5 gezonde snacks die je gemakkelijk op voorhand kunt maken

Alexia Stevens

Omdat haar echtgenoot en kinderen intoleranties hebben, kookt HR-medewerker én blogsters Alexia Stevens sinds een aantal jaar gluten- en lactosevrij. Ze deelt tips en recepten op Must Be Yummie en heeft die nu gebundeld in ‘Iedereen Eet Mee’. Aan Feeling verklapt ze 3 dagen lang enkele van haar gouden tips. Vandaag verklapt ze wat je  best doet als je ontdekt dat je intoleranties hebt.

Als je druk bezig bent is het niet evident om gezond te eten. Soms krijg je opeens zin om iets te knabbelen. Het is dan niet altijd gemakkelijk om gezonde snacks te vinden. Het is dan ook handig als je iets kan meenemen naar je werk of in de wagen zodat je niet de neiging hebt om naar chocolade, chips of snoep te grijpen. Het vraagt natuurlijk wel wat voorbereiding ’s avonds of in het weekend om een lekkere snack te bereiden, maar je kan ook altijd wat fruit of rauwkost meenemen. Maak meteen een voorraad van deze snacks of spreek bijvoorbeeld eens af met collega’s om afwisselend voor een gezonde snack te zorgen.

1. Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten zijn ondertussen goed ingeburgerd in onze keuken. We gebruiken ze in stoofpotjes, salade en hummus maar wist je dat je ze ook kan roosteren in de oven?Bestrooi ze met jouw favoriete kruiden zoals: currypoeder, komijn, kaneel, oregano of paprika. Lekker én gezond.

2. Boerenkoolchips

Het imago van boerenkool is de laatste tijd enorm opgepoetst. Deze kool zit boordevol vitamine C en je kan ze verwerken in sapjes, stoofpotjes en salades. Als snack kan je er super krokante chips van klaarmaken. De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn boerenkool en een beetje olijfolie.  Het geheim zit hem in het masseren van de kool: je mag de olijfolie er niet zomaar over sprenkelen, maar je moet die echt inmasseren in de stukjes kool. Bak ze gedurende 5 à 8 minuutjes op 180°C en zorg ervoor dat de kool niet aanbrandt. Laat de kool afkoelen én krokant worden. Bewaar ze in een luchtdichte doos.

3. Zelfgemaakte bouillon

Een warme beker zelfgemaakte bouillon is niet alleen lekker maar het vult je ook goed als je plots trek krijgt. Maak in het weekend een grote hoeveelheid bouillon en vries die in kleine porties in. Bouillon drinken is trouwens heel populair de laatste tijd! In Amsterdam en New York zijn er al trendy “broth bars” geopend.

4. Gezonde gebrande noten

Als je noten roostert in een pan met een heel klein beetje olie (1tl per portie van 250 gr noten) krijg je de gezonde versie van gebrande noten.  Die hebben een hele andere smaak dan ongebrande noten en smaken ook nog een tikkeltje anders dan geroosterde noten waar je geen extra vetstof aan toevoegt. Voeg tijdens het roosteren nog een klein gedroogd chilipepertje of wat andere kruiden toe en laat de noten goed uitlekken. Je kan deze noten ook in een salade serveren.

5. Notensnoepjes

Maak je eigen snoepjes met je favoriete noten en dadels. Rol ze in de grootte die je wenst en vries ze dan in.

Recept: notensnoepjes (GV/LV/SV /SOV/EV)

Deze heerlijke balletjes kan je in eindeloos veel variaties maken maar wij zweren bij cashew – dadel. Zoet én voedzaam. Over een gezond snoepje gesproken! 

Tijd: 15 minuten

 Ingrediënten

  • 200 g cashewnoten (niet geroosterd!)
  • 50 g glutenvrije havervlokken
  • 1 el esdoornsiroop
  • 1 el kokosolie (ongeveer 40 g)
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1 snuf zout
  • 100 g ontpitte dadels, in stukjes gesneden
  • optioneel: cacaopoeder, sesamzaad of kokosrasp om de balletjes door te rollen

Bereiding

    1. Doe al de ingrediënten in je foodprocessor en mix gedurende 4 minuten op stand 2. Het deeg moet een dikke, gladde bal vormen. 
    2. Rol van het deeg balletjes en leg ze allemaal naast elkaar op een snijplank. Je kan kiezen voor kleine of grotere balletjes. Wij verkiezen de snoepjes klein en fijn, zoals kleine soepballetjes.
    3. Als je graag versierde balletjes wil, rol je ze nu even door het cacaopoeder, de kokosrasp of het sesamzaad.
    4. Laat de balletjes opstijven in de koelkast of diepvriezer en doe ze dan één voor één in de luchtdichte doos. Bewaar in de koelkast of diepvriezer.

 

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Partner Content

Gesponsorde content