5 tips om je zoon of dochter de examens te helpen overleven zonder stress

De grote vakantie is al in zicht. Maar dat betekent dat er eerst nog examens moeten afgelegd worden, voor heel wat studenten een periode van stress. Wil je als ouder ondersteunen? Lees dan even deze tips van Willemijn van Dommelen. Zij vocht zelf tegen burn-out en depressie en geeft met de organisatie Pink Rebel tips aan mensen om stress, burn-outs en depressies te voorkomen. Dankzij haar tips krijgt examenstress geen kans.

Pieker jij je suf tijdens de examens van je zoon of dochter? Lees dan even deze tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren.

1. Leg niet te veel druk

Je wilt natuurlijk dat je zoon of dochter goede punten haalt en geen herexamens heeft. Maar té veel druk leggen is écht niet gezond. Het bezorgt enkel extra stress en dat komt resultaten zeker niet ten goede. Telkens vragen of hij/zij het al kent is niet goed. Geef de student wat ademruimte.

2. De natuur doet wonderen

Zorg dat je zoon of dochter elk uur een kleine pauze neemt. Stimuleer je kinderen ook zeker om af en toe even de natuur in te gaan. Wandelen in het bos, gezellig buiten zitten of een heerlijke picknick zijn goede opties. In de natuur vertoeven doet wonderen. Een ontspanningsmomentje om even die stress te verjagen.

3. Voorzie beloningen

Kotstudenten of oudere studenten kunnen zelf hun beloningen voorzien. Verbied ze zeker niet om even iets te gaan drinken met vrienden ’s avonds, dat moet zeker kunnen. Sociaal contact is erg belangrijk tijdens de examens. Maar ook voor jonge kinderen kun je beloningen voorzien. Dat hoeft geen geld te kosten. Gezellig voetballen, een uurtje tv of zijn/haar lievelingseten maken, zijn prima opties.

4. Gezonde voeding

Gezonde voeding is extra belangrijk tijdens de examenperiode. Vermijd te veel suikers en maak veel groenten klaar. Wees echter niet té streng. Als je zoon op kot zit en zin heeft in een pizza met salami en kaas, ga dan zeker niet zeggen dat hij dat niet mag doen. Het hoeft allemaal niet te streng en niemand is perfect.

5. Zorg voor verfrissing

Het is belangrijk dat je kinderen voldoende drinken. Vermijd koffie en cola, maar geef ze veel water. Je kunt er extra’s aan toevoegen. Dit infused water is perfect: voeg bij je water enkele schijfjes citroen voor de lekkere smaak, komkommer om het nog frisser te maken, gember omdat het de concentratie bevordert en ginseng om het een ontgiftend effect heeft.

Daarnaast is het vooral belangrijk om te communiceren en je kinderen hun eigen ding te laten doen. Vooral perfectionisten durven zichzelf té veel druk op te leggen. Door zelf die druk te verhogen, bestaat de kans dat je zoon of dochter zware stress ondervindt.

Meer artikels over stress:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content