5 x je huid écht beschermen tegen de zon

Wist je dat België één van de slechtst scorende landen is als het aankomt op zonnebescherming? Tijd voor verandering! Wij zetten enkele confronterende feiten op een rijtje.

1. We houden van de zon, maar beschermen ons slecht

Amper 6% van de Belgen beschermt zich het hele jaar door tegen de schadelijke effecten van deze zon en dit is heel onrustwekkend! Hoe moeilijk het ook is, probeer tijdig de schaduw op te zoeken op echt warme dagen en smeer jezelf goed in.  

2. Perceptie van de zon

We kunnen het ons niet voorstellen, op reis gaan en terugkomen zonder een bruin kleurtje. Nochtans, we zijn ons bewust van het gevaar. 93% van de Belgen weten dat de zon voor gezondheidsproblemen en huidveroudering kan zorgen maar de meesten onder ons verkiezen om dit te negeren. Hier moet dringend dus verandering in komen! 

3. Smeren is de boodschap!

Nog een grote fout die we maken is denken dat we geen zonnebescherming nodig hebben, eens dat bruin kleurtje er is. Daarnaast denken we ook dat een SPF50+ enkel bestemd is voor mensen met een risicoprofiel. Maar wat de meesten niet weten is dat we met een SPF50+ ook kunnen bruinen. Doordat je niet verbrand, zal je ook niet vervellen dus ook langer bruin blijven!

4. We laten ons te weinig checken                                  

Het is heel verontrustend dat nog te weinig mensen naar de dermatoloog stappen. Hoewel huidkanker de enige type kanker is dat met het blote oog zichtbaar is, heeft onderzoek uitgewezen dat amper 10% van de Belgen zijn vlekken laat controleren door een professional.

5. Zo simpel als ABCDE

Wil je zelf je vlekjes nakijken? Pas dan de ABCDE-regel toe en stel jezelf deze vragen:

  • Is het vlekje asymmetrisch? (Asymmetric)
  • Heeft het een onregelmatige rand? (Border)
  • Heeft het meerdere kleuren? (Colour)
  • Is het groter dan 6mm? (Diameter)
  • Is het vlekje veranderd? (Evolution)

Is het antwoord op één of meerdere vragen ja? Laat je het vlekje best zo snel mogelijk door een dermatoloog controleren.

Wil je veilig een bruin kleurtje krijgen? Probeer het dan eens met bruinen zonder zon, dit zijn onze favoriete zelfbruiners van het moment. 

Lees ook: 

Dit gebeurt er met je lichaam als je huid verbrandt

Met deze 5 sporten verbrand je de meeste calorieën

Partner Content

Gesponsorde content