Home Gastvrouw Rika Ponnet over Valentijn
Rika Ponnet over Valentijn

Wat kunnen we in de stortvloed aan beelden en berichten nog voor zinnigs vertellen over een dag als Valentijn? Jammer vind ik het, dat we dit onderhand een moeilijke vraag zijn gaan vinden. Want wat is er belangrijker in ons leven, dan de liefde?

En hoe spijtig dat de dag die ons daaraan herinnert, zo ondergesneeuwd is geraakt door allerhande commerciële boodschappen én een weerstand bij velen. Mijn valentijnstip is dan ook een pleidooi voor verdieping én verbreding.

  1. Ga die dag eens heel bewust om met de liefde(s) in je leven. Maak van Valentijn een dag waarop je iedereen die je graag ziet, daaraan herinnert, zoals de Britse traditie het voorschrijft. Je oma, een vriendin, een fijne buurvrouw, je dochter of zoon, ze zijn je valentijnswensen meer dan waard.
  2. Doe die dag iets voor je geliefde wat hem of haar echt pleziert. Een geschenk wordt gewaardeerd, niet omdat het duur is of kostbaar (al mag dat natuurlijk altijd), wel omdat het met zorg en empathie gekozen is. Uit die zorgzaamheid spreekt immers net hoeveel je de ander waardeert.
  3. Wil je al de heisa aan jullie voorbij laten gaan en voelen jullie zich daarbij het best, prima. Ook het gezamenlijk afwijzen van iets kan erg verbindend werken.
  4. Laat het een oefendag zijn voor al de andere dagen van het jaar: op Valentijn mag het eens gek, onnozel, 'fout', 'over the top' zijn. Het wakkert het lichte en speelse aan en milde gekte komt de liefde altijd ten goede.  

 

Lees ook: 

Deze foto's tonen de echte schoonheid van een geboorte.

5 illustraties waarin alle piekeraars zich zullen herkennen.