Home Gezond 4 heerlijke quinoarecepten
4 heerlijke quinoarecepten

Quinoa is de nieuwe hype in de keuken. Het graan, afkomstig uit Zuid-Amerika, heeft een hoge voedingswaarde en is bovendien nog eens glutenvrij. Een aangename afwisseling voor mensen met een glutenvrij dieet.

1. Quinoa met een Mexicaanse toets

Dit lekkere, Mexicaanse gerecht met jalapeño en chili maak je in een halfuur klaar en is niet enkel glutenvrij, maar ook veganistisch.

Ingrediënten:

  • 1 avocado
  • 400 g zwarte bonen
  • 2 el koriander
  • 175 g maïs
  • 2 teentjes look
  • 1 jalapeño
  • sap van 1 citroen
  • 200 g geroosterde tomaten
  • 1 blokje groentebouillon
  • 190 g quinoa
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl komijn
  • peper
  • zout

Bereiding:

Snij de jalapeño, de avocado en de tomaten in stukjes. Daarna plet je de look. De look doe je in een pan waar je al olie in hebt verhit. Daarbij doe je de jalapeño. Blijf zeker 1 minuut roeren. Dan doe je er de quinoa, de groentebouillon, de bonen, de tomaten, de maïs, de chilipoeder en het komijn. Laat dan alles 20 minuten koken met deksel op een klein vuurtje. Ga niet verder zonder dat de quinoa volledig gekookt is. Eenmaal dat is gebeurd, doe je er nog de avocado bij en breng je alles op smaak met het citroensap en de koriander.

2. Slaatje met tomaat-mozzarella en quinoa

Een salade met quinoa is een win-win situatie. Het is lekker, gezond én je hebt een verzadigd gevoel. Enkel maar voordelen dus met dit recept met tomaat en mozzarella.

Ingrediënten:

  • 270 g quinoa
  •  200 g kerstomaten
  • 225 g mozzarella
  • 15 basilicumblaadjes
  • 4 el rijstwijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding:

Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. De gekookte granen doe je in een grote kom. Snij de mozzarella in stukken en hak de basilicum fijn. Doe die in de kom samen met alle andere ingrediënten. Breng alles op smaak met peper en zout.

3. Quinoa muffins

Quinoa hoeft niet altijd gecombineerd te worden met groenten. Probeer eens de muffin met chocolade als dessert. Een gegarandeerde topper!

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 270 g gekookte quinoa
  • 120 g patisseriebloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 150 g bruine suiker
  • 85 g chocoladestukjes
  • 1 tl zout
  • 1 tl vanille extract
  • 150 g volkoren tarwemeel
  • 240 ml koolzaadolie
  • 240 ml karnemelk
  • 62 g Griekse yoghurt

Bereiding:

Warm de oven voor op 180°C.  Ondertussen doe je de bloem, suiker, bakpoeder, zout, chocolade en quinoa en een kom. Roer alles goed door elkaar. In een andere kom meng je ondertussen  de koolzaadolie, het ei, de yoghurt en het vanille extract. Deze mengeling doe je samen in de kom van de bloem en de quinoa.  De deeg van de muffins is nu klaar en die verdeel je over de bakplaat voor muffins, die je hebt ingesmeerd met boter. Steek het deeg voor 25 minuten in de oven en laat nadien zeker 5 minuten rusten.

4. Kippenhapje

Dit kippenhapje is lekker als een aperitiefhapje als je vriendinnen een glas wijn komen drinken. En nog altijd gezond want dit hapje doe je niet in het frituur, maar in de oven.

Ingrediënten :

  • 3 kippenfilets
  • 3 eieren
  • 270 g gekookte quinoa
  • 100 g bloem
  • 1 tl zout
  • ¼ tl peper

Bereiding:

Warm de oven voor op 220°C. In een kom meng je de bloem, het zout en de peper. In een tweede kom meng je de eieren en het water. De gekookte quinoa doe je in een derde kommetje. De kip, die je in kleine stukjes hebt gesneden, doe je eerst in het kommetje van de bloem, dan die van de eieren en als laatste in de kom van de quinoa. De chicken nuggets leg je verspreid op een bakplaat met bakpapier. Steek de nuggets een kwartier tot 20 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn. Serveer met je favoriete dipsaus zoals ketchup of barbecuesaus.