Plop, daar is-ie weer na een bourgondische vijfsterren-vakantie: je buikje. Want met al die tropische cocktails en walking diners à volonté is je buikvet weer flink wat aangespekt. Alarm! Want visceraal vet of buikvet bevindt zich rond de organen in je romp en buik en is dus erg ongezond. Deze vijf verrassende dingen zorgen ervoor dat jij het krijgt.

1. Gasvorming

De drie meest voorkomende oorzaken van gas en een opgeblazen buik zijn te veel eten – dankzij dit trucje eet jij nooit meer te veel -, te vet eten en te snel eten. Er zijn bovendien heel wat ingrediënten waarvan je sneller een opgeblazen gevoel krijgt. Zuivel en zoetstoffen staan bijvoorbeeld op de lijst. Heb je vandaag een extra latte gedronken? Dat verklaart al veel.

2. Een slechte houding

Eén van de belangrijkste taken van onze buikspieren is het rechtop houden van ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat een slechte houding ervoor zorgt dat deze spieren in slaap vallen. Door rechtop te zitten of staan, lijk je dus niet alleen slanker maar houd je jouw buikspieren ook actief. Van deze sport krijg je trouwens de mooiste abs.

3. Stress en slaaptekort

Als je niet genoeg slaapt, wordt het stresshormoon cortisol aangewakkerd waardoor je sugar cravings krijgt. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je cortisolniveau in balans blijft en dat je lichaam leptine aanmaakt, een hongerremmend hormoon. Dankzij dit trucje val jij binnen de minuut in slaap.

4. Te veel vetarm eten

Je hebt ook vetten nodig om in leven te blijven en niet alle vetten zijn slecht voor je (sounds good). Onverzadigde vetten zijn zelfs goed! Die vind je onder andere in avocado, noten, vette vis en deze voedingsmiddelen. Oké, er zitten een paar extra calorietjes in maar je hebt wél langer een vol gevoel.

5. Got it from my mama

Aan deze kan je jammer genoeg zelfs niets veranderen. Volgens een studie van Harvard Medical School spelen ook je genen immers een belangrijke rol in je gewicht en lichaamsbouw. Dat verklaart waarom sommige mensen de hele dag frietjes kunnen eten zonder ook maar een kilo aan te komen, terwijl andere mensen al bijkomen door maar naar een puntzak te kijken.

Verlies buikvet!

SOURCE: cosmopolitan NL