Oever Gallery.

De leukste galerijen, musea en wandelroutes voor jouw citytrip Oostende

Oostende heeft meer te bieden dan een verfrissende strandwandeling langs de kustlijn. Van kunstgalerijen over streetart tot een wandel- of fietstocht doorheen het groen van de stad. Dit zijn onze favoriete to do’s in Oostende.

Alle shop-, logeer- en eetadressen in één handige gids? Download hier onze gratis digitale CityGuide Oostende.

1. Mu.ZEE: modern en hedendaags

© Nick Decombel.

Mu.ZEE is dé plek aan de kust die scherpstelt op moderne, hedendaagse kunst. Het museum – ooit een warenhuis – verzamelt sinds 2008 Belgische beeldende werken van de negentiende eeuw tot en met vandaag. Tot 5 november brengt Mu.ZEE een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), inclusief werken die zij zelf verzamelde van Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac. Op 16 december start er een nieuwe tentoonstelling met stillevens van James Ensor: Rose, Rose, Rose, à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930. Het jaar 2024 is trouwens sowieso een huldejaar aan de Oostendse grootmeester: hij wordt op verschillende plekken in de stad gevierd naar aanleiding van zijn 75 jaar overlijden.

Romestraat 11. Muzee.be

2. Internationale Fotobiënnale: openluchtexpo

© Mous Lamrabat.

Van 16 september tot en met 12 november organiseert Oostende voor de tweede keer een Fotobiënnale. Die periode spot je op verschillende locaties (onder meer het Fort Napoleon, het James Ensorhuis, het Leopoldpark en de Oever Gallery) het werk van maar liefst 32 binnen- en buitenlandse topfotografen, onder wie Mous Lamrabat en Marie Wynants. Centraal staat de connectie met andere kunstvormen als beeldhouwkunst, film of schilderkunst. Verwacht je een parcours langs surrealisme, installatiekunst, stillevens, details en vooral: ruimte voor persoonlijke interpretatie.

fotobiennale.be

3. Het James Ensorhuis: thuiskomen bij een grootmeester

© Nick Decombel.

In dit hoekpand in de Vlaanderenstraat leefde en werkte kunstschilder James Ensor. Hij woonde er tot aan zijn dood in 1949, waarna het onaangeroerde woonhuis tot museum werd omgevormd. Het werd een belevingscentrum waar ook kinderen kunnen kennismaken met de grootmeester. Wek schilderijen tot leven, duik in zijn interieur, probeer een van zijn carnavalsmaskers en kijk binnen in zijn authentieke atelier.

Vlaanderenstraat 29. Ensorstad.be

Bij Oever Gallery beseffen ze dat kunst een toegankelijkheidsprobleempje heeft. Om die drempel te verlagen openden ze in hun galerij een gezellige bar met verschillende soorten koffies. Zo kun je eerst acclimatiseren om nadien wat kunst te consumeren. De tentoonstellingen wisselen elke twee maanden en bieden een mooie mix van hedendaagse werken.

Hendrik Baelskaai 25/bus 001. Oever.gallery

5. KAAP: cultuur met zicht op zee

Bij KAAP op de Zeedijk kun je terecht voor muziek, literatuur, podium- en beeldende kunst. Ze hebben ook een gezellig Kaffee met een prachtig uitzicht op de zee.

Koning Boudewijnpromenade 10. Kaap.be

6. The Crystal Ship: chatbot wijst de weg

© Jules Cesure.

Sinds 2016 duiken er jaarlijks nieuwe gigantische muurschilderingen op in Oostende, gecureerd door The Crystal Ship. In de binnenstad en op Het Groen Lint rond de stad ontdek je op eigen houtje het artistieke parcours met een gratis fietsof wandelplan. Sinds dit jaar is de streetarttour ook beschikbaar met Facebook Messenger als gids: de chatbot toont je de route en geeft met tekst, foto en video extra uitleg bij de werken. De tour is volledig gratis en start bij het infokantoor van Toerisme Oostende.

Monaco-Plein 2. Thecrystalship.org.

7. Het Groen Lint: te voet of met de fiets

© Nick Decombel.

Deze fiets- en wandeltocht van 35 kilometer loodst je langs de groene rand rond Oostende. Want ja, de Koningin der Badsteden is meer dan kust alleen! Zodra je het stadcentrum verlaat, bots je op enkele prachtige natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn. De naam Groen Lint kun je dus gerust letterlijk nemen.

shop.westtoer.be

Meer ontdekken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content