6 manieren op het risico op borstkanker te verminderen

Oktober is borstkankermaand. Of je het nu zelf bent, een goede vriendin, je moeder of een ander familielid... Bijna iedereen komt op de een of andere manier wel in contact met borstkanker. Jaarlijks wordt de ziekte in België meer dan 10.000 keer vastgesteld. Borstkanker uitsluiten is helaas niet mogelijk, maar dankzij deze tips zou je het risico op borstkanker verminderen.

Allereerst is het belangrijk regelmatig je borsten te laten controleren. Tussen controles door, kun je zelf aan de slag. Dat is belangrijk. Voel je een knobbeltje of zie je veranderingen in vorm of grootte, kuiltjes in de huid of veranderingen van de tepel, ga dan even langs bij je dokter. Paniek is zeker nog niet nodig, een controle wel.

Borstkanker is een van de meest voorkomende kankers bij vrouwen. Volgens wetenschappers zijn er een aantal tips die het risico op de ziekte verminderen.

1. Drink weinig alcohol

Regelmatig alcohol drinken zou verschillende soorten kanker kunnen veroorzaken. Een daarvan is borstkanker, mogelijk is de verhoging van het oestrogeenlevel de oorzaak. Al jaren wordt er gezegd dat je matig alcohol moet drinken, maar sommige experten zeggen dat zelfs weinig alcohol gevaarlijk kan zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van 2015, gepubliceerd in vakblad BMJ, dat één glas per dag voldoende is om de kans op borstkanker met 13% te doen stijgen. Probeer dus echt zo vaak mogelijk te vermijden.

2. Beweeg

Je weet ondertussen dat beweging belangrijk is voor je gezondheid, zo zou het goed zijn voor hart- en bloedvaten en vermindert het de kans op diabetes type 2. Maar uit onderzoek blijkt nu ook dat het zelfs de kans op borstkanker kan verminderen. Beweging geeft namelijk ook een boost aan het immuunsysteem en vermindert ontstekingen. Bovendien heb je minder kans op zwaarlijvigheid, een andere factor die borstkanker kan uitlokken.

Vezels helpen je lichaam, ze houden je cholesterol en gewicht onder controle. Uit een onderzoek, gepubliceerd in BMJ, bleek dat jongeren die aangaven dagelijks drie porties vezelrijk fruit te eten, 25% minder kans hadden op borstkanker als ze volwassen waren. Zet dus regelmatig fruit vol vezels op het menu.

Roken wordt vaak geassocieerd met longkanker, maar uit onderzoek uit 2017 blijkt dat het ook de kans op borstkanker vergroot. Vooral mensen die op jonge leeftijd beginnen te roken, hebben een verhoogd risico.

5. Beperk je vetinname

Let wel: je moet vet niet vermijden. Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen, zo zouden volle melk en yoghurt helemaal niet zo slecht zijn. Daar staat wel tegenover dat uit onderzoek, gepubliceerd in JAMA Oncology, bleek dat vrouwen die een vetarm dieet volgden en veel volle granen op het menu zetten, 22% minder kans hadden om te sterven aan borstkanker (in de 8 jaren vervolgonderzoek) dan de vrouwen die veel vetten aten. Met mate is dus de boodschap.

6. Denk goed na over je hormoontherapie

Uit een studie gevoerd in 2016, bleek dat hormoontherapie tijdens de menopauze het risico op borstkanker vergroten. Ze kunnen de symptomen van de menopauze (zweten en vermoeidheid oa.) verminderen, maar zouden borstkanker in de hand kunnen werken. Bespreek daarom goed met je arts of hormoontherapie wel een goed idee is.

Meer over kanker:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content