van eigen bodem zoals Just In Case. Recenter is daar ook het Antwerpse Les Jumelles bij gekomen. Toen ik jaren geleden voor het modeprogramma Look werkte, mocht ik ook kledij dragen van Dries Van Noten en Walter Van Beirendonck. Mijn juwelen voor het scherm zijn van Wouters & Hendrix en van de webshop van een kennis van me, Selected By Line, een beginner die ik wou steunen. En ik ben ook fan van het Belgische Leselles, dat sjaals en truien maakt met restwol.

Favoriete kledij: Elegante kleren die flatteren en die comfortabel zitten voor op het werk. Thuis loop ik gewoon het liefst van al op blote voeten. Dat kan onder een jurk zijn, maar evengoed onder een jeans.

Mijn stijlicoon: Er zijn zoveel inspire­rende mensen die zich mooi weten te kleden; je vindt ze met hopen op Instagram. Maar een icoon dat altijd overeind blijft, is Audrey Hepburn.

Favoriete beautyproducten: Goede make-up en degelijke dag-, nacht- en oogcrème. Liefst zuiver, zacht en niet getest op dieren, zoals bijvoorbeeld van het Belgische merk Likami. Vooral omdat ik zo vaak geschminkt word voor het scherm of een fotoshoot, vind ik het belangrijk te weten wat ik precies op mijn huid smeer. Ik heb net ook een testpakket van jane iredale gekregen; eveneens zuivere producten.

Beste beautyadvies: De online makeupsessies van Sara Van Reusel zal ik nooit vergeten. Tijdens corona moest ze me via Facetime leren hoe ik me moest opmaken voor televisie.

Mijn work-out: Elke dag de natuur in met mijn hond Sambal. Voorts boks ik, zwem ik, doe ik aan yoga of qi gong. En ik eet en drink zo gezond mogelijk.

Must-follow op Instagram: Naast allerlei nieuwsaccounts volg ik ook mode en humor. Celeste Barber vind ik bijvoorbeeld ronduit hilarisch; ze bootst glamoureuze mensen na op een klungelige, echtere manier.

“Beste opvoedingstip: niet in een machtsstrijd raken met je kind”

Mijn grootste angst: Dat mijn zoon iets zou overkomen.

Favoriet restaurant: Op mijn verlanglijstje staat Humus x Hortense. Het lekkerste ooit heb ik gegeten bij Kobe Desramaults in In De Wulf, maar dat bestaat niet meer. En bij Sergio Herman in Pure C. Als je ooit lekker Indonesisch wilt uithalen als je in Maastricht bent, dan moet je zeker binnenspringen bij Gembira; een aanrader!

Dagelijkse kost: Een portie actualiteit. (lacht)

Bijgebleven boek: Het zingen van de tijd van Richard Powers, Schitterende ruïnes van
Jess Walter en recenter heeft Picknick op het ijs van de Oekraïense schrijver Andrej Koerkov me aangenaam verrast.

Guilty pleasure: De Heerlijke Hoorspelen van Het Geluidshuis (luisterverhalen gebaseerd op bestaande sprookjes of bekende verhalen, gespeeld door bekende Vlaamse acteurs, red.). Dan komt het kind in mij naar boven.

Kunstwerk van mijn dromen: Doe me dan maar een Tuymans, Hirst,
Banksy, Hopper… Maar ik zou me niet gerust voelen met zo’n waardevol iets in huis.

Slechte gewoonte waar ik van af wil: Het soms net te dicht flirten met de deadline.

Wat ik voor de planeet doe: Ik probeer zo weinig mogelijk plastic en kartonnen bekers te gebruiken. Ik heb bijna altijd een eigen drinkfles bij me. Bewust de auto laten staan voor kleine afstanden. Als ik kan kiezen tussen mijn verschillende werkplekken, dan probeer ik zo dicht mogelijk bij huis te kiezen. Ik ben al jaren vegetariër, en dat kom nu toevallig ook de planeet ten goede.

Talent-tip: Jonas Lips op TikTok (@jonaslipsius). Hij kan complex nieuws makkelijk vertalen voor jongeren. Ik coachte hem nog als beginner en denk dat hij veel in zijn mars heeft. En Jennifer Heylen; volgens mij gaan we nog veel van haar horen – ik vond haar onder andere geweldig als stem op het Heerlijk Hoorspel: Het zwaard in de Steen van Het Geluidshuis.

Een programma dat ik graag zou presenteren: De slimste mens. (lacht)

Waar ik spijt van heb: Nergens van. Dat helpt je niet.

Een verwennerij die ik nooit zal opgeven: Een blokje pure chocolade. Bijna dagelijks.

Als ik niet deed wat ik doe, zou ik: Misschien kinesist zijn, of vertaler-tolk of psycholoog.

Hoe we de wereld beter kunnen maken: Door te proberen zo positief – maar realistisch – mogelijk in het leven te staan. En door toxische gedachten niet mee te verspreiden.

Mijn wens voor 2023: Mentale rust voor iedereen, warme mensen om je heen en een betaalbare energiefactuur!

Birgit’s favorieten in het kort

Favoriete restaurant: Pure C

Favoriete restaurant: Pure C

Favoriete restaurant: Pure C

Favoriete kunstenaar: Banksy

Favoriete kunstenaar: Banksy

Favoriete kunstenaar: Banksy

Favoriete boek: Picknick op het ijs van Andrej Koerkov

Favoriete boek: Picknick op het ijs van Andrej Koerkov

Favoriete boek: Picknick op het ijs van Andrej Koerkov

€ 22,50 – Shop het hier.

Favoriete presentator: Oprah Winfrey

Favoriete presentator: Oprah Winfrey

Favoriete presentator: Oprah Winfrey

Favoriete (Belgische) acteur: Matthias Schoenaerts

Favoriete (Belgische) acteur: Matthias Schoenaerts

Favoriete (Belgische) acteur: Matthias Schoenaerts

Favoriete label: Leselles

Favoriete label: Leselles

Favoriete label: Leselles

€ 104,99 – Shop het hier.

Favoriete designer: Dries Van Noten

Favoriete designer: Dries Van Noten

Favoriete designer: Dries Van Noten

€ 691, 88 – Shop het hier.

Favoriete plek: Château-d’Oex

Favoriete plek: Château-d’Oex

Favoriete plek: Château-d’Oex

Favoriet beautymerk: Likami

Favoriet beautymerk: Likami

Favoriet beautymerk: Likami

€ 46,56 – Shop het hier.

Meer lezen?

Door: An Brouckmans. Openingsbeeld: Morgane Gielen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content