Stijlicoon op je 94: Iris Apfel

Stijlicoon op je 94: Iris Apfel

De New Yorkse Iris Apfel is een succesvolle zakenvrouw en interieur designer. Op haar 94ste (!) is ze één van de meest modieuze vrouwen ter wereld, een stijlicoon. Onlangst tekende ze nog een modellencontract bij Kate Spade. Lees hier haar verhaal.

“Je bent niet mooi en je zal nooit mooi worden, maar dat maakt niet uit. Je bezit iets veel beters. Je hebt stijl.”, dat vertelde Frieda Loehmann (oprichtster van de bekende Loehmann’s department store) Iris Apfel. Geen groot compliment? Meer dan een halve eeuw later moeten we Frieda gelijk geven. Iris Apfel heeft stijl en hoe!

Iris Apfel

WIE

Ze werd geboren in 1921 in Queens, New York. Na een studie kunstgeschiedenis aan NYU werkte ze voor Women’s Wear Daily en als interieurontwerpster. Samen met haar man Carl Apfel richtte ze het textielbedrijf Old World Weavers op dat verschillende restauraties uitvoerde in het Witte Huis. Iris staat bekend om haar opvallende stijl en haar al even opvallende oneliners.

ICOON

De geriatric starlet heeft een eigen stijl die volgens haar vasthangt aan attitude. Kenmerkend zijn opvallende accessoires en haar grote, overdreven grote, brillen. Groot, rond en kleurrijk, zo heeft ze ze graag. Het doet een beetje denken aan Willie Wonka, alleen staat het haar nog beter. Maar Iris weet ook als geen ander uitbundige poncho’s met felle prints en kleuren, grootse sieraden en stoffen te combineren.

Iris en Carl

CARL

En dan is er nog Carl, de liefde van haar leven. Ondertussen zijn Iris en Carl 67 jaar getrouwd and still counting. Carl blies onlangs 100 kaarsjes uit. Het koppel richtte samen een bedrijf op en werkten voor Truman, Eisenhouwer, Nixon, Kennedy en andere Amerikaanse Witte Huisbewoners. Ze reisden samen de wereld rond, op zoek naar spullen voor hun interieurbedrijf.

DOCU

Een modebewuste negentiger is een rariteit. Dat moet je vastleggen op camera. Zo dacht ook Albert Maysles, bekend van Grey Gardens en Gimme Shelter. Hij maakte een documentaire Iris over het 94-jarige stijlicoon. In de docu is te zien hoe de Amerikaanse het volk onderricht in de mode, hoe ze poseert voor Alexander Wang of hoe ze haar eigen collectie tentoonstelt. Bekijk zeker de trailer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

 

Lees ook: