Kim Kardashian op het Met Gala van 2022, in dé befaamde Marilyn Monroejurk.

4 experts over diëten vandaag: Is Ozempic echt de toekomst van afvallen?

Met diëten als onderwerp krijg je tegelijk heel wat hete hangijzers op je bord. Vier experts krijgen hier de pertinentste voorgeschoteld. Ditmaal beantwoorden de experts de vraag van het moment: is Ozempic de manier van de toekomst om kilo’s van je af te schudden?

Elon Musk en Kim Kardashian kwamen er fier voor uit: met behulp van een diabetesmedicijn zijn zij flink wat kilo’s verloren. TikTokkers vonden eveneens de weg naar het medicijn en pochen met hun snelle vooruitgang en Komen Eten-revelatie Lesley-Ann Poppe probeerde het ook al uit, mét het gewenste resultaat. We hebben het hier over het medicijn Wegovy, de hogere dosis van Ozempic. Beide medicijnen kwamen op de markt voor diabetespatiënten maar worden nu ook ingezet voor mensen die willen afvallen. De injecties leveren na een jaar een gemiddelde van 10 tot 15 procent aan gewichtsverlies op.

Sinds Kardashian-West zich met de hulp van Wegovy (vandaag nog niet verkrijgbaar in België) in dé Marilyn Monroe-jurk kon wurmen voor het Met Gala vorig jaar, kent de medicatie een explosieve populariteitsgroei. Maar er is meer. Ozempic (en Wegovy) zou niet alleen kunnen helpen bij kilo-verlies – enkele stemmen geloven ook dat het wel eens dé oplossing zou zijn voor de wereldwijde obesitasepidemie. En toch: is Ozempic wel het wondermiddel dat we denken? Onze experts delen hun ongezoute mening en expertise.

“Er is nood aan een kader”

Somers: “Je kunt je bij Ozempic ethische vragen stellen. Het medicijn was oorspronkelijk bedoeld voor diabetespatiënten, maar omdat het de eetlust remt, ging het op sociale media snel rond als afslankmiddel. Gevolg: Ozempic werd zo populair dat er een wereldwijd tekort is ontstaan en diabetespatiënten er in sommige gevallen niet meer aan geraken.”

Sels: “Ozempic is een fantastisch product. Er zijn mensen die we zonder medicamenteuze zorg niet kunnen helpen, net zoals voor sommigen chirurgie een oplossing is. Maar er moet een goed kader rond gemaakt worden. Bijvoorbeeld: wie Ozempic neemt, moet zich iedere drie maanden laten opvolgen door een diëtist. Of moet aantonen dat die in een programma zit rond beweging. Dat kader is er nu niet. Dat creëert ruimte voor misbruik.”

Van Laer: “Mensen moeten goed geïnformeerd worden over de consequenties en zouden goed begeleid moeten worden. Als je ermee stopt en je hebt je gedrag niet leren aan te passen, komt het gewicht er vaak allemaal weer bij.”

Somers: “Ik heb in mijn praktijk nog maar één positieve ervaring gehad met Ozempic. Alle anderen kwamen de verloren kilo’s opnieuw bij.”

Meet the experts

Laurens De Meyer
Industrieel ingenieur in de voedingsindustrie, milieu- en gezondheidsadviseur van vicepremier Petra De Sutter (Groen), mede-initiatiefnemer van Dagen Zonder Vlees. Auteur van Wat (w)eten we? en Moet er nog vlees zijn?.

Michaël Sels
Hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Auteur van Lekker lang leven 1 en 2.

Tina Somers
Bachelor in de toegepaste psychologie, diëtiste, gecertificeerd intuïtief-etencounselor, medevoorzitter van de commissie Intuïtief Eten van de Vlaamse beroepsvereniging van diëtisten

Hella Van Laer
Voedingswetenschapper en diëtiste. Auteur van Dieet anders en Breek met hoe je eet.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content