3 recepten met een stressverlagend effect

In stressvolle periodes grijp je automatisch naar bepaalde voedingsmiddelen zoals koekjes, chips en fastfood. Maar: niet erg gezond en eigenlijk ook helemaal niet zo effectief. Deze gezonde alternatieven zorgen daarentegen wél voor een stressverlagend effect.

 

1. Yoghurtijs met blauwe bessen en honing

yoghurt, ijs, honing, blauwe bessen

De zon schijnt en je hebt ontzettend veel zin in een ijsje. Op zich geen slecht idee, want in roomijs zit melk. En melk is op haar beurt dan weer rijk aan probiotica, ofwel: goede bacteriën die het evenwicht in je darmen helpen herstellen. Aangezien stress vaak de oorzaak is van maag- en darmklachten, is het dus een goed idee om wat vaker yoghurt, kefir of melk op het menu te zetten.

Roomijs uit de winkel zit helaas boordevol suikers, dus je maakt je ijsje best zelf. Dit recept voor een frozen yoghurt reep met honing en bosbessen is een topper, want: drie vliegen in een klap. Honing vermindert het angstgevoel en blauwe bessen bevatten dan weer antioxidanten die jouw lichaam beschermen tegen de impact van stress.

2. Havermoutkoekjes

havermout, koekje

Stroopwafels, een frangipane of gewoon een lekker speculaasje voor bij de koffie. De zoetigheid en de koolhydraten in die koeken zorgen ervoor dat het serotoninegehalte in de hersenen toeneemt. Serotonine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd en hoe hoger dat gehalte, hoe minder je hersenen zullen reageren op angst en stress. Maar een uur later ben je plots zo moe en futloos. De geraffineerde suikers veroorzaken namelijk een gigantische dip achteraf.

Havermout is daarentegen rijk aan magnesium, een mineraal waar gestresseerde personen vaak een tekort aan vertonen. Daarom kies je dus beter voor havermoutkoekjes. Hier vind je een recept voor zulke gezonde koekjes.

Voeg daar nog kaneel en vanille aan toe en je hebt niet alleen heerlijk smakende koekjes, maar die twee extra ingrediënten hebben ook nog eens een positief effect op je bloeddruk. De geur van kaneel en vanille zorgt eveneens voor een kalmerend effect.

Ben je een chocoholic? Goed nieuws, want donkere chocolade doet het dopaminegehalte in je hersenen stijgen waardoor je je minder wanhopig en prikkelbaar zal voelen. Doe dus gerust nog wat zwartechocoladedruppels bij bovenstaand recept, zonder schuldgevoel!

3. Toast met zalm en avocado

toast, zalm, avocado

Grijp jij tijdens stressmomenten niet naar zoetigheden, maar kan jij niet weerstaan aan vettig eten zoals pizza of een hamburger met frietjes? Dan kies je beter voor een toast met (gerookte) zalm en avocado. De Omega 3-vetzuren in deze voedingsmiddelen gaan stemmingswisselingen tegen en bieden bescherming tegen stressgerelateerde ontstekingen. Ook zal je je minder angstig en ongelukkig voelen dankzij de vitamine D die je terugvindt in zalm. Avocado verlaagt dan weer jouw stressgevoel dankzij zijn vitamine B-gehalte.

Groene bladgroenten zitten eveneens vol vitamine B. Dus doe zeker nog wat extra waterkers of radijsloof op jouw toastje. Dat zal het gerecht een iets pittigere smaak geven én je zal je achteraf mentaal beter voelen.

Bovenstaande voedingsmiddelen vind je ook terug in deze zalmtartaar met platte kaas. Voeg dan zowel de radijsjes als het loof toe aan de tartaar.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content