3 gezondheidspijlers voor gezonde darmen

Hilde Demurie

Hilde Demurie is voedingsconsulente en begeleidt mensen naar een gezondere levensstijl. Gezonde voeding is essentieel voor lichaam en geest. Haar gouden tips verzamelt ze in het boek ‘Vrolijk Gezond’. Aan Feeling.be verklapt ze drie dagen lang alvast tips voor een gezonde levensstijl. Vandaag geeft ze dé drie pijlers voor gezonde darmen.

Darmproblemen

Bijna elke kwaal vindt haar oorsprong in een slechte voedingsopname via de darmen: je eet, maar je voeding komt niet in je lichaamscellen terecht, zodat weefsels, stelsels en organen ondervoed raken, met kwalen en onder- of overgewicht als gevolg.

De meest voorkomende kwalen in mijn praktijk zijn: artritis, artrose, reuma, gewrichtsklachten, vermoeidheid, depressies, menopauzeproblemen, maag- en darmproblemen, schildklierproblemen, gewichtsproblemen, slaapproblemen, jeuk, hartritmestoornissen, longproblemen, leverproblemen, CVS, fibromyalgie, bijnieruitputting en allergieën. De oorzaak? De voedingsopname in de darmen verloopt niet goed door verkeerde voeding (waardoor toxines worden gevormd en de lever overbelast raakt) en er is een tekort aan levensvreugde (negatieve stress) door problemen waar mensen (jaren) mee worstelen. Dit samenspel put het lichaam uit en verziekt het. Als je immuunsysteem laag is kunnen virussen (vb. het Epstein Barr virus) zich verder innestelen, je lichaam ondermijnen en onverklaarbare kwalen en ziektes veroorzaken. Door het gebruik van antibiotica geef je de virussen nog meer kans om schade aan je lichaam toe te brengen. Vandaar dat ik een enthousiaste voorstander ben van met regelmaat vasten, liefst met Engels zout (magnesiumsulfaat), dat de dunne darm reinigt. Niet alleen verbetert dan de voedingsopname maar je voelt je ook mentaal en emotioneel beter!

Verzuring

Alles wat we eten of drinken, wordt na de spijsvertering omgezet in zuur- of basevormende afvalstoffen. Deze zuren of basen moeten uit ons lichaam verwijderd worden. Basevormend zijn groenten, fruit, bronwater met een pH van minstens 7 en droogrest lager dan 500 en kruidenthee bereid met dit water. De rest (met enkele uitzonderingen) werkt zuuvormend.

80/20-regel

We hebben 80% basevormende voeding nodig en amper 20% zuurvormende voeding. Helaas eten we precies omgekeerd. Ons lichaam geraakt oververzuurd. De zuren belasten ons vet- en bindweefsel, onze pezen en spieren, organen en ten slotte onze hersenen, waardoor er ernstige kwalen ontstaan. Alleen in een verzuurd lichaam ontstaan ziektes en de meeste mensen hebben een verzuurd lichaam.

3 pijlers tegen verzuring

  • Eet dagelijks 80% groenten en 20% zo puur mogelijk
  • Combineer geen eiwitten met koolhydraatrijke voeding in dezelfde maaltijd
  • Kies de juiste voedselkeuze volgens je bloedgroep (je vindt hierover meer informatie in het boek)

Daarnaast is het belangrijk zeer goed te kauwen en niet te drinken tijdens of vlak na je maaltijd, met uitzondering van wijn.

Meer info kan je vinden in mijn boeken : ‘vrolijk gezond!’, ‘dagelijks gezond’ en ‘De Gezondheidscirkel’. Zie www.vrolijkgezond.eu

Meer tips over een gezond lichaam:

Partner Content

Gesponsorde content