Céline Dion, Lucy Liu, Gwen Stefani en Karin Swerink, -de Nederlandse hoofdredactrice van Vogue-: allemaal kregen ze hun baby toen ze de 40 gepasseerd waren. Betekent dat ‘40, fabulous and fertile’? Hier lees je hoe het écht zit.

 

1. 40-plus en volop in de luiers

Het moet gezegd worden: op latere leeftijd moeder worden heeft een aantal voordelen. Sociaal gezien is het zelfs gunstiger. De maturiteit die een vrouw van veertig heeft, kan van pas komen in de opvoeding van het kind. Vaak hebben vrouwen van die leeftijd ook meer financiële draagkracht en aangezien ze voorzichtiger zijn, zouden hun kinderen minder vaak op de spoed belanden. Daarnaast zouden hun kinderen zich sociaal en emotioneel sneller ontwikkelen en leren praten. Uit geen enkele studie blijkt dat het hebben van oudere moeders nadelig zou zijn voor kinderen.

2. Een gouden eitje

Toch is het niet altijd even gemakkelijk om op latere leeftijd zwanger te worden. Moeders die nog een kind krijgen terwijl ze al op tram vier zitten, spreken soms van hun ‘gouden eitje‘. “Hoe later je aan kinderen begint, hoe groter de kans dat het niet lukt”, zegt gynaecologe Petra De Sutter, diensthoofd van de Vrouwenkliniek aan het UZ Gent.

3. Mentaliteitsverandering, nu!

De druk die vrouwen ervaren om eerst carrière te maken, uit angst dat ze professioneel anders uit de boot zullen vallen, is volgens De Sutter eerder een sociaal-maatschappelijk probleem dan de verantwoordelijkheid van vrouwen. “Vrouwen zouden zich niet gedwongen mogen voelen om te kiezen tussen gezin en carrière”, zegt ze. “We moeten het hen gemakkelijker maken om jonger aan kinderen te beginnen. De overheid en bedrijven zouden moeten inzetten op betere kinderopvang die langer open is, en ervoor zorgen dat vrouwen geen promoties missen omdat ze zwanger geweest zijn. Op die manier voorkom je dat vrouwen worden geconfronteerd met hun biologische klok.”

4. Die wereldreis en verbouwing lopen niet weg

Technologieën als ivf en ‘social freezing‘, – eicellen invriezen om later opnieuw in te planten-, .zijn fantastisch, maar volgens De Sutter vervul je toch best eerder je kinderwens. “Vrouwen en koppels zouden zich eerder de vraag moeten stellen of ze ook gelukkig zouden zijn zonder kind. Zo niet, denk dan niet: ik heb nog tijd. Die wereldreis en die verbouwing kunnen later ook nog.”

Lees hier ook de getuigenis van Cathérine die 6 jaar haar dochter niet zag.

Lees ook: