Zo is het écht om met hoogsensitiviteit te leven

Ze ervaren de wereld intens, voelen de stemming van anderen aan. Ze zijn bedachtzaam en hebben tijd nodig om indrukken te verwerken. 20% van de mensen werd geboren met een gevoeliger zenuwstelsel en is dus hoogsensitief. Lees hier de bevindingen van klinisch psychologe en professor Elke van Hoof samen met de straffe getuigenis van Inke.

Aangeboren persoonlijkheidskenmerk

Hoogsensitiviteit is geen aandoening of een stoornis, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Het is geen beperking, al ervaren veel hoogsensitieve mensen de eigenschap wel als een vloek.

Inke: “Het is alsof er een reuzegrote schotelantenne rond mijn hoofd hangt. Ik voel de stemming van mensen. Als ze niet goed in hun vel zitten, dan weet ik dat, ook al beweren ze het tegendeel. Als kind kon ik geen etiketjes verdragen in mijn kleren. Als er op het werk een bepaalde radiozender me niet aanstaat, stoort me dat mateloos. Ik kan ook niet naar bepaalde series kijken, omdat geweld of verdriet te hard binnenkomt. Ik ben vegetariër geworden omdat ik het erg vind voor de dieren. Ik voel intens, ook in vriendschappen, of bij seks. Dat kan soms te veel worden voor mensen.”

“Toch heeft het lang geduurd voordat ik wist dat ik hoogsensitief was. De eerste keer dat mijn therapeute vroeg of ik al over hoogsensitiviteit had gehoord, was mijn reactie ‘ik krijg de krul van die mensen”

Dat ‘ocharme ik’-gevoel ken ik, maar ik sta mezelf niet toe er iets mee te doen.

“Ik associeerde het met zelfmedelijden en aandacht zoeken. Maar toen ik erover begon te lezen, klopte alles plots. Waarom ik altijd alles wil weten, waarom ik steeds dieper blijf graven, mijn drang om me in te zetten voor de samenleving, de neiging om verantwoordelijkheid op te nemen. Vroeger was ik de ambetante omdat ik zoveel vragen stelde. Nu weet ik dat ik niet raar ben. Kennis is macht. Weten dat dit een persoonlijkheidskenmerk is en geen afwijking, heeft mijn leven veranderd.”

Reflectie is belangrijk

Hoogsensitiviteit heeft veel voordelen, en het kan een waar genot zijn, op voorwaarde dat men zich bewust is van overprikkeling. Reflecteren is belangrijk om de patronen in je hersenen onder controle te houden. 

Inke: “Dat ‘ocharme ik’-gevoel ken ik, maar ik sta mezelf niet toe er iets mee te doen. Ik mag huilen, ik mag voelen, ik heb daar recht op. Maar daarna ga ik op zoek naar het waarom van die gevoelens, rationaliseer ik ze en geraak ik eruit. Als je die verbinding in stand kunt houden, is hoogsensitiviteit een eigenschap waar je fantastische dingen mee kunt doen.”

Omringen met gelijkgestemden

1 van de belangrijkste lessen voor personen met hoogsensitiviteit is dat ze duidelijk moeten kiezen met wie ze omgaan. Dit beaamt Inke. 

Inke: “Tegenwoordig ervaar ik mijn hoogsensitiviteit meer als een zegen. Het is geen gemakkelijke eigenschap, maar hoe meer ik mezelf aanvaard, hoe meer mensen ik ontmoet die me begrijpen. Ik kan gemakkelijker voor mezelf opkomen, en ik voel me minder eenzaam dan vroeger.”

Meer getuigenissen:

Door: Cathérine Ongenae

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content