Dé citytrip Amsterdam

Hoera voor W-A (en Máxima)

 

Zaterdag 26 april viert Nederland Koningsdag, de verjaardag van kersverse koning Willem-Alexander. In het hele land zal de oranjegekte toeslaan, en dat begint al op vrijdag. Leuk in Amsterdam: eet en geniet in Fifteen, het restaurant van Jamie Oliver. Je hebt er een prachtig uitzicht op de Koningsvaart en rond de middag kun je er terecht voor een heerlijke barbecue. Of je kunt flaneren in de stad, snuisteren op de vrijmarkten, of laveren tussen de versierde boten op de grachten. Nachtbrakers leven zich uit op het festival Kingsland op Amsterdam RAI op opzwepende elektronische beats.  En wij gidsen je naar Amsterdam Noord, de hipste buurt van het moment, waar het NU gebeurt.

 

Hotspot Noord

 
 

Het vroegere industriële noorden aan het IJ is nu dé hotspot voor
hippe cafés, restaurants, galerieën en ondernemingen.

 

Sfeerbeeld van Amsterdam

 

Café Modern

Om meteen maar een misverstand uit de wereld te helpen: Café Modern is geen café. Overdag kun je er lunchen, maar dan wel in lunchrestaurant

Jacques Jour. Hetzelfde gebouw, andere naam. Café Modern opent ’s avonds pas z’n deuren en dan is het een klein restaurant waar je alleen à la carte kunt eten. Boven in het gebouw huist B&B Sweet Dreamz. Typisch gevalletje van 3-in-1. 

Cafe Modern, Meidoornweg 2, 

Pont: Buiksloterweg

 

Cafe Modern

 

Eye Filmmuseum

Tot een aantal jaar geleden zat het Filmmuseum in een karakteristiek pand in het Vondelpark, maar sinds 2011 is EYE gehuisvest in een prachtig futuristisch gebouw, een ware blikvanger aan het IJ. Iedere dag kun je hier films kijken, wisselende exposities bezoeken en lunchen of dineren in het EYE restaurant met een panoramisch uitzicht op ‘downtown’ Amsterdam. 

EYE Filmmuseum, IJpromenade 1, 

Pont: Buiksloterweg

 

Eye Museum

 

Neef Louis

Setdressers op zoek naar vintage interieurs, gebruikt design of industriële props brengen vaak eerst een bezoek aan interieurloodsen Neef Louis en buurman Van Dijk en Ko. Ook decorateurs en stylistes van magazines doen hier inspiratie op, of lenen spullen voor reportages. De loodsen liggen vol

moois om je interieur aan te vullen en op te vrolijken. Tussen de loodsen in ligt Waargenoegen, waar je een culinaire pitstop kunt maken.

Neef Louis Design, Van Dijk en Ko en Waargenoegen Papaverweg 46-48,  

Pont: NSDM-werf

 

Neef Louis

 

Bbrood

De pont meert aan en nog voordat je voet aan wal zet, ruik je het versgebakken brood van Bbrood al. Je moet sterk in je schoenen staan om dit leuke lunchcafé voorbij te lopen. Gewoon voor een kop koffie of een lunch. Tip voor bij de koffie of thee: een sneetje suikerbrood… of twee.

Bbrood, Ms. van Riemsdijkweg 30,

Pont: NSDM-werf

 

Bbrood

 

Kunstcentrum Nieuw Dakota 

Ooit was er sprake van dat het Museum of Modern Arts een dependance aan het IJ zou openen. New York verloor z’n interesse, maar kunstcentrum Nieuw Dakota sprong in het gat. Dit platform voor hedendaagse kunst brengt verschillende partijen bij elkaar, met als doel een groter publiek bij de kunstwereld te betrekken.

Kunsthal Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b,

Pont: NSDM-werf

 

Nieuw Dakota

 

Hotel Faralda

Moe na een dagje shoppen, terras-hoppen en kunst kijken en nu op zoek naar een bijzondere slaapplek? Dan is het Faralda NDSM Crane Hotel zeker aan te bevelen. Het hotel heeft slechts drie suites, maar wat voor suites! Niet voor zielen met hoogtevrees, want alle suites bevinden zich op grote hoogte… in de kraan. Wil je je lief eens flink in de watten leggen? Op vijftig meter hoogte bevindt zich de jacuzzi. Wijntje erbij en genieten maar van het prachtige uitzicht. Kamers vanaf € 435 voor 2 personen.

Faralda NDSM Crane Hotel, NDSM-Plein 78,

Pont: NSDM-werf

 

Faralda

 

Het noord zo kom je er: 

Amsterdam-Noord is per pont te bereiken. Achter het Centraal Station vertrekken drie pontjes: naar het NDSM-, het oude Shell- en het voormalig Stork-terrein. 

 

 

Slapen in luxe

Overnachten in stijl? Dan is het Waldorf de place to be. Maar het kan ook goedkoper. Hier zijn onze favoriete slaapadresjes:

 

Waldorf Astoria

Hét icoon voor een luxeverblijf, het Waldorf Astoria, opent eind april zijn deuren in Amsterdam, in een prachtig grachtenpand. Hier boek je een droomovernachting in een ruime kamer met chique badkamer, flat-screen en fenomenaal uitzicht. Voor het ultieme vertroetelen is er de luxe-spa, voor sportievelingen de fitnessruimte. Relaxen kan in de Courtyard Garden of in het restaurant met prachtige tuin. Het restaurant werkt samen met driesterrenrestaurant De Librije en de wijnen zijn excellent. Vanaf € 385 voor 2 personen,

Waldorf Astoria, Herengracht 542-556

 

Museumplein

 

Driesterrenhotel Museumplein in Amsterdam ligt op twee minuutjes wandelen van het gelijknamige plein, hartje stad. Het hotel met zijn authentieke muren neemt je mee terug naar de Gouden Eeuw, bloeitijd van de noordelijke Nederlanden. Vanaf € 185 (comfort) of € 195 (deluxe) voor 

2 personen.

Museumplein, Frans van Mierisstraat 34

 

Fletcher Hotel

 

Genoeg van traditionele hotels? Dan is het gloednieuwe Fletcher Hotel een aanrader. Met zijn futuristische sfeer in een hoge toren is het een echte eyecatcher. Eten (biologisch!) kan in skyrestaurant Pi. Opvallende details zijn de designdouche in het midden van de kamer en de gigantische kroonluchter boven de bar in het skyrestaurant. Vanaf € 105 voor 2 personen (actietarief).

Fletcher Hotel, Schepenbergweg 50 

 

Sir Albert

 

Sir Albert gaat de aristocratische toer op in een voormalige diamantslijperij. Het combineert een ouderwetse service met technologische snufjes in de kamers. In restaurant Izakaya kun je genieten van de Japanse keuken. Om tot rust te komen kun je je terugtrekken in een ouderwetse studieruimte of in de spa. Vanaf € 150 voor 2 personen.

Sir Albert, Albert Cuypstraat 2 

 

Hotel Victoire

 

Hotel Victorie ligt in ‘De Pijp’, een wijk net buiten het drukke centrum van Amsterdam. De kamers zijn modern en  comfortabel ingericht, elk met een andere personal lyric. Extra troef is de tuin waar je meteen tot rust komt. Vanaf € 82 voor 2 personen

Hotel VictorieVictorieplein 42

 

Hotel Droog

 

Een hip en origineel multiconcept waar je kunt drinken, eten, shoppen en beautyadvies krijgt, dat is Hôtel Droog. Op het gelijkvloers zit Droog Store, een winkel boordevol uniek en betaalbaar design. Op de bovenverdieping zit een heus appartement voor gasten die een nachtje (of meer) willen blijven slapen. In je kamer vind je leuke woonaccessoires als de slow glow lamp. Vanaf € 275 voor 2 personen.

Hôtel Droog, Staalstraat 7B