Yoga voor beginners met Goedele Leyssen: les 4 – de Triangle Pose

Yoga voor beginners met Goedele Leyssen: les 4 - de Triangle Pose

In onze serie yoga voor beginners met Goedele Leyssen zijn we toe aan yoga oefening 4: de Triangle Pose. 

De yoga oefening Triangle Pose (in Hatha Yoga Downward Facing Dog genoemd) is een heel volledige yoga oefening die verjongend werkt doordat ze al je hormonale klieren stimuleert en je vitaler en sterker maakt. Ze versterkt ook je zenuwstelsel en de spieren in je armen en schouders, en geeft je rug en kuiten een goede stretch. Triangle Pose creëert ruimte in de rug, de nek, de borstkas, de heupen en de schouders. Ik ontdekte de kracht van deze positie tijdens een yogatraining in India. De timer stond voor Triangle Pose altijd op 15 minuten. Dat was een behoorlijke uitdaging bij deze yoga oefening. 

Video: De Triangle Pose

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe doe je het? 

  1. Begin deze yoga oefening op handen en knieën. Plaats de voeten op heupbreedte. Spreid je vingers. Je middelvingers wijzen naar voren.
  2. Stretch je heupen omhoog en naar achteren. Je ribben gaan richting je dijen. Creëer een rechte lijn tussen je polsen en je heupen en een andere rechte lijn tussen je heupen en je hielen, zodat je met je lichaam een mooie driehoek vormt.
  3. Breng je voetzolen naar de grond toe, zodat je een stretch voelt aan de achterkant van je benen. Ontspan je hals, gezicht en kaken.
  4. Om te eindigen: buig je benen en laat je voorzichtig op je knieën zakken. Breng je voorhoofd naar de grond toe (of leg een kussentje als dat te moeilijk voor je is) en strek je armen voor je uit met de handpalmen tegen elkaar. Blijf rustig liggen. LET OP! Doe deze yoga oefening niet als je rug- of schouderproblemen hebt.

Nog enkele tips 

  • Als je lange tijd in een bepaalde positie ‘bevriest’, word je je (vaak pijnlijk) bewust van je lichaam, je ademhaling en van alle (opstandige) gedachten die door je hoofd flitsen. Het geeft een heerlijk, bevrijdend gevoel als je de kracht in jezelf kunt vinden om vol te houden. Een asana zoals Triangle Pose leert je om te observeren zonder te reageren. 
  • Probeer toe te werken naar een rechte rug en rechte benen. Als je schouders niet mobiel genoeg zijn, zal je lichaam je niet toelaten om deze houding perfect uit te voeren. Doe wat je kunt en vergeet niet dat zelfs als je je lichaam slechts een klein beetje in de goede richting beweegt – je al een effect hebt.

Bekijk hier de andere yoga oefeningen:

Yoga oefening 1: De Neck Rolls 

Yoga oefening 2: De Cat Cow 

Yoga oefening 3: De Frogs

 

Over Goedele Leyssen: 

Goedele Leysen

Feeling-gastvrouw Goedele Leyssen is een yogini in hart en nieren. Als trouwe beoefenaar van de Kundalini yoga (een totaalpakket van fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen, mudra's, mantra's en meditaties) geeft ze yogalifestyleworkshop in heel Vlaanderen. Samen met ons maakte Goedele 6 'yoga voor beginners' video's waarmee je zelf aan de slag kan gaan en kan ontdekken hoeveel energie yoga geeft.