Een gezonde mond is belangrijk voor heel je lichaam. Wist je dat veel kwaaltjes als eerste opgemerkt worden in het gebied achter de lippen? Daarom is het zo belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met gebit en tandvlees. Deze dingen mag je volgens de tandarts niet meer doen.

1. Water met citroen

Je dag starten met een glaasje water met citroen biedt dan wel gezondheidsvoordelen, voor je tanden is het géén goed idee. “Wil je gezonde tanden, drink dan plat water zonder toevoegingen”, zegt de Amerikaanse cosmetische tandarts Steven Davidowitz aan Popsugar. “Het zuur in de citrusvruchten kan zorgen voor tandbederf, tandvleesontstekingen, beschadigingen aan je tandglazuur of aan de buitenste beschermlaag van je tanden. Bovendien kan het zorgen voor een slechte adem.” Om dezelfde reden drink je liever geen (light) frisdranken en sapjes. Kun je niet weerstaan, gebruik dan een rietje.

2. Te hard schrobben met een harde tandenborstel

Je hebt misschien het gevoel dat je met een harde tandenborstel beter kunt schrobben en zo viezigheid, plak of aanlag van je tanden kunt krijgen. Maar je kunt je tandvlees doen en en je glazuur aantasten. Liever voorzichtig dus.

3. Met een klassieke tandenborstel poetsen

Volgens de tandarts kies je best een elektrisch exemplaar. “Het is aangetoond dat je daarmee beter en doelgerichter poetst. Met handtandenborstels ben je eerder geneigd sommige gebieden veel en andere gebieden net te weinig te poetsen. Vergeet ook niet om te timen, zodat je niet te lang of te kort poetst.”

4. Liegen over flossen

Alleen tandenpoetsen is niet voldoende, ook flossen is belangrijk om de plaatsen tussen je tanden netjes te houden. Vergis je niet, je tandarts kan snel zien of je al dan niet flost. Bloedt je tandvlees tijdens de controle, dan is dat meestal een teken dat je niet, foutief of onvoldoende hebt geflost. Wees gewoon eerlijk, je tandarts laat je graag zien hoe je het vanaf nu juist aanpakt.

5. Trucjes voor witte tanden

Je tanden poetsen met natriumbicarbonaat, kits om je tanden witter te maken,… Er zijn trucjes om zelf te zorgen voor wittere tanden. “Vaak is het nutteloos of slecht voor je tanden”, vertelt tandarts Matt Nejad. “De producten kunnen je tandvlees dunner maken en zorgen voor irritatie en gevoeligere tanden. Wil je écht liever wittere tanden? Maak dan gewoon een afspraak met een specialist”, klinkt het.

 

Meer over een goede mondhygiëne: