The Royal Ascot is met stip een van de belangrijkste events in de koninklijke agenda’s van veel royals. De Britse paardenraces – die al sinds 1711 elk jaar gehouden worden in Berkshire, Engeland – zijn dan ook een mix tussen alles waar het Britse koningshuis voor staat: een behoorlijke dosis pracht en praal, een parade van royal fashion en stijl, een sterk staaltje traditioneel klasse-onderscheid en elitisme en natuurlijk – niet te vergeten: een stukje paardensport.

Hoewel het event in totaal zo’n vijf dagen in beslag neemt, blijft de openingsdag toch steevast het meest indrukwekkend. Het is Koningin Elizabeth herself die de races voor geopend verklaart en royals vanover heel de wereld draven op in hun mooiste en meest conservatief Brits gewaardeerde outfits. Om een uitnodiging voor het event te ontvangen heb je best een beetje blauw bloed of op z’n minst ernstige banden met een koningshuis hier of daar. En ook wat de kledingkeuze van de uitverkoren bezoekers betreft, zijn er stevige voorwaarden aan een toegangsticketje verbonden.

Dress to empress

Mannen moeten een volledig uitgedost kostuum dragen, grijze of zwarte waistcoat en hogehoed incluis. Enkel wanneer ze zich in een privébox of in een eetgelegenheid bevinden, mag de hoed even afgenomen worden.

Ook vrouwen moeten verplicht een hoofddeksel dragen, dat bovendien minstens een omvang van om en bij de 10,5 centimeter heeft. Voor de rest van hun outfit, kiezen ze best voor een jurk met geen al te hoge split en liefst ook een beetje een ‘modest cut’. Broeken of jumpsuits mogen, maar uiteraard zijn ook daar een paar regeltjes aan verbonden: zo moet een broek bijvoorbeeld altijd gepaard gaan met een top of blazer “uit eenzelfde stof”.

Wat het favoriete ‘Royal Ascot’-stijlregister betreft: die houdt het midden tussen een ‘royal wedding’ en een traditioneel Britse ‘garden party’. Bloemenprints, een beetje zedige kant, deftige organza en ook pastelkleuren (lees: vooral lichtblauw) doen het goed.

Voor wie zich daar desalniettemin nog niet helemaal een juist beeld van kan vormen: de meest ravissante koninklijke looks van de afgelopen Royal Ascot-openingsdag op een rijtje!

Kate Middleton en Prins William

Georgia Fowler in pink

Lady Kitty Spencer en Emma Weymouth

Ella Reese met bijtjeshoed

Laura Whitmore gestipt in kleur

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima

Anouska Lancaster met bloemenparade

Jodie Kidd in white

 

Rosie Tapner gestrikt

Ongekende gast in wit en blauw

Zara Phillips flowered

Lady Natasha Rufus Isaacs in blue

Kate Silverton en Charlotte Hawkins in red

Ongekende gast in fancy leopard

Lees ook: