5 tips voor een geslaagde Anti-Dieetdag

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Vandaag hoef je niet op de weegschaal te staan want het is Internationale Anti-Dieetdag en dat wil zeggen: love your curves! Ja aan guilty pleasures, nee aan te strikte diëten, want die laatste zijn helemaal niet onschuldig als je denkt.

“Streng en afvallen gaan niet samen. Als je jezelf te veel beperkingen oplegt, hou je het niet vol en komen de kilo’s er na verloop van tijd weer aan,” zeggen diëtiste Nicky Somers en coach Anne-Sophie Grisar van Weight Watchers. “Codewoord is een gezonde balans die makkelijk in te passen is in je leven en waarbij er geen ‘verboden’ voeding bestaat.” Daarom: 5 tips voor een geslaagde Anti-Dieetdag die je daarna gerust kan voortzetten.

1. Weet waarom je eet

“Als je fysieke honger hebt, knort je maag. Maar zelfs als je net gegeten hebt, kunnen externe prikkels zoals gesprekken over een nieuw restaurant, televisiereclames of de geur van vers brood als je voorbij de bakker wandelt je hongerig maken. Als je weet waarom je iets wilt eten, kun je bewustere keuzes maken. Probeer ook te weten te komen of je écht honger hebt, want soms verwarren mensen honger met dorst. Drink dus altijd eerst een glas water vooraleer je iets eet.” Ook met deze 7 tips kan jij je hongergevoel onderdrukken.

2. Eet met je mind

“Neem voldoende tijd om te eten en ga ergens rustig zitten zonder afleidingen. Eet niet te snel want de verzadiging komt pas na 20 minuten. Geniet vooral van de eerste hap. Neem de structuur, smaak en geur waar en kauw minstens 30 keer. Uit onderzoek blijkt dat de eerste happen het lekkerst zijn en je een tevreden gevoel geven.”

3. Gun jezelf een stuk chocolade

“Als je iets niet mag, ga je het net harder willen. Door dingen uit te stellen, wordt het verlangen alleen maar groter en geraak je gefrustreerd. Gun je daarom regelmatig iets lekkers zodat je kan genieten zonder schuldgevoelens. Wij raden altijd aan om elke week te proberen in 80% van de gevallen voor gezonde voedingsmiddelen te kiezen, zoals volkoren producten, vis en groenten en fruit. De andere 20% kun je dan gerust genieten van een glas wijn, een stuk pizza of chocolade.”

4. Beweeg niet omdat het moet

Sporten is een woord dat mensen vaak afschrikt, maar dat hoeft helemaal niet. Je kan ook gewoon bewegen door een extra wandeling te maken of te gaan shoppen. Zodra je beweging niet als een plicht ziet, maar als iets positiefs – misschien zelfs als tijd voor jezelf – wordt het eenvoudiger.” Hier ontdek je hoeveel kilometer je dagelijks moet wandelen om af te vallen.

5. Tijd voor me-time

“Door even tot rust te komen, kan je opnieuw de wereld aan. Het hoeft niet altijd een volledige dag te duren, je kan ook gewoon een beperkte tijd per dag inplannen om even te gaan zitten met een kopje koffie of thee bijvoorbeeld.” Of breng je geest tot rust met yoga. Deze 4 yogaoefeningen maken je lichaam bovendien strakker.

De Internationale Anti-Dieetdag vindt sinds 1992 elk jaar plaats op 6 mei. De dag werd in het leven geroepen in Groot-Brittannië om de gevaren van te strikte diëten onder de aandacht te brengen.

Tips om gezonder te koken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content