Vrouw met feeling: Dit zijn de favorieten van Sofie Dumont

Ze combineren intelligentie en stijl met glans, gaan voor ‘hun ding’ en hebben een warm hart. Elke maand selecteert de redactie één bekende vrouw die belichaamt waar Feeling voor staat. Deze maand is dat chef-kok Sofie Dumont.

 

Wie is Sofie?

  • 48 jaar, woont in Pepingen, is getrouwd met Wim Vannechel en heeft een dochter, Grace (9).
  • Volgde een koksopleiding aan Elishout in Anderlecht, een cursus oenologie en traiteur en een specialisatiejaar desserten.
  • Werkte 4 jaar bij de gerenommeerde Brusselse chocolatier Wittamer.
  • Werd in 2007 chef in haar eigen restaurant Les Eleveurs in Halle.
  • Werd in 2009 verkozen tot Lady Chef of the Year.
  • Was van 2012 tot 2017 met De keuken van Sofie dagelijks te zien op VTM.
  • Schreef ettelijke kookboeken en beheert nu samen met haar man een multimediaal culinair platform sofiedumont.be  & @sofiedumontchef

De favorieten van Sofie

Wat me nu bezighoudt: We hebben onlangs ons digitaal platform sofiedumont.be uitgebreid met vier nieuwe talenten, Sofie & Friends. De vrienden zijn de rasechte Napolitaan Luca, die alles weet van zuurdesempizza, Sidney, een veggiechef die in de beste restaurants van de wereld heeft gewerkt, Tijs van De Groentelaar, mijn lokale groenteboer, en Grace, mijn dochter die kookt voor kids. Ik ben nu chef én regisseur van onze website. We posten recepten, newsletters, reels, video’s… op alle mogelijke kanalen – van Pinterest over YouTube tot TikTok. Echt leuk, die nieuwe wind!

Nieuws dat me heeft aangegrepen: Ongetwijfeld de oorlog en het feit dat dat nu nog kan. Het onmenselijke ervan, de armoede… Ik voel me daar soms ook schuldig bij. We hebben het zo goed. Als Grace al eens zeurt over school, zeg ik haar: ‘Jij kunt tenminste naar school gaan. Hoeveel kinderen willen dat, maar kunnen niet?’ En die ellende is allemaal te wijten aan fucking ego’s zoals Poetin, die helemaal krankzinnig zijn geworden.

Mooiste cadeau: Ik ben niet zo materialistisch ingesteld, het mooiste cadeau is voor mij tijd. Vooral tijd voor mezelf. Ik ben een gever en een pleaser en vergeet mezelf al eens.

Een onvergetelijke plek: Na ons bezoek aan de Machu Picchu – wat mooi is, maar ook heel toeristisch – zijn we doorgereisd naar Santa Teresa in Costa Rica; het ongerepte strand, het ruwe, een leven in enkel teenslippers en shorts... De mooiste plekken zijn voor mij plekken waar de natuur het nog voor het zeggen heeft.

Uitvinding die alles heeft veranderd: Mijn kraan die alles kan. Gefilterd water, geen gesleur meer met flessen, meteen kokend water… Veel ecologischer ook allemaal.

(Bekende) gasten op mijn droomdiner: Mijn vader die gestorven is en die ik sowieso weer graag aan tafel zou hebben. En voor de rest: mensen die van het leven genieten. Zoals Anthony Bourdain, een chef waar ik erg naar opkijk en die met volle teugen van het leven, reizen, eten… genoot tot hij zelfmoord pleegde – ja, ironisch genoeg. Zijn quotes zijn fantastisch, heerlijk om te lezen als je een beetje vastzit.

Favoriete chef: Kobe Desramaults, Willem Hiele en Boris Buono, een Deen met Italiaanse roots, die een restaurant heeft op Ibiza. Er zijn er zoveel, maar deze zijn ook mijn vrienden.

‘Mijn ideale kerstmenu bestaat vooral uit de ideale mensen aan tafel’

Favoriet restaurant: Mijn all-time favorite is Henri in Brussel en Maru, een Koreaan, ook in Brussel.

Favoriet kookboek: Onlangs Rustic ontdekt, van Fernandez & Wells, die rock-’n-roll-koffiebars uitbaten in Londen. Eten zonder veel poespas, maar met alle aandacht voor kwaliteit.

Favoriete keukentool: Mijn aardappel- of molenaarsmesje, daar begint alles mee.

Dit zit altijd in mijn koelkast: Kaas! Ik zou me dood eten aan kaas – goeie kazen, hé. (lacht)

Dit eet ik elke dag: Kaas! (lacht)

Favoriet ingrediënt: Mosterd. Een toetsje mosterd in een saus doet wonderen. En een simpele boterham met kaas en mosterd, dat is het toch helemaal!

Favoriete drank: Geuze van Brouwerij 3 Fonteinen van Armand De Belder. De man is jammer genoeg al overleden, maar hij heeft wel een schat nagelaten.

Lekkerste maaltijd ooit: Ik heb er al veel gehad. (lacht) Maar zowat het lekkerste wat ik gegeten heb, is aligot bij Michel Bras in Laguiole, een romige aardappelpuree met verse kaas, knoflook en room. Het wordt aan tafel bereid, en er wordt niks anders bij geserveerd. Dat mag ineens ook mijn laatste avondmaal zijn. (lacht)

Favoriet kledingstuk: Een jeans met T-shirt of hemd.

De laatste serie die ik geweldig vond: Candy met Jessica Biel (nu te zien op Disney+, red.).

Dit jaar ben ik anders beginnen te denken over: Ik ben blij dat mentale gezondheid meer en meer in de schijnwerpers komt te staan. Ik bewonder de moed die mensen hebben om met hun verhaal naar buiten te komen; zo bevrijdend voor anderen om te horen. Het is heel belangrijk dat ook kinderen open kunnen praten met hun ouders. Helaas is dat niet altijd zo, daarom is het goed dat er contactpunten zijn waar ze wel terechtkunnen.

Het moeilijkste aan de liefde: Loslaten. Kunnen accepteren dat je beiden niet per se hetzelfde hoeft te denken.

Beste opvoedingstip: Leren luisteren en observeren. Als Grace huilt, neem ik er de tijd voor en erken ik haar verdriet: ‘Ik zie dat je droevig bent’. Als ouder kun je niet bepalen waar je kind wel of niet droevig over mag zijn.

Mijn grootste angst: Dat ik er niet lang genoeg zal kunnen zijn voor Grace. Ik ben laat moeder geworden, was bijna veertig. Ze is nog maar 9.

Favoriet boek aller tijden: Ik lees niet zo veel, maar de biografie van Anthony Kiedis, de zanger van Red Hot Chili Peppers, is me wel bijgebleven.

Guilty pleasure: Als we in Brussel zijn en we hebben niks gereserveerd, gaan we altijd een mitraillette eten: stokbrood met frietjes, merguez of brochette, een beetje sla en veel saus. Mmm!

Favoriete modeontwerper: Ik koop zo veel mogelijk tweedehands. Maar als ik een stuk van Dries Van Noten draag, krijg ik altijd complimenten. Ik zit ook veel in de kleerkast van mijn man. Hij is de echte designshopper: Saint Laurent, Dior, Dries Van Noten... Leuk hoor! (lacht)

Favoriete beautyproducten: Ik gebruik al jaren trouw de producten van Mesoestetic en laat ook de behandelingen doen – dat is echt top! Wat make-up betreft, ben ik grote fan van Kim Maes. Kim is jaren mijn persoonlijke visagiste geweest en runt nu Blos in Hasselt. Ook Jane Iredale gebruik ik regelmatig.

Kunstwerk van mijn dromen: De peter van Grace, Jean-François Declercq, is een kunstverzamelaar en galerist met een bijzondere neus voor nieuw talent. In zijn Atelier Jespers organiseert hij expo’s. Veel van wat hij aanbiedt, vind ik mooi, zoals het tapijt van Maarten De Ceulaer.

Slechte gewoonte waar ik van af wil: Het gebruik van plastic verpakkingen. Ik ben altijd op zoek naar goeie herbruikbare folie en diepvrieszakjes. Nu heb ik mooie hersluitbare siliconen zakjes gevonden bij Sustainable Family.

Dit doe ik voor de planeet: Ik rij elektrisch en ik eet bewust minder, maar beter, lokaal vlees. Ik maak er een punt van om plantaardige alternatieven te vinden voor koemelk, bijvoorbeeld. En we hebben hier nog nooit gesproeid in de tuin.

Spijt van: Dat ik niet meer tijd heb doorgebracht aan het sterfbed van mijn vader. Ik had toen een restaurant en de klanten wachtten – maar op zo’n moment is dat eigenlijk totaal onbelangrijk.

Aankomend talent: Onze vier nieuwe talenten uiteraard: Luca, Sidney, Tijs, en Grace. Je wordt blij van hen bezig te zien, je leert veel bij en ze zien er fantastisch goed uit! (lacht)

De ultieme verwennerij: Slagroom op mijn koffie.

Hoe we de wereld beter kunnen maken: Minder ego’s! Ego’s met macht zijn gewoon gevaarlijk.

Zo blijf ik fit: Ik woon in ‘het hol van Pluto’ en heb directe toegang tot kilometers natuur. Ik ga wandelen met de hond en probeer twee keer per week pilates te volgen bij Billie Yoga & Pilates studio in Halle.

‘Ik had meer tijd moeten doorbrengen aan het sterfbed van mijn vader’

Must-follow op Instagram: David Shrigley maakt simpele, kleurige tekeningen met toffe quotes. En Steven Gielis, hij geeft als opvoedcoach alternatief en fris advies, net zoals Sophia van @kleinegrotemensen.

Zo vier ik kerst en oudejaarsavond: Kerst sowieso en famille: met mama, mijn zussen, de kleinkinderen. En Nieuwjaar vieren we waarschijnlijk in Ibiza.

Mijn ideale kerstmenu: Dat bestaat vooral uit de ideale mensen aan tafel (lacht) Wat het eten betreft: ik hou van klassiek, zoals een vispannetje, een oestertje, kalkoen, een mokka crème au beurre-taart en uiteraard een kaasschotel! (lacht)

 

Lees ook

Door: An Brouckmans. Foto: Bram Debaenst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content