Home Slimme tips van experts om van je stress af te raken
Slimme tips van experts om van je stress af te raken

Blij én relaxed op het werk? Deze slimme tips van experts helpen je op weg:

1. Lach de stress weg

Gewoon nog maar doen alsof we glimlachen, verandert onze emotionele toestand. Amerikaanse psychologen hebben aangetoond dat glimlachen onze hartslag vertraagt en stress vermindert, zelfs wanneer je het doet zonder je blij te voelen. Je mond stuurt dan signalen naar je hersenen, en die geven op hun beurt gelukshormonen vrij.

Tip: klinkt belachelijk, maar het werkt! Door een pen horizontaal tussen je mondhoeken te houden, verander je je gelaatsuitdrukking zodanig dat de hersenen het lachsignaal oppikken.

2. Probeer de knijptest

Onze hersencellen bestaan voor 85% uit water. Zelfs de minste dehydratatie kan je prestaties dus aanzienlijk verminderen. Je kortetermijngeheugen werkt dan minder goed en je concentratievermogen gaat erop achteruit. Regelmatig een glas water drinken, kan je helpen om beter te denken. Probeer ook eens de knijptest: als er een rimpeltje verschijnt wanneer je in de huid op de rug van je hand knijpt, dan is het tijd om te drinken. Uit een onderzoek van Rosbacher blijkt zelfs dat het IQ van testpersonen met 5% toeneemt als ze genoeg drinken bij het ontbijt.

Tip: één glas water per uur is ideaal, ook al heb je geen dorst. Experts raden twee liter water per dag aan, het equivalent van acht glazen.

3. Drink thee

Wanneer katten spinnen, zenden ze alfagolven uit die ons kalmeren. Thee drinken heeft hetzelfde effect. Naast de stimulerende theïne bevat thee ook het aminozuur L-theanine, dat alfagolven triggert in onze hersenen. Die zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het beloningshormoon dopamine, dat ons ontspant. Dit maakt thee om twee redenen de aangenaamste manier om onze eigen prestaties te optimaliseren. Het is namelijk de perfecte combinatie van stressbreker en euforie-opwekker.

Tip: Drink wat vaker thee in plaats van koffie. De gezondste soorten zijn groene en witte thee. Die bevatten de meeste antioxidanten voor het bestrijden van toxines in ons lichaam.

4. Wandel en denk

Naturalist Charles Darwin heeft hier voor ons de weg geplaveid. Hij ging regelmatig om zo zijn denkproces te stimuleren. En het was vaak tijdens die wandelingen dat hij de beste ideeën kreeg. Katarina Gospic vindt dat, zeker vandaag, Darwin opnieuw een rolmodel zou moeten zijn. De Zweedse hersenwetenschapster haalt hiervoor studies aan die aantonen dat we tijdens het werk niet geconcentreerd genoeg zijn. Gemiddeld worden we om de 11 minuten gestoord en na elke onderbreking duurt het 23 minuten om weer op gang te komen. Gospic raadt aan om meetings, denkpauzes en brainstormingsessies buiten kantoor te houden, liefst in een natuurlijke omgeving.

Tip: Plan tijdens je volgende brainstormingsessie een uitstapje naar een ijssalon. De wandeling en lekkere beloning zullen je collega’s motiveren.

5. Schuif je e-mails even aan de kant

Ooit al last gehad van de post-vakantieblues? Dat is het melancholische gevoel wanneer je weer aan je bureau zit na een vakantie. Arbeidspsychologen raden aan dat we kort na onze terugkeer al beginnen te denken aan de volgende (korte) vakantie. Dat maakt de periode tussenin wat makkelijker verteerbaar. Je focust dan op positieve gedachten en beelden, die je dagelijkse routine verlichten.

Partners

Feeling Forward & Rainpharma
Philips