Home SPAREN & BELEGGEN: 3 ESSENTIËLE TIPS
SPAREN & BELEGGEN: 3 ESSENTIËLE TIPS

Advertisement

Of je nu spaart voor een luxereis, verbouwingen aan je woning of gewoon al een tijdje uitkijkt naar die ene dure handtas van je dromen. Met deze tips van Deutsche Bank wordt het ineens heel wat makkelijker zónder zwaar in te boeten op je levensstijl. Want wie wil sparen en z’n geld op een slimme manier wil laten groeien, moet soms een beetje durven…

1. KEN JEZELF ÉN JE UITGAVEN

Vraag je je op het einde van de maand ook vaak af waarom je spaarrekening maar niet aandikt? Dan kan je alvast starten met oplijsten wat je uitgaven die maand precies waren. Zo weet je na een tijdje exact waar je je geld aan uitgeeft. Dan is het meteen ook tijd om te luisteren naar dat stemmetje in je hoofd: had je dat extra paar schoenen écht wel nodig? Trakteer je je vriendinnen op een lunch zonder na te denken hoeveel je wel niet telkens kwijt bent? Even stilstaan bij je maandelijkse uitgaven levert je al snel tientallen euro’s op die je netjes op je spaarrekening kan plaatsen. “Je budget beheren en jezelf en anderen limieten opleggen, is echt niet hetzelfde als gierig zijn of jezelf geen pleziertje gunnen”, zegt Jirka Biebuyck, Personal Advisor bij Deutsche Bank. De financieel specialiste geniet van het leven, maar houdt evengoed haar budget en haar prioriteiten in het oog. “Als ik erg veel zin heb in een paar schoenen die ik niet nodig heb, stel ik me de vraag: ‘Zullen ze me ooit van pas komen? Zullen ze hun waardebehouden?’ Het antwoord is natuurlijk nee. En dan beleg ik het geld dat ze me gekost zouden hebben liever in iets waardevollers.”

2. BELEGGEN ALS EEN PRO

Klinkt beleggen als iets wat enkel voor de superrijken is weggelegd? Think again, want zelfs met kleine bedragen geraak je al een heel eind ver, zeker als het om een belegging op de lange termijn gaat. Voor wie een beperkt budget heeft, raadt Deutsche Bank aan om 100 euro (of meer) per maand te beleggen gedurende 20 jaar, eerder dan 200 euro (of meer) per maand gedurende 10 jaar. Je krijgt namelijk verschillende rendementen op eenzelfde belegging (in dit geval € 24.000). Concreet houdt dat in dat je in het eerste geval minder zult hoeven te besparen in het dagelijkse leven, en krijg je tot € 40.745,78* rendement over 20 jaar. In het tweede geval beleg je een groter deel van je budget over een kortere periode en kan je na 10 jaar tot € 30.998,41* rendement krijgen. Zo simpel kan het zijn. Vroeg genoeg beginnen is dus de boodschap! “Iedereen kan dat”, zegt Jirka Biebuyck. “Je hoeft niet rijk te zijn om je geld goed te gebruiken. Voor 100 euro per maand krijg je al duidelijk advies over de manier waarop je het best kan beleggen. Als je denkt dat je je toekomst veiligstelt door je spaargeld te laten indommelen op een klassieke spaarrekening, heb je het mis, want dat brengt bijna niets op. Er zijn nog andere alternatieven, zoals regelmatig beleggen in beleggingsfondsen. Dat doe je met het geld dat je niet echt nodig hebt om van te leven. Als je onafhankelijk wilt zijn en zelf je geld wilt beheren, is dat een goede manier.”

“Je hoeft niet rijk te zijn om je geld goed te gebruiken, al vanaf kleine bedragen kun je beleggen”

 

3. ADVIES IS GOUD WAARD

Je geld beheren en beleggen, kan soms beangstigend zijn. Goede raad van een specialist die je op het juiste pad zet, kan dan ook goud waard zijn. Een goede adviseur weet wat jij nodig hebt, en helpt je je financiële toekomst uit te tekenen. In hoeverre wil je risico’s nemen? Welke nutteloze onkosten kan je vermijden? Je adviseur is iemand in wie je je volste vertrouwen kan stellen, aan wie je al je vragen kan stellen én van wie je weet dat die de beste optie voor jou regelt. Bij Deutsche Bank kijken ze daarom niet enkel naar wat ze zelf in hun portfolio hebben, maar evengoed naar wat er buiten hun bedrijf te vinden valt. Zo ben je zeker dat je zuurverdiende centjes het meest opbrengen. Neem een kijkje op www.deutschebank.be en ontdek zelf hoe zij voor jou het verschil kunnen maken.

*DEZE VOORBEELDEN BERUSTEN OP GESIMULEERDE, IN HET VERLEDEN BEHAALDE RESULTATEN VAN TWEE GEMENGDE FONDSEN. HET GEMIDDELD BRUTORENDEMENT VAN DEZE FONDSEN OVER EEN PERIODE VAN 20 JAAR BEDROEG 5%. INDIEN REKENING ZOU WORDEN GEHOUDEN MET PROVISIES, VERGOEDINGEN EN ANDERE LASTEN OF BELASTINGEN, ZOU DIT EEN NEGATIEVE IMPACT HEBBEN OP HET RENDEMENT. HET VOORBEELD WORDT UITGEDRUKT IN EURO. IN HET VERLEDEN BEHAALDE RESULTATEN VORMEN GEEN BETROUWBARE INDICATOR VOOR TOEKOMSTIGE RESULTATEN. BELEGGINGEN ZIJN BLOOTGESTELD AAN RISICO’S. HUN WAARDE KAN ZOWEL STIJGEN ALS DALEN EN HET IS MOGELIJK DAT DE BELEGGERS HET BEDRAG VAN HUN BELEGGING NIET KUNNEN RECUPEREREN.

 

Partners

Feeling Forward & Rainpharma
Philips